kourdistoportocali.comEconomyH "κρατικοποίηση" της Εθνικής Τράπεζας και η αριστερή "ευαισθησία" του Τσίπρα για τους απολυμένους της Πειραιώς

Ραγδαίες εξελίξεις

H “κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας και η αριστερή “ευαισθησία” του Τσίπρα για τους απολυμένους της Πειραιώς

Ο ceo της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το κρατικό pampering

Πρόκειται για την άτυπη “κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας με πρωτοβουλία μίας κυβέρνησης μεταρρυθμιστών που επιδιώκει λιγότερο κράτος.

Η Εθνική Τράπεζα έπρεπε με κάθε τρόπο να αποφύγει την ενεργοποίηση της διάταξης του Νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου-πάλι από το Δημόσιο.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρέαδη

Ο ceo της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το κρατικό pampering μια και η Εθνική κατάφερε τουλάχιστο να κερδίσει χρόνο.

Πως έγινε όμως αυτή η υπερβατική λογιστική μεταξύ των εμπλεκομένων μερών;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πριν από ένα περίπου χρόνο, η Εθνική έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία (Hellenic Republic) κρατικά ομόλογα αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,28 δισ. ευρώ, ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos).

Το ομόλογο λήξης 20/3/2023, ονομαστικής αξίας 250,25 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 2,90%, το 7ετές (λήξη στις 20/3/2025), ονομαστικής αξίας 964 εκατ. ευρώ, 3,25% και το 8ετές ( λήξη 20/03/2026), ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, 3,55%.

Τα παραπάνω ομόλογα θα ανταλλαχθούν, εκ νέου, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ.

Από την ανταλλαγή ομολόγων μέσης διάρκειας 5 με 6 ετών με ομόλογα 30ετίας τα οποία έχουν απόδοση 2,53%, η τράπεζα εγγράφει λογιστικό κέρδος 500 εκατ. ευρώ, με τη μέθοδο της προ-εξόφλησης ταμειακών ροών.

Tώρα εάν αυτά τα λεφτά είναι πραγματικά σε real time είναι άλλη ιστορία.

Σημασία έχει το παιγνίδι με το χρόνο.

Πρώτη διδάξασα σ΄αυτό η Αυτοκρατορία των Αψβούργων.

(Η αυτοκρατορία των Αψβούργων επιβίωσε για αιώνες. Στις ημέρες της δόξας της εκτείνονταν από την Ισπανία και την Ολλανδία μέχρι την Κροατία και την Ουκρανία.

Ο κύριος στόχος των Αψβούργων ήταν να κερδίσουν χρόνο. Η καθυστέρηση των συγκρούσεων και η πιθανή αποφυγή τους, αποτελούσε τη βασική στρατηγική τους. Τα εδάφη των Αψβούργων ήταν τεράστια, ο στρατός αδύναμος και υποχρηματοδοτούμενος, ενώ η Βιέννη δαπανούσε μεγάλα ποσά για τη κατανάλωση των εθνικών και γλωσσικών ομάδων. Η αποφυγή των συγκρούσεων ήταν καθοριστική επιλογή, ενώ το βάλτωμα των οξυμένων θεμάτων αποτελούσε τον κανόνα. Περίπου, ότι και στην ΕΕ. Οτι και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πάρτε παράδειγμα τα περίφημα κόκκινα δάνεια τα οποία οι τράπεζες επιχειρούν να εξαφανίσουν με μεθόδους που θα ζήλευε και ο μάγος Κόπερφιλντ)

Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων και η παραγωγή έκτακτων κερδών, κατά 500 εκατ. ευρώ, μετά την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων 3,3 δισ. ευρώ, επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει άμεσα σε μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων και να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις, που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο CEO, Παύλος Μυλωνάς σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ επέστρεψε και ο αρχηγός του Σύριζα από το ταξίδι του στο χωρόχρονο με την κάψουλά του.

Επέστρεψε με τη γνωστή εφηβική αριστερή ορμή του και συνέκρινε τις απολύσεις στη Τράπεζα Πειραιώς με τη Χούντα!

Έτσι, την άμεση ανάκληση των απολύσεων των 24 εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, το πρωί της Δευτέρας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι στη συνάντηση: «Μετά από 40 χρόνια μάς προκύψανε και απολύσεις στις τράπεζες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Μόνο επί χούντας έγιναν κάποιες απολύσεις για λόγους κοινωνικών φρονημάτων». Επεσήμαναν πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία στην οποία εξετάζεται η κατάσταση των εργαζομένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή έχουν απολυθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε πως η τράπεζα σε ό,τι αφορά στους απολυμένους επιμένει σε αυτή τη γραμμή. Οι εκπρόσωποι διερωτήθηκαν, γιατί, αφού το κράτος με το σχέδιο Ηρακλής προσφέρει εγγυήσεις 11 δισ., δεν διασφαλίζει την απασχόληση.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τούς διαβεβαίωσε: «Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια τη δική σας, με κάθε πολιτικό μέσο, και μέσα στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να παίξει έναν ρόλο όχι υποστηρικτή της πλευράς της εργοδοσίας αλλά έναν ρόλο εξισορροπητικό όπως αρμόζει στο υπουργείο Εργασίας να παίζει έναν τέτοιο ρόλο».

Και εξέφρασε το αίτημα: «Να ανακληθούν οι απολύσεις κατ’ αρχάς. Διότι 24 εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται στον δρόμο και άλλοι 250 οι οποίοι είναι σε υποχρεωτική άδεια».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως πρόκειται για κάτι «πρωτοφανές στον τραπεζικό χώρο και μας γεμίζει προβληματισμό, δεδομένου ότι βλέπουμε μια σειρά από τέτοιου είδους κινήσεις και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα και είναι οξύμωρο σε σχέση με την πορεία και την εικόνα της οικονομίας».

Μπλα, μπλα, μπλα…

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY