kourdistoportocali.comEconomyΓιώργος Περιστέρης> Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητές μας είναι ανθεκτικές

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γιώργος Περιστέρης> Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητές μας είναι ανθεκτικές

Η εταιρεία έχει επενδυτικό πλάνο για νέα έργα συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγού

Συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3 GW από έργα ΑΠΕ επιδιώκει να αποκτήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην επόμενη πενταετία. Αυτός θα είναι ο ενδιάμεσος στόχος και όχι ο τελικός, ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επενδυτικό πλάνο για νέα έργα συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγού.

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε το 2020 «αρκετά πετυχημένη χρονιά» παρά τις συνθήκες της πανδημίας και προέβλεψε ότι το 2021 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά».

«Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητές μας είναι ανθεκτικές. Αυτό που κάναμε εμείς από το 1990 έχει αρχίσει να γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στην καθαρή ενέργεια, στην πράσινη μετάβαση και όχι μόνο στα συμβατικά αντικείμενα, όπως είναι οι ΑΠΕ, μπαίνουν και σε άλλες δραστηριότητες, τις οποίες εμείς κοιτάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως οι μονάδες αποθήκευσης και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Περιστέρης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζει και έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα 400 MW, ενώ άλλα 63 ανάλογα έργα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 GW, από τα οποία το 1,1 GW έχει λάβει ήδη βεβαίωση παραγωγού και τα υπόλοιπα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς μονάδες αποθήκευσης.

Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει έτοιμα σχέδια υπό ανάπτυξη, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2 GW (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. «Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης στη χώρα», είπε ο κ. Περιστέρης.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο προσβλέπει η εταιρεία από το 2010 είναι τα πλωτά θαλάσσια πάρκα. Για την υλοποίηση από κοινού αυτών των επενδυτικών σχεδίων, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει συμπράξει με την Ocean Winds (κοινοπραξία των EDP Renewables και ENGIE). «Πιστεύουμε να οριστικοποιηθεί εντός του έτους το νομοθετικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Εκτός από τα ενεργειακά, η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα και στη διαχείριση απορριμμάτων και ήδη έχει αναλάβει τα έργα ΣΔΙΤ στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. «Παρακολουθούμε τον τομέα αυτό που έχει καθυστερήσει στη χώρα μας», είπε ο κ. Περιστέρης, «και πιστεύουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε από τους πρωταγωνιστές».

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» την είσοδο, στο πρώτο εξάμηνο, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση, τους οποίους ευχαρίστησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης. «Ο όμιλος», είπε, «παραμένει άθικτος και ενοποιημένος. Αποκτά σταθερή μετοχική βάση, με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στις δράσεις της εταιρείας, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ανάμεσά τους, το «πρασίνισμα» του στρατιωτικού αεροδρομίου, στη Σούδα και το νησί του Αη Στράτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσαρμογή της εταιρείας στα κριτήρια ESG, ο κ. Περιστέρης είπε ότι με το νέο δ.σ. θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της και με εμφανή τρόπο.

Για το 2020, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής τις 12 Ιουλίου.

Συνολικά για το 2020 η εταιρεία διένειμε μέρισμα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως προμέρισμα πέρυσι τον Δεκέμβριο.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Μια βραδιά στο Leverkusen χτύπησαν οι μυστικές υπηρεσίες;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΤΑΚΤΟ> Μόλις στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών