kourdistoportocali.comEconomyΓιγαντιαίο deal Εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί η διοίκηση της Eurobank

Γράφει η Gillian Rothschild

Γιγαντιαίο deal Εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί η διοίκηση της Eurobank

Η Τράπεζα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών

Ένα γιγαντιαίο deal πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχεδίασε και υλοποιεί η διοίκηση της Eurobank, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση. Η Τράπεζα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, έχοντας καταστρώσει έναν εντυπωσιακό σχεδιασμό που ξεκίνησε από την συγχώνευση της Grivalia και «τρέχει» με γοργό ρυθμό, υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου Φωκίωνα Καραβία και των Θοδωρή Καλαντώνη και Σταύρο Ιωάννου.

Γράφει η Gillian Rothschild

Η Τράπεζα λύνοντας εμπροσθοβαρώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρά ακόμη πιο δυναμικά στην χρηματοδότηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη βασικών τραπεζικών εργασιών, στηρίζοντας όπως σταθερά κάνει, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

H Εurobank σε πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση πλέον προχωρά συνδυαστικά στην πώληση των χαρτοφυλακίων δανείων Pillar και Cairo, καθώς και της εταιρίας διαχείρισης κόκκινων δανείων, FPS και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις από τους υποψηφίους που έχουν επιδείξει ισχυρό με στόχο να επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή μέσα στον Ιούλιο.

Το ζωηρό ενδιαφέρον για τις σπονδυλωτές πωλήσεις της Eurobank που, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia, εντάσσονται στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού της Τράπεζας μέχρι τα τέλη του έτους, έχει διαφανεί από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Pillar. Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs πανευρωπαϊκά, η οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μοντέλο και για αντίστοιχες τιτλοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ιταλία.

Το χαρτοφυλάκιο Pillar περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δις. ευρώ. Το 30% της τιτλοποίησης του Pillar, δηλαδή δάνεια 600 εκατ. ευρώ, είναι δάνεια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άρα θα λάβουν κρατική επιδότηση και θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή αποπληρωμή, γεγονός που ανεβάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο Pillar έχει λάβει αξιολόγηση που επιτρέπει την ένταξη στο σχήμα που προτείνει το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των NPLs, όταν αυτό λειτουργήσει.

Tο χαρτοφυλάκιο Cairo περιλαμβάνει δάνεια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία θα μεταβιβαστούν σε SPV. Πρόκειται για περίπου 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και 2,5 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλα επιχειρηματικά. Στο αρχικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 7 δισ. ευρώ, προστέθηκαν σε δεύτερη φάση δάνεια 500 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένα αλλά αβέβαιης είσπραξης (performing forborne).

Καταλυτικό ρόλο στο mega deal που κυοφορείται, έχει η θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, Financial Planning Services: η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 23 δις. ευρώ και θα αναλάβει τη διαχείριση τόσο του χαρτοφυλακίου Pillar, όσο και του χαρτοφυλακίου Cairo, δηλαδή πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής, και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate) και ανεβάζοντας τα υπό διαχείριση NPLs σε άνω των 30 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι με την υλοποίηση του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ο δείκτης NPE αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 16% από 36,7% στο τέλος Μαρτίου 2019. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν στα 6,6 από 16,7 δις. ευρώ, με προοπτική τα 5,2 δις. ευρώ και δείκτη NPE 12,6% στα τέλη του 2020 και 3,5 δις. ευρώ με δείκτη NPE 8,8% στα τέλη του 2021.

Η Εurobank συνδυάζει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος με νέες χορηγήσεις, ύψους 1,4 δις. ευρώ. Οι νέες χορηγήσεις θα προέλθουν κατά 800 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών εξωτερικού, κατά 900 εκατ. ευρώ από τα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια, ενώ θα υπάρξει μείωση 300 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο λιανικής.

Οσο αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση, η Τράπεζα μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia έχει τον ισχυρότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (19% ενώ στη νέα Τράπεζα που δημιουργείται, η Fairfax θα ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής της σε περίπου 32% από 17% – 18% σήμερα και η PIMCO στο 7% από 5%.

Μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό της που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019, οι μέτοχοι της εισηγμένης Eurobank θα είναι μέτοχοι της τράπεζας με τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού της σημερινής Eurobank, και επιπλέον κάτοχοι ενός junior και ενός mezzanine ομολόγου από το παθητικό της το οποίο θα μεταφερθεί σε SPV.

Ειδικότερα, η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia θα αποκτήσει δύο θυγατρικές: α) τη νέα Eurobank, χωρίς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 7,5 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Cairo), στην οποία θα μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), και β) την Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV) στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια των 7,5 δισ. ευρώ έναντι των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα (τα δάνεια θα βρίσκονται στο ενεργητικό του SPV, τα ομόλογα στο παθητικό του).

Η Eurobank Ergasias ΑΕ παραμένει ως holding με περιουσιακά στοιχεία α) τη νέα εταιρία και β) την εταιρία ειδικού σκοπού. Διευκρινίζεται ότι η holding είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY