kourdistoportocali.comEconomyH μεγάλη ευκαιρία για τους εργαζομένους στη μονάδα RBU της Τράπεζας Πειραιώς και ο σκοτεινός κόσμος των εργατοπατέρων

Ξύπνα τραπεζοϋπάλληλε, μην σε παραμυθιάζουν συνδικαλιστές της κακιάς ώρας!

H μεγάλη ευκαιρία για τους εργαζομένους στη μονάδα RBU της Τράπεζας Πειραιώς και ο σκοτεινός κόσμος των εργατοπατέρων

Το deal είναι μεγάλο για την Τράπεζα και την αγορά αφού ανοίγει το δρόμο που θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες

Ξύπνα τραπεζοϋπάλληλε, μην σε παραμυθιάζουν συνδικαλιστές της κακιάς ώρας!

Η παρότρυνση αφορά τους εργαζομένους στη μονάδα RBU της Τράπεζας Πειραιώς που μεταφέρεται σε νέα εταιρεία σε συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο Intrum.

Από τον Ian Ford

Το deal είναι μεγάλο για την Τράπεζα και την αγορά αφού ανοίγει το δρόμο που θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες – ήδη η Eurobank κινείται επίσης επιτυχώς προς την ίδια κατεύθυνση.

Το deal είναι σημαντικό όμως και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αφού στη μετάβαση διασφαλίζεται τόσο η θέση τους όσο και όλα τα δικαιώματά τους. Αυτό εγγράφως και με δέσμευση του νέου εργοδότη που είναι η Πειραιώς και η Intrum.

H OTOE επικροτεί αφού ο Σταύρος Κούκος είναι παλιά καραβάνα και γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο περιχαρακώνει ένα πολύ θετικό πλαίσιο εργασίας για τους εργαζομένους. Εκατοντάδες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή αφού οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια από το να τα «βγάλουν έξω» από τους ισολογισμούς τους και να τα αντιμετωπίσουν με καλύτερες μεθόδους.

Για τους εργαζόμενους στις τράπεζες – υπεράριθμους έτσι και αλλιώς – δεν υπάρχουν επιλογές, είτε εργασία στις νέες εταιρείες, είτε εθελούσιες, είτε….

Μερικοί όμως, συνδικαλιστές της συμφοράς, πάνε να τους πείσουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος : «μείνε στην τράπεζα, δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα», διαμηνύουν, απειλώντας και όσους δηλώνουν ότι θέλουν να εργαστούν στη νέα εταιρεία.

Από τη στιγμή που οσονούπω ότι το δημοσιουπαλληλίκι δεν είναι ισόβιο, πώς θα είναι η εργασία σε τράπεζα; Έρχονται δύσκολες ώρες που δεν έχουν ζήσει ως τώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι και όσοι δεν το καταλάβουν δεν θα περάσουν καλά.

Όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει ανασφάλεια, ανεργία, καθυστέρηση στις πληρωμές. Τι έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι στην RBU;

Η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων. Ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία είναι η ημερομηνία που προσλήφθηκαν στην Τράπεζα, ο μισθός, ο βαθμός και ο ρόλος των εργαζομένων παραμένουν ως έχουν, όπως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα τραπεζοϋπαλληλικά προνόμια και παροχές, όπως για παράδειγμα δάνεια, πιστωτικές κάρτες και άλλα τραπεζικά προϊόντα με προνομιακά επιτόκια και όρους, πρόσθετες ιδιωτικές ομαδικές ασφαλίσεις για τους ίδιους και μέλη της οικογένειάς τους κλπ. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν στη νέα εταιρεία θα λάβουν 9 μισθούς, δηλαδή εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών.

Και ο εργοδότης δεν είναι μια εταιρειούλα ή ένα fund κερδοσκοπικό, αλλά μια μεγάλη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με κεφαλαιοποίηση 3 δις. ευρώ και παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία, όπου συνεργάζεται με τράπεζες κολοσσούς, όπως η Intesa Sanpaolo και η Santander.

Ο χρόνος τελειώνει και οι εργαζόμενοι της Πειραιώς – και των άλλων τραπεζών στη συνέχεια – πρέπει να αποφασίσουν μόνοι για το μέλλον τους γιατί αν τελικώς αναγκαστούν να βγουν στην ελεύθερη αγορά αναζητώντας εργασίας, θα ψάχνουν τοίχο να χτυπάνε το κεφάλι τους..

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY