kourdistoportocali.comEconomyΓκ. Χαρδούβελης> Μεγάλες ευκαιρίες από την στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας

Συνέδριο “The Future of Sustainable Finance”

Γκ. Χαρδούβελης> Μεγάλες ευκαιρίες από την στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας

- Θα απαιτηθούν επενδύσεις περισσοτέρων από 65 δισ. ευρώ σε αυτούς τους τομείς ως το 2030

Για δύο μεγάλες ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο των στόχων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς “The Future of Sustainable Finance”.  

Πρόκειται για τη μεγάλη στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιμάκωση των αιολικών καθώς και των ηλιακών έργων, όπου  σύμφωνα με την McKinsey, θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 15 δισ. ευρώ ως το 2030 και άνω των 50 δις ευρώ ως το 2050, όπως ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός του κλάδου της ενέργειας και τα ελληνικά νοικοκυριά, θα επενδύσουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο στις μεταφορές, την ακίνητη περιουσία, τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης “για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις περισσοτέρων από 65 δισ. ευρώ σε αυτούς τους τομείς ως το 2030 και περίπου 380 δις ευρώ ως το 2050. Για να υλοποιηθούν αυτές, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα ιδιωτικά επενδυτικά αλλά και δημόσια κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης). Είναι φιλόδοξος στόχος, αλλά έχουμε το καθήκον σαν τράπεζες να βοηθήσουμε στην υλοποίησή του”.

Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% ως το 2030, 80% ως το 2040 και να έχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050.

Ανέφερε ακόμη ότι αν και προσωρινά, ο παγκόσμιος, ευρωπαϊκός και εθνικός σχεδιασμός επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, “δεν ανατρέπονται”.

Σταθερό το αποτύπωμα της Εθνικής

“Στην Εθνική Τράπεζα, έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό αποτύπωμα στην χρηματοδότηση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διατηρούμε, επίσης, μια ισχυρή τραπεζική παράδοση σε σχέση με τους πυλώνες “S” και “G” του ESG, έχοντας λάβει το βραβείο Diamond ESG & Social Responsibility του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI). Τέσσερις φορές μέσα στα 14 χρόνια που απονέμεται στην Ελλάδα”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Χαρδούβελης.

Όπως επισήμανε, “με οδηγό την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, ο μετασχηματισμός των τραπεζών όσον αφορά τη βιωσιμότητα απαιτεί ενεργή καθοδήγηση από πάνω προς τα κάτω, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνεχή από κάτω προς τα πάνω συνεργασία από δια-τομεακές ομάδες που καλύπτουν και τις τρεις γραμμές άμυνας”.

“Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, η υλοποίηση επιταχύνεται. Είναι σημαντικό ότι επιλέξαμε να ανανεώσουμε τη Δήλωση Σκοπού μας ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα που αναδύεται. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές και πιο βιώσιμο μέλλον, μαζί με τους πελάτες μας και τα στελέχη μας, σύμφωνο με το όραμα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και τις προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών μας, των επενδυτών μας και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτός είναι ο σκοπός που θα μας οδηγήσει μπροστά και νιώθω σίγουρος ότι όλοι συμμεριζόμαστε τη σημασία του”, πρόσθεσε.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί