kourdistoportocali.comEconomyH αποστολή των 100 δις ευρώ [VIDEO]

Αναστάσιος Πανούσης

H αποστολή των 100 δις ευρώ [VIDEO]

-Το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές

-Θα χρειαστούν ακόμη και 10 χρόνια για να τη διαχείριση του αποθέματος των NPEs

-Μόνο 2.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτημα να μπουν στον νόμο 4605

Το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές

-Οι τράπεζες υπάρχουν για να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια

Ο κ. Αναστάσιος Πανούσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών (22 συνολικά) Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS στην πιο δύσκολο αποστολή. Είναι ο επικεφαλής των εταιριών που έχουν αναλάβει να μαζέψουν ότι μπορούν από τα 100 δις κόκκινα δάνεια της εγχώριας αγοράς έχοντας απέναντί τους ένα ποσοστό 25% στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα κόκκινα δάνεια ήταν η πυρηνική βόμβα που δεν τόλμησε να ακουμπήσει κανείς πρωθυπουργός στα χρόνια των μνημονίων:

-Ο μέσος όρος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα είναι περίπου στο 40%, με σημαντική διαφοροποίηση ανά τράπεζα, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι περίπου στο 3% – 4%.

Ο ίδιος μιλώντας στον Χρήστο Κώνστα θα πει-σχετικό video>


“Ο στόχος ο δικός μας είναι να δώσουμε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις στους δανειολήπτες, είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι επιχειρήσεις, και παράλληλα να προχωρήσουμε όπου μπορούμε και σε φιλικούς διακανονισμούς”, ανέφερε  στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής», ο Αναστάσιος Πανούσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας: “Σήμερα υπάρχει ο νόμος 4605, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός και οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση η ψήφισή του, αλλά και στην υπάρχουσα που έκανε κάποιες βελτιώσεις. Ο νόμος αυτός προστατεύει μία περίμετρο της τάξης των 10 δισ.. Η περίμετρος που πληρεί τα κριτήρια, τα οποία έχει ο 4605 είναι 10 δισ.. Είναι μία αρκετά ικανοποιητική περίμετρος. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει αίτημα το οποίο είναι εγκεκριμένο; Μόνο περίπου 2000. Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 150.000.000 – 200.000.000″, είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:

“Ο ν. 4605 δίνει μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία, δίνει κούρεμα στους δανειολήπτες, δίνει ένα πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο με μια μεγάλη διάρκεια. Επιχορηγεί μέχρι και το 50% της δόσης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες, τα 10 δισ. να μην έχουν μπει στο νόμο. Από την πλευρά μου λοιπόν, και από αυτό το βήμα, θέλω να κάνω μια έκκληση στους δανειολήπτες, να μπουν στο νόμο, να προστατευτούν και να πάρουν τα οφέλη τα οποία μπορούν να πάρουν”.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. “Η εκτίμηση, τόσο δική μας με βάση τη διαχείριση αυτών των δανείων, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι περίπου το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση, έχουν δώσει εργαλεία – και αναφέρομαι σε φορολογικό, τραπεζικό απόρρητο κ.λπ. μέσα από τους νόμους 4605 και 3869, που δίνουν πλέον τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και να κινήσουμε τις διαδικασίες να πληρώσουν και αυτοί”, απάντησε.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις της Λίλυς Σπυροπούλου για λογαριασμό του Euro2day θα πει μεταξύ άλλων>

Οι εν λόγω εταιρίες ( (servicers) είναι αυτές που θα λύσουν τυπικά και ουσιαστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Τι έχουν τελικά που δεν είχαν οι τράπεζες;

Η απάντηση αφορά όλες τις πλευρές της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά στη βάση της αφορά το λόγο ύπαρξης των τραπεζών. Οι τράπεζες υπάρχουν για να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια. Το έκαναν και το κάνουν από ανάγκη, αλλά αυτό αποτελεί περίσπαση από τον κεντρικό τους ρόλο, που είναι κρίσιμος ιδιαίτερα σήμερα που χρειάζεται να στηριχθεί η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αντίθετα οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων, έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εργαλεία για αποτελεσματικότερη διαχείριση, ενώ θα μεταφέρουν στην ελληνική αγορά, την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία στον τομέα. Επιπλέον, οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο (EBA rules) που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και που εγγυάται την διαφάνεια αλλά περιορίζει την ευελιξία τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν και τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard) και τον κίνδυνο να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, σε εκτεταμένη εφαρμογή λύσεων, όπως για παράδειγμα με αφέσεις χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές είναι ο καταλύτης για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων εκτός των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η εμπειρία έχει δείξει τόσο στην Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη ότι η διαχείριση των Servicers μπορεί να είναι τουλάχιστον κατά 30-40%, πιο αποτελεσματική από την διαχείριση που επιτυγχάνεται εντός Τράπεζας.

Τελικά, πότε θα απαλλαγεί και υπό ποιες προϋποθέσεις, η ελληνική αγορά, από τον “βραχνά” των κόκκινων δανείων; Θα μπορεί κανείς να μιλήσει για «καθαρό τοπίο» μετά την πενταετία;

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές όψεις αυτής της διαδικασίας. Η μία αφορά την απαλλαγή των τραπεζών και των ισολογισμών τους από το «βραχνά», όπως εύστοχα τον αναφέρατε, που δυσχεραίνει τη βασική χρηματοδοτική τους λειτουργία. Και η άλλη αφορά την ολοκλήρωση της διαχείρισης του πρωτοφανούς σε όγκο αποθέματος κόκκινων δανείων που συσσωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης. Τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει περίπου στα 75 δισ. ευρώ από 106 δισ. που ήταν στο απόγειο τους το 2016, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει το φιλόδοξο στόχο να τα μειώσουν κατά επιπλέον 53 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.

Ο μέσος όρος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα είναι περίπου στο 40%, με σημαντική διαφοροποίηση ανά τράπεζα, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι περίπου στο 3% – 4%. Ταυτόχρονα έχουμε ένα σύνθετο «χάρτη» προβληματικών απαιτήσεων, που ξεκινά από το μικρό στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο και φθάνει μέχρι τα μεγάλα επιχειρηματικά. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουν κάνει ήδη σημαντική πρόοδο και επιταχύνουν τις προσπάθειες τους. Η διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών θα έχει προχωρήσει σημαντικά έως το τέλος του 2021.

Σε ό, τι αφορά, πάλι, τη διαχείριση του αποθέματος των NPEs, πρόκειται, όπως είναι φανερό, για ένα γιγάντιο, πολυεπίπεδο, project που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη. Η διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα άγγιξε τα δέκα χρόνια. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι θα χρειαστεί αντίστοιχος χρόνος για να ξεδιαλύνουμε πλήρως την κληρονομιά της, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα σταματήσουν να παράγονται νέες καθυστερούμενες απαιτήσεις – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά. Αλλά η ενεργή διαχείριση των ΝΡΕs, στους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, είναι κρίσιμη για την εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων, με στόχο να παραμείνουν όσες είναι βιώσιμες και να απαλλαγεί η οικονομία από επιχειρήσεις – ζόμπι που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και στερούν την οικονομία από πολύτιμη ρευστότητα. Παρά την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος θεωρώ πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY