kourdistoportocali.comEconomyΗ αμερικανική κυβέρνηση κατέβασε ρολά!

Τι είναι το shutdown στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέβασε ρολά!

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε μη βασικές υπηρεσίες, λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Τι είναι το shutdown στις ΗΠΑ; Με μια λέξη, λεφτά, αναφέρει σε άρθρο της η Guardian, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει σε όσους δεν είναι Αμερικανοί τι συμβαίνει.

Το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ έληγε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, κάθε χρόνο η χρηματοδότηση για το επόμενο έτος πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τον Πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν συνέβη.

Οι λόγοι πολιτικοί αλλά και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Obama για την Υγεία. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Δημοκράτες ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι τελευταίοι ασκούν πιέσεις για περικοπές στο νομοσχέδιο του Obama.

Ο αρθρογράφος της Guardian τονίζει πως με το shutdown δεν αναστέλλεται η λειτουργία ολόκληρης της κυβέρνησης, καθώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εθνική ασφάλεια, συνεχίζουν να λειτουργούν. Αντίθετα, όμως, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μη βασικές υπηρεσίες, από τη στατιστική υπηρεσία μέχρι τα εθνικά πάρκα, λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Και όλο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κλείσει» 17 φορές από το 1977. Ωστόσο, τελευταία φορά συνέβη πριν από 17 χρόνια, από το 1996 όπου οι διαφωνίες του Bill Clinton και των Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν σε shutdown 28 ημερών.

Το shutdown είναι προϊόν του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά δεν κατέχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία σε κανένα από τα νομοθετικά όργανα, στα οποία συζητούνται και εγκρίνονται οι νόμοι.

Αλλά το shutdown δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ακόμη ένα, καθώς η κυβέρνηση τον Οκτώβριο αναμένεται να αγγίξει αυτά τα όρια. Η αύξηση του ορίου του χρέους, η οποία θα έπρεπε να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα αποτελούσε μια λύση αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν σε αντάλλαγμα περικοπές στο νομοσχέδιο Obama για την Υγεία.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Oμιχλώδης ανακοίνωση των καθηγητών Μαγιορκίνη-Δημόπουλου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνει την αγωνία
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
Jerusalem Post> Τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία; Η ανεξήγητη απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
ΕΚΤΑΚΤΟ> Γιατί οι εμβολιασθέντες πρέπει να φοράνε μάσκα. Δες ποιες είναι οι αδιαπέραστες μάσκες της Ισραηλινής εταιρίας Sonovia
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
EKTAKTO> H Pfizer παρουσιάζει τη 3η δόση. Στις ηλικίες 65 έως 85 τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Delta αυξάνονται έως 11 φορές
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ> Ο Eyal Ofer, ίσως ο πιο πλούσιος Ισραηλινός επιχειρηματίας διακοπάρει με την θαλαμηγό του Olivia O στο Δεσποτικό
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;