kourdistoportocali.comEconomyH Public του Πάνου Γερμανού απειλεί τον Κωτσόβολο

Ο πόλεμος άρχισε

H Public του Πάνου Γερμανού απειλεί τον Κωτσόβολο

Μέσω της συμφωνίας με την Media Markt εισέρχεται στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο

Νέα δεδομένα  για τον καταναλωτή φέρνει η είσοδος στην αγορά λιανικής πώλησης, οικιακών-καταναλωτικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο του Public και του Πάνου Γερμανού.

Γράφει η Gillian Rothschild

Μέσω της συμφωνίας με την Media Markt δημιουργείται ένας νέος δυναμικός «παίκτης», τον έλεγχο του οποίου θα έχει κατά πλειοψηφία (75%) ο Όμιλος Olympia, μέτοχος της εταιρίας Public. Η αγορά αναδιαμορφώνεται, δημιουργούνται νέες ισορροπίες της αγοράς και  διευρύνονται οι επιλογές προς όφελος του καταναλωτή.

Η συμφωνία προέκυψε μετά από μακρά διαπραγμάτευση των δύο πλευρών. Στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, Olympia και MediaMarktSaturn εισφέρουν τις Public και Media Markt, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο ο Όμιλος Olympia (μέτοχος της εταιρίας Public) θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή με 75% και ο Όμιλος MediaMarktSaturn (μέτοχος της Media Markt) θα ελέγχει το 25%. Το δ.σ. θα είναι 8μελες, με έξι μέλη να ορίζονται από την πλευρά της Olympia και δύο από την MediaMarktSaturn.

O Όμιλος Olympia με την κίνηση αυτή εισέρχεται δυναμικά στην αγορά, των οικιακών-καταναλωτικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, χρησιμοποιώντας την MediaMarkt που έχει παρουσία στην αγορά τα τελευταία 15 χρόνια και έχει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα, με τζίρο της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία, τα δύο δίκτυα καταστημάτων και τα δύο brands θα παραμείνουν ως έχουν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι δύο αλυσίδες μαζί ελέγχουν 67 φυσικά και 3 ηλεκτρονικά καταστήματα σε δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο). Το δίκτυο περιλαμβάνει διαφορετικά formats καταστημάτων, η επιφάνεια των οποίων ποικίλει από 100 τ.μ. έως και 4.000 τ.μ., ενώ η η νέα εταιρεία θα ενδυναμώσει την ψηφιακή τεχνογνωσία και των δυο brands. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ.

Το νέο σχήμα σχεδιάζει να δώσει έμφαση στο ολοκληρωμένο πολυκαναλικό εμπόριο, με τους καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση στη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την αγορά, καθώς η αξιοποίηση της συμπληρωματικότητας των χαρτοφυλακίων των δύο brands θα δημιουργήσει ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων στην αγορά, προσφέροντας ποικιλία επιλογών και προηγμένες υπηρεσίες για να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη, αξιοποιώντας και την πολυκαναλική εμπειρία που συμπεριλαμβάνει και το νεοεισαχθέν στην αγορά, Public marketplace.

Αλλαγές αναμένονται στις εμπορικές σχέσεις των δύο εταιρειών με συνεργάτες και προμηθευτές, σε νέα βάση υγιούς ανάπτυξης και διευρυμένων ευκαιριών για όλους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Χρήστου Καλογεράκη, CEO των Public, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του CEO στη νέα εταιρεία: “Σήμερα, θέτουμε τα θεμέλια για μια αλλαγή στο χάρτη της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο” ενώ  η νέα εταιρεία θα εξετάσει περαιτέρω ευκαιρίες επέκτασης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η συγκεκριμένη αγορά έχει έντονο ανταγωνισμό και ο leader του κλάδου, ο Κωτσόβολος (Dixons) διατηρεί υψηλά μερίδια, της τάξης του 35%, ποσοστό που φθάνει το 50% στο κομμάτι των “λευκών συσκευών”. Τόσο η Κωτσόβολος, όσο και το Πλαίσιο έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια σε μια αγορά της τάξης των 2 δισ. ευρώ, από την οποία τα 600-700 εκατ. ευρώ αφορούν στις λεγόμενες «λευκές» συσκευές και τα υπόλοιπα οι «μαύρες» συσκευές (κινητά, laptops, cameras κ.α.)

Να σημειωθεί ότι η δομή της συμφωνίας (διατηρούν 25% στην νέα εταιρεία) επιτρέπει στους Γερμανούς

Η MediaMarktSaturn διατηρεί το 25% στη νέα εταιρεία και όπως δήλωσε ο Yenal Gokyildirim, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου MediaMarktSaturn και Operating Partner της μητρικής Ceconomy/MSH, “συνεργαζόμενοι με το Public, ισχυρό παίκτη της τοπικής αγοράς, θα βελτιστοποιήσουμε τη γκάμα των προϊόντων και τη σχέση με τους προμηθευτές μας προς όφελος των πελατών μας, θα μειώσουμε τα κόστη μας και θα βελτιώσουμε τη θέση μας στην ελληνική αγορά”.

Ο κύκλος εργασιών της Retail World Α.Ε. (PUBLIC) για το οικονομικό έτος 2018 ανήλθε σε 256,4 εκατ. ευρώ, έναντι 241,0 εκατ. το 2017, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 6,4% σε σχέση με το 2017. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρίας, με υπερδιπλασιασμό του EBITDA. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2018 ανέρχονται σε 9,1 εκατ., σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση από τα επίπεδα του 2017 (3,4 εκατ.) και καταγράφοντας άνοδο 164% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για την 5η συνεχή χρονιά που η εταιρία παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο πωλήσεων με τις πωλήσεις να αυξάνονται μέσα σε μία 5ετία κατά 75 επιπλέον εκατ. φτάνοντας τα 256,4 εκατ., και τα EBITDA από -9,9 εκατ. το 2014, να ανέρχονται θεαματικά βελτιωμένα στα 9,1 εκατ. στη χρήση του 2018.

SHARE
MORE ECONOMY