kourdistoportocali.comEconomyΟι θεσμοί πετάνε για την Αθήνα

«Οντως η Τρόικα είναι παρελθόν, και δεν πρόκειται να επανέλθει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο»

Οι θεσμοί πετάνε για την Αθήνα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί για το Παρίσι

Ξεκινούν αύριο στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις στελεχών της κυβέρνησης με τους θεσμούς, για τις οποίες επικεφαλής θα τεθεί ο Νίκος Θοεχαράκης, παραμένοντας επί βελγικού εδάφους.

Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί απόψε – προγραμματισμένα- για το Παρίσι, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον γάλλο υπουργό και τον γάλλο Πρωθυπουργό.

Στην Αθήνα, επιστρέφει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Χουλιαράκης, για να είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί όποιο στέλεχος των θεσμών επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει περαιτέρω πληροφορίες.

Τούτα επισημαίνουν, πηγές του Μαξίμου στο Capital.gr, διαψεύδοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Εταίρους.

Νωρίτερα, επ αυτού, το Capital μετέδιδε: Πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι «ακόμη αναζητείται φόρμουλα», εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε πολυάριθμη ούτε «εμφανή» παρουσία που να παραπέμπει στο προηγούμενο πρότυπο.

Άλλες πηγές των θεσμών  αναφέρουν ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει η  έλευση στην Αθήνα, εκφράζοντας δυσαρέσκεια. Πιέσεις άσκησε και με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν αύριο σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η άρνηση της Ελλάδας πιστοποιήθηκε από  αναφορά  κυβερνητικών πηγών που νωρίς το απόγευμα διέψευσαν τις πληροφορίες ότι επίκειται παρουσία τεχνικών κλιμακίων αύριο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που παραδοσιακά αποτελεί τον πρώτο σταθμό των δανειστών. Θολό παραμένει  επίσης το τοπίο για το ελληνικό «τιμ» των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup της Δευτέρας έκανε σαφές ότι τεχνικά κλιμάκια είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα με πρόσβαση στα στοιχεία. 

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δηλώσεις του στον ANT1 υποστήριξε ότι «όντως η Τρόικα είναι παρελθόν, και δεν πρόκειται να επανέλθει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Κατά τον ίδιο «οι πρακτικές που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν, να έρχονται δηλαδή τεχνικά στελέχη της Τρόικας, να μιλάνε με τους υπουργούς, να «βάζουν την ατζέντα», να προωθούν νομοσχέδια, να επιπλήττουν τους υπουργούς και τα στελέχη των υπουργείων, για το τι έχει γίνει ή το τι  δεν έχει γίνει, είναι μια πρακτική που αφενός αποδείχτηκε  αναποτελεσματική, και αφετέρου ήταν ένα πλήγμα στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής πολιτείας».

Όπως υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, «πλέον το επίπεδο της συζήτησης, διεξάγεται, πρώτα από όλα  σε πολιτικό επίπεδο με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Βαρουφάκη για παράδειγμα, στο Eurogroup, που μιλάει με τους θεσμούς, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεσμοί στους οποίους η χώρα συμμετέχει, εδώ και 10ετιες. Και από την άλλη, σε τεχνικό επίπεδο, όταν χρειάζεται εξειδίκευση διαφόρων ζητημάτων. Οι συζητήσεις αυτές των τεχνικών κλιμακίων  θα λαμβάνουν χώρα   στις Βρυξέλλες».

Συμπλήρωσε ότι «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα θα συζητιούνται σε ένα παρενθετικό επίπεδο».

Πάντως, σε συνέντευξή του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Πρέπει να συμβεί αύριο» δήλωσε αναφορικά με την είσοδο της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση. 

Πηγή:www.capital.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY