kourdistoportocali.comEconomy-H συμμετοχή της Reggeborgh Invest BV στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης-ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-H συμμετοχή της Reggeborgh Invest BV στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων

«Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε, επενδύοντας τα κεφάλαιά μας με διαφάνεια.»

H EΛΛΑΚΤΩΡ σε proxy war για δεύτερη φορά από το 2018

του Σωτήρη Νίκα

Η EΛΛΑΚΤΩΡ δέχεται πιέσεις για την απομάκρυνση της διοικητικής της ομάδας για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο εκκινεί ένα νέο proxy war.

Η Reggeborgh Invest BV ζητά από τους μετόχους να αλλάξουν το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Αναστάσιου Καλλιτσάντση, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης. Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία κατέχει το 14,2% της EΛΛΑΚΤΩΡ και ελέγχει έως και 26,7% μέσω του call option που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο Α. Καλλιτσάντσης, ο οποίος κέρδισε το proxy war τον Ιούλιο του 2018 υποσχόμενος να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση και την οικονομική κατάσταση της EΛΛΑΚΤΩΡ, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή μάχη αυτή τη φορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος συνετέλεσε στη δημιουργία της εταιρείας το 1999, δήλωσε σε επιστολή προς τους μετόχους ότι η πίεση της Reggeborgh είναι «ασαφής και στερείται ουσίας». Ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή της τάξεως του 30% του ολλανδικού fund στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Α. Καλλιτσάντσης σε ηλεκτρονική δήλωση του στο Bloomberg. Κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους για υποστήριξη, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα και σκεπτόμενές τα επόμενα βήματα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κατευθύνει αυτή τη χρηματοδότηση σε «πράσινα έργα» και άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τόσο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ένας όμιλος με δραστηριότητες που εκτείνονται σε τομείς από αιολικά πάρκα και ανάπτυξη ακινήτων έως παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και διαχείριση απορριμμάτων – δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση και της ΑΚΤΩΡ.

Η Μάχη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο άλλος σημαντικός παίκτης στη διαμάχη είναι μια κοινοπραξία δύο Ελλήνων επενδυτών που κατέχουν το 5% της εταιρείας, και η οποία αγόρασε επιπλέον μερίδιο 20,6% από τον Α. Καλλιτσάντση και τον αδελφό του, Δημήτρη, πρώην Αντιπρόεδρο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους μετόχους για να βοηθήσουν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να επιλύσει τα ζητήματά της. «Δεν συμφωνώ ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντιμετωπίζει σημαντικά, ανεπίλυτα ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπάκος, ένας από τους επενδυτές, σε ηλεκτρονική δήλωση στο Bloomberg. «Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε, επενδύοντας τα κεφάλαιά μας με διαφάνεια.»

Μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα εδώ: https://blinks.bloomberg.com/news/stories/QNBUQUDWRGIG

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Στα άδυτα του Λιγνάδη
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
7 βόμβες, 227 τόνων στη Συρία, το πρώτο ηχηρό μήνυμα Joe Biden σε Putin