kourdistoportocali.comEconomyΓιατί είναι τόσο σημαντική η στρατηγική μετοχική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Net

Εθνική Τράπεζα

Γιατί είναι τόσο σημαντική η στρατηγική μετοχική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Net

Η Τράπεζα προσδοκά την διεύρυνση των εργασιών της στον χώρο των fintechs και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της

Πέντε μόλις μήνες μετά την παύση απαγόρευσης εξαγορών που είχε επιβάλει η DGComp στην Εθνική για μία δεκαετία, η Τράπεζα πραγματοποιεί μια σημαντική μετοχική συνεργασία με μια Ελληνική εταιρεία που συμβάλει τα μέγιστα στην ψηφιοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Epsilon Net είναι ο βασικός πάροχος συστημάτων πληροφορικής στις ελληνικές Μεσαίες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Epsilon Net προσδοκά την διεύρυνση των εργασιών της στον χώρο των fintechs και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της. Προσδοκά επίσης στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και προϊόντων, τα οποία θα φέρουν στους πελάτες της προστιθέμενη αξία και θα βελτιώσουν το οικοσύστημα των συναλλαγών και πληρωμών.

Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει την σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των εμπορικών εφαρμογών της Epsilon Net με τα συστήματα της Τράπεζας αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή των συναλλαγών και του Embedded Finance.

Με αυτό τον τρόπο η ψηφιακή πρόταση της Εθνικής καθετοποιείται και  παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις απευθείας στα συστήματα των πελατών, που αφορούν ενδεικτικά: τις συναλλαγές, το e-commerce, την αυτοματοποίηση του λογιστηρίου, την αξιοποίηση δεδομένων, τις χρηματοδοτήσεις κλπ., εστιάζοντας στις κρίσιμες ανάγκες της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Μέσω αυτής της συμφωνίας οι 125 χιλ. υφιστάμενοι πελάτες της Epsilon Net θα έχουν εύκολη και ταχεία πρόσβαση στο σύνολο των τραπεζικών υπηρεσιών της Εθνικής μέσω των ERP λογισμικών που χρησιμοποιούν ήδη στην καθημερινή λειτουργία τους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι συνήθεις διαδικασίες της παραδοσιακής τραπεζικής- ειδικότερα δε, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες αυτές θα φτάνουν σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών (άνω των 600χιλ.) μέσω του εκτεταμένου δικτύου 16 χιλ. λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με την Epsilon Net αφού αποτελεί την ηγέτιδα εταιρία παροχής λογισμικού σε αυτόν τον χώρο

Φυσικά από αυτή την ενιαία πρόταση θα επωφεληθούν και οι υφιστάμενοι μικρομεσαίοι πελάτες της Εθνικής, που ξεπερνούν τις 200.000, καθώς και οι ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα αυξάνοντας τις συνολικές συνέργειες για την τράπεζα αλλά και την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών.

Πέραν των παραπάνω, η Τράπεζα προσδοκά μέσω αυτής της στρατηγικής συνεργασίας να αναπτύξει εναλλακτικά ψηφιακά κανάλια διανομής των χρηματοδοτικών της προϊόντων. Έχοντας πρόσβαση στην καθημερινή λειτουργία μιας κρίσιμης μάζας μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, καθίσταται εφικτή η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων δανειακών προϊόντων που εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες κάθε πελάτη.

Η συμφωνία με την Epsilon Net δεν είναι απλώς μια εμπορική συμφωνία. Είναι μία  μακροχρόνια συνεργασία που επισφραγίζεται με την συμμετοχή της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net.  Σε πρώτη φάση η Εθνική θα αποκτήσει το 7.5% σε μία τιμή €7,4 ανα μετοχή, αξία η οποία αντανακλά τις προσδοκώμενες συνέργειες για τις δύο εταιρίες και για την Εθνική ειδικότερα. Και υπο ορισμένες προυποθέσεις αυτή η συμμετοχή μπορεί να αγγίξει το 20% τα επόμενα τρία έτη.

Παράλληλα, η Εθνική υλοποιεί σταδιακά τον μετασχηματισμό της στη σύγχρονη, καινοτόμα τράπεζα του 2030, η οποία θα είναι ο συνεκτικός ιστός ανάμεσα σε market places και ευρύτερα, τεχνολογικά προηγμένα οικοσυστήματα παροχής υπηρεσιών. Δημιουργεί μια «Ανοικτή Τράπεζα», αναπτύσσοντας κανάλια διάθεσης προϊόντων τα οποία διαφέρουν από την παραδοσιακή τραπεζική, αλλά και τη συμπληρώνουν, δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο και τον τόπο που θέλει να συναλλάσσεται με την τράπεζά του.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY