kourdistoportocali.comEconomyH κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της να υπονομεύσει τις τράπεζες

Βουνό τα κόκκινα δάνεια

H κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της να υπονομεύσει τις τράπεζες

9 δις ευρώ έχουν κάνει φτερά από το 2015

Aλώβητες από τα stress tests βγήκαν οι ελληνικές τράπεζες παρά τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης να χαλάσει το κλίμα. Η ανικανότητα των κυβερνώντων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η επιτυχία των τραπεζών είναι προς όφελος του στόρυ που θέλουν να παρουσιάσουν περί καθαρής ή, όπως όπως, εξόδου.

Γράφει η Gillian Rothschild

Και πάλι, όμως, η ροπή προς τις γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους τραπεζίτες να καρδιοχτυπούν τους τελευταίους μήνες. Ο κλάδος τα κατάφερε παρά το οικονομικό περιβάλλον που δεν βοηθά καθόλου στη μείωση των κόκκινων δανείων ενώ στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν να βλέπουν τις τράπεζες ως ταξικό εχθρό, άλλο που οι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο θα «τρέξουν» με τέτοιο ρυθμό εναντίον πάντων θα αφήσουν πολύ πίσω τις τράπεζες που σκανάρουν μία προς μία τις υποθέσεις ώστε να μην βγει στο σφυρί το σπίτι κανενός αναξιοπαθούντος.

Και μετά το σκόπελο των stress tests όμως, θα καταφέρουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία;

Τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχάς, η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 έχει αφήσει το σύστημα με λιγότερες καταθέσεις κατά 9 δις.ευρώ περίπου που μεταφέρθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια και τοποθετήσεις εκτός Ελλάδας.

Είτε γιατί δεν έχουν πειστεί ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, είτε γιατί φοβούνται την εφορία, οι κάτοχοί τους δεν τα επιστρέφουν. Το σύνολο των καταθέσεων είναι της τάξης των 125 δισ. ευρώ και μόνο του ιδιωτικού τομέα είναι της τάξης των 117 δισ. ευρώ.

Ζήτηση για δάνεια επίσης δεν υπάρχει αφού οι υγιείς επιχειρήσεις φοβούνται να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Αλλά και οι τράπεζες πλέον έχουν αλλάξει τρόπο λειτουργίας σε ευρωπαικό επίπεδο, και δεν έχουν ευελιξία, βλέποντας μόνο ισολογισμούς και με μικρή δυνατότητα, και προθυμία να αναλάβουν ρίσκα.

Εχοντας να αντιμετωπίσουν ένα βουνό κόκκινων δανείων αλλά και νομικούς κινδύνους σε κάθε τους απόφαση, οι τραπεζίτες είναι πολύ συγκρατημένοι.

Η τραπεζική δραστηριότητα συνδέθηκε άκριτα από την κυβέρνηση με τη διαπλοκή και τα πολιτικά συμφέροντα, οδηγώντας τους πάντες να αναδιπλώνονται ενώπιον των αποφάσεων χορήγησης δανείων.

Ακόμη και η σχεδόν εξ ολοκλήρου πλέον στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων από ξένους στερεί τις ελληνικές διοικήσεις από την ευελιξία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με βασική προτεραιότητα την μείωση των κόκκινων δανείων, για τις τράπεζες είναι σχεδόν απαγορευτικό να στηρίξουν την οικονομία και τους αναγκαίους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πίεση για νέες χορηγήσεις προκύπτει και από το γεγονός ότι, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που αφορούν τα προβληματικά δάνεια, θα κληθούν να επιστρέψουν σε κερδοφορία, βελτιώνοντας και τα έσοδά τους αφού ήδη κάνουν δραστικές κινήσεις περικοπής του κόστους.

Πιστωτική επέκταση όμως δεν υπάρχει, τα επιχειρηματικά δάνεια κατευθύνονται σε λίγες εταιρείες που επιβίωσαν από την κρίση και ενίσχυσαν τη θέση τους ενώ στεγαστικά δίνονται με πολλή προσοχή κυρίως όπου υπάρχουν σταθερά εισοδήματα, και είναι σχεδόν ανύπαρκτα νέα καταναλωτικά και κάρτες.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY