kourdistoportocali.comEconomyH νέα εποχή της Alpha Bank

Η μείωση των NPEs σε πρώτο πλάνο

H νέα εποχή της Alpha Bank

Θετικοί αναλυτές και επενδυτές στο σχεδιασμό του Βασίλη Ψάλτη για τη νέα Alpha Bank

Θετικοί αναλυτές και επενδυτές στο σχεδιασμό του Βασίλη Ψάλτη για τη νέα Alpha Bank.

Tο business plan της Alpha Bank θα διαλύσει τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιπέδων προβλέψεων και εποπτικών πιέσεων για de-risking του ισολογισμού της τράπεζας, τονίζει η HSBC και συστήνει αγορά για τη μετοχή της Alpha Bank.

Aπό την Αθηνά Δημητρίου

O Βασίλης Ψάλτης, με τους στενούς του συνεργάτες, θα έχει επαφές με την διεθνή επενδυτική κοινότητα, με την οποία άλλωστε έχει εξαιρετική σχέση.

Είναι ενδεικτικό ότι η HSBC επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό σχέδιο έχει τρία θετικά σημεία:

1. η τιτλοποίηση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού προγραμματίζεται να γίνει σχετικά σύντομα, μέχρι το β’ τρίμηνο του 2020, για χαρτοφυλάκιο που φαίνεται να είναι χαμηλής ποιότητας και με συνολικό κεφαλαιακό κόστος που είναι καλύτερο του αναμενόμενου.

2. το ανοδικό ρίσκο από τη μείωση κόστους είναι πλέον εφικτό, και η HSBC το συνυπολογίζει στις υποθέσεις της.

3. η τράπεζα επικεντρώνεται στα ισχυρά της σημεία στο εύπορο τμήμα, αποφεύγοντας τις πιέσεις της τιμολόγησης των εταιρικών δανείων, προστατεύοντας τα spreads και δίνοντας ώθηση στις προμήθειες, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίπτωση στα έσοδα από την επιτάχυνση.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, αναφέρει πως η τράπεζα, με το τριετές της στρατηγικό σχέδιο, φέρνει μπροστά τις προσπάθειες μείωσης των NPEs μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων έως 12 δισ. ευρώ, και φέρνοντας τον προηγούμενο στόχο της για NPEs 7 δις. ευρώ στην Ελλάδα κατά 1 χρόνο, το 2020. Επίσης, χαρακτηρίζει «καλά» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ’ τρίμηνο.

Όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, η νέα διοικητική ομάδα χτίζει βήμα- βήμα τη νέα Alpha Bank με στόχο να είναι η τράπεζα επιλογής για τα τμήματα πελατείας στα οποία εστιάζει, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες».

Πλέον η τράπεζα, αφού κάνει μια μεγάλη κίνηση με τη δραστική μείωση του χαρτοφυλακίου των NPE, στρέφεται προς τους πελάτες της, παρέχοντάς τους τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση ενώ έχει προυπολογίσει νέες εκταμιεύσεις ύψους 14 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις.

Καίρια για την τράπεζα είναι η ικανοποίηση των πελατών της: επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες (backοffice) για να αυξήσει την αποδοτικότητά τους και να μειώσει τον χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών της, επενδύει στα ψηφιακά κανάλια, προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη.

Και σε όλη αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του προσωπικού είναι κομβικής σημασίας. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε μεγάλη έρευνα μεταξύ των εργαζομένων με πλήθος ερωτημάτων, τα οποία αφορούσαν θέματα εταιρικής κουλτούρας, σχέσεων με το management, αλλά και με την πελατεία, την αξιολόγηση του προσωπικού, τις αμοιβές, την εκπαίδευση.

Συμμετείχαν 9.000 εργαζόμενοι και το συμπέρασμα ήταν ότι το προσωπικό επιθυμεί να ανελιχθεί, να εκπαιδευθεί περαιτέρω, και να συνδεθεί η αξιολόγησή του με τις αμοιβές.

Ο CEO της Τράπεζας προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της τράπεζας και κατήργησε τις θέσεις των αναπληρωτών CEO.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζονται οι τομείς Εταιρικής Διακυβέρνησης, των Νομικών Υπηρεσιών και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ενώ διαχωρίζεται ο τομέας της Λιανικής από τον τομέα της Επιχειρηματικής τραπεζικής.

Για να διασφαλισθεί η επιτυχής υλοποίηση του μετασχηματισμού της Alpha Bank, δημιουργείται θέση Γενικού Διευθυντή – Chief Transformation Officer («CTO»), μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα υποστηρίζεται από ένα υψηλού επιπέδου, ευέλικτο Γραφείο Μετασχηματισμού.

Επίσης δημιουργείται μία νέα Ανώτερη Διεύθυνση Marketing and Communications, με αντικείμενο την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing.

Στόχος των αλλαγών είναι η τράπεζα να προχωρήσει αποτελεσματικά –όπως ανακοίνωσε- το στρατηγικό πλάνο για τη μείωση των NPEs, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εξυγίανσης του ισολογισμού της και επιστροφής σε μακροχρόνια κερδοφορία, και φυσικά να εστιάσει στην χρηματοδότηση της πελατείας της, προσφέροντας τους υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες μέσω μιας αποδοτικότερης πλατφόρμας λειτουργίας.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY