kourdistoportocali.comEconomyH Φάρμα του Τρόμου για 800 εργαζόμενους της Creta Farm

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες ξεπερνούν τα 109 εκατ. ευρώ

H Φάρμα του Τρόμου για 800 εργαζόμενους της Creta Farm

Οι αδελφοί Δομαζάκη, αρνούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των τραπεζών προκειμένου να σώσουν την εταιρεία τους

800 εργαζόμενους κρατούν σε αγωνία οι αδελφοί Δομαζάκη, αρνούμενοι μέχρι τώρα να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των τραπεζών προκειμένου να σώσουν την εταιρεία τους. Οι εργαζόμενοι σε ανοικτή επιστολή προς τις πιστώτριες τράπεζες, τον Υπουργό Ανάπτυξης καθώς και στους τοπικούς βουλευτές Ρεθύμνου διατυπώνουν έντονη ανησυχία για το μέλλον της Creta Farm.

Γράφει η Gillian Rothschild

H εταιρεία βρίσκεται σε οριακό σημείο, χωρίς κεφάλαιο κίνησης, με αρνητικά ιδία κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, και με οφειλές άνω των 170 εκατ. Ευρώ. Η ανάγκη είναι να βρεθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας της καθώς και επενδυτής ο οποίος θα διαθέσει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για να «γυρίσει» την εταιρεία.

Η άρνηση των δύο βασικών μετόχων, του Τάκη και του Μάνου Δομαζάκη – οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους αλλά φαίνεται να ομονοούν σε αυτό το σημείο – να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους όπως ζητούν οι Τράπεζες, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, μαζί με τις οφειλές προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους εργαζόμενους.

Αρκετοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την προσφυγή στον Πτωχευτικό Κώδικα ώστε να υπάρξει «κούρεμα» έναντι τραπεζών, προμηθευτών και Δημοσίου και να διευκολυνθεί ο πιθανός επενδυτής και να αποφύγει ο επενδυτής που θα αναλάβει τη διάσωσή της τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από τα χρέη π.χ. προς το Δημόσιο.

Και αυτός ο δρόμος όμως απαιτεί χρόνο και κεφάλαια ενώ ήδη η εταιρεία χρειάζεται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για να παραμείνει σε λειτουργία, χρήματα που οι τράπεζες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν από τη στιγμή που οι αδελφοί Δομαζάκη έχουν αρνηθεί να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους.

Ενώ θεωρητικά υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν εικόνα για το τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας με τις μετοχές τους, τι θα γίνει με τα χρέη προς το Δημόσιο, πως θα εξασφαλιστεί, χωρίς προβλήματα, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά και τι θα γίνει με το προσωπικό.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες ξεπερνούν σήμερα τα 109 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ είναι δάνειο από την ΕΤΕπ ενώ η εταιρεία πρέπει να άμεσα είναι τα 1,8 εκατ. ευρώ οφειλές προς την Εφορία που πρέπει να πληρωθούν έως την 31η Αυγούστου του 2019, οπότε εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις των νομών Χανίων και Ρεθύμνου λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου. Ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει και προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές της ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ και βαίνουν αυξανόμενες. Επιταγές έχουν σφραγιστεί ενώ εκτιμάται ότι όσα λεφτά μπουν στο ταμείο της, π.χ. ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, οι προμηθευτές θα τα απαιτήσουν για να καλύψουν τις οφειλές που έχει προς αυτούς η αλλαντοβιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι στην ανοικτή επιστολή τους καλούν να γίνει αποδεκτή η αντιπρόταση της διοίκησης της εταιρείας προς τις τράπεζες για ενεχυρίαση του σήματος «Εν Ελλάδι» ώστε να υπάρξει νέα χρηματοδοτική γραμμή που θα σταθεροποιήσει την εταιρεία μιας και τα αποθέματα πρώτων υλών είχαν σχεδόν τελειώσει και η επανεργοποίηση του factoring από μόνη της στον απόηχο του MoU που είχε υπογραφεί δεν επαρκούσε για την επαναφορά της στην κανονικότητα. Οι εργαζόμενοι, στην επιστολή,που υπογράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Δουλγεράκης, παράλληλα «φωτογραφίζουν» αυτούς που «μπορεί να θέλουν το κακό της εταιρείας».

Όπως αναφέρει η επιστολή: «Εμείς, οι εργαζόμενοι της εταιρίας CRETA FARMS A.B.E.E., τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την τύχη της εταιρίας μας, του δεύτερου σπιτιού  μας, με μεγάλη αγωνία για το εργασιακό μας μέλλον. Μίας εταιρίας που διακρίνεται για την ποιότητα και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά με τον όγκο της παραγωγής της (650 τόνοι προϊόντων εβδομαδιαία και χοιροτροφική μονάδα 50000 χοίρων ετησίως).

Διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον για να διατηρηθεί η εταιρεία μας στη ζωή και να παραμείνουμε και εμείς στις δουλειές μας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο οποίος αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τις πρόσφατες εκλογές, έβαλε την επιβίωση της εταιρίας σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μάς γεμίζουν με μεγάλη αβεβαιότητα. Έτσι παρά την μεγάλη προσπάθεια του κ. Υπουργού για να επανέλθουν οι υγιείς ρυθμοί στην καθημερινή λειτουργία της εταιρίας,  παρατηρείται έντονη στασιμότητα και σιωπή γύρω από το τί τελικά θα συμβεί. Κι αυτό ενώ – πέρα από το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον – η εταιρία βάζει ενέχυρο το πιο πολύτιμο πανελλαδικά σήμα της, το “εν ελλάδι – Creta Farms” ώστε να εξασφαλιστεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση που πολύ καλά ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη για την ομαλή συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την εξεύρεση του επενδυτή. Ξέρουμε ότι και οι προμηθευτές την στηρίζουν και οι επενδυτές εμφανίζονται με έντονο ενδιαφέρον.

Αν και φοβισμένοι λόγω των εξελίξεων αυτών, εμείς οι  εργαζόμενοι των 800 οικογενειών πανελλαδικά, κρατάμε την εταιρία ζωντανή και ελπίζουμε να μην υπάρχει κάποιος που υποσκάπτει το μέλλον της και κατ’ επέκταση και το δικό μας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερή μας απορία: Ποιός μπορεί να θέλει το κακό της εταιρίας, το οποίο κανέναν δεν συμφέρει; Ή τελικά συμφέρει κάποιον; Η κυβέρνηση δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν και οι ανταγωνιστές της εταιρείας μας και εμφανίζονται ως επενδυτές. Θέλουν πραγματικά να επενδύσουν τα χρήματά τους για να παραμείνει η εταιρία ζωντανή; Μήπως είναι τελικά  το τραπεζικό σύστημα που δεν θέλει την συνέχιση της CRETA FARMS A.B.E.E.; Είναι, όπως φαίνεται, πιθανό. Γιατί άραγε; Ποιος θα επωφεληθεί από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη;  Όποιος όμως και να προσπαθήσει να βλάψει το μέλλον της εταιρίας και αντίστοιχα το μέλλον μας, ένα είναι σίγουρο: ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ του. Δε θα δεχτούμε να «παίξει» με όσα έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με την εταιρία μας για το μέλλον μας, το μέλλον των οικογενειών μας, το μέλλον των κρητικών εταιριών και της Ελλάδος».

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE