kourdistoportocali.comEconomyΓ. Περιστέρης> Η Ελλάδα κόμβος πράσινης ενέργειας και αποθήκευσης

6ο Delphi Economic Forum

Γ. Περιστέρης> Η Ελλάδα κόμβος πράσινης ενέργειας και αποθήκευσης

-Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα που πέρασε μια δεκαετή πολύ δύσκολη περίοδο

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και στον US Managing Editor των Financial Times, Peter Spiegel, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης. Ειδικότερα ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που το Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζει πλήρως την ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ, που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αποθήκευσης ενέργειας.

Το πλάνο υποστηρίζει ειδικά την αποθήκευση με μεγάλη προστιθέμενη αξία όπως η αντλησιοταμίευση καθώς και τις διασυνδέσεων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας καθαρός εξαγωγέας και hub αποθήκευσης για την ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εφικτό η Ελλάδα να γίνει κόμβος πράσινης και πρόσθεσε ότι οι επενδυτές βλέπουν τους ανεξάντλητους πόρους που διαθέτει η χώρα μας, όπως ο ήλιος και ο αέρας, αλλά και το μεγάλο πλήθος θαλάσσιων περιοχών όπου μπορούν να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά πάρκα.

Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη θα πρέπει να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση αλλά και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, προσθέτοντας ότι μεγάλες εταιρείες με σημαντική εμπειρία ερευνούν την ελληνική αγορά και θέλουν να επενδύσουν ιδιαίτερα στα offshore αιολικά πάρκα.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιήσει είναι ιδιωτικά σημαίνει ότι αυτά μοχλεύονται και πολλαπλασιάζονται.

Τόνισε ότι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα δουλεύει πολλά χρόνια και έχει εμπειρία από τις διάφορες μορφές συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων όπως οι παραχωρήσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προετοιμασία που έχει γίνει για την επιλογή των έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης ήταν σωστή και έγινε εξαιρετική δουλειά.

Σημείωσε ότι η έγκριση των πλάνων δε θα πρέπει να γίνει συνολικά για όλες τις χώρες αλλά για κάθε κράτος χωριστά μόλις υποβληθεί το κάθε σχέδιο.

Μόλις εγκριθούν τα πλάνα, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, ξεκινά η πιο δύσκολη άσκηση καθώς θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Μετά την έγκριση ξεκινά το πιο απαιτητικό κομμάτι του Ταμείου, είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα που πέρασε μια δεκαετή πολύ δύσκολη περίοδο και ότι αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους συμβάλλοντας στην αντιστροφή του brain drain.

Tα βασικά σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, στον US Managing Editor των The Financial Times, κ. Peter Spiegel.

  • Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας αλλά κυρίως τη νέα γενιά. Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες  και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιο τομέα.  To Ταμείο Ανάκαμψής δεν είναι απλά μια οικονομική υπόθεση. Η επιτυχής αξιοποίηση του είναι θέμα κατεξοχήν κοινωνικό καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης
  • Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δις ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  • Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Με νέα έργα ΑΠΕ όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα
  • Με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησοταμίευση που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία ( έως 70%)
  • Με ανάπτυξη των διασυνδέσεων

Το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα βρίσκεται υπό επεξεργασία, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε:

Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη και την ομάδα της οποίας προΐσταται υπήρξε γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετική οδηγώντας σε πολύ καλές επιλογές έργων.

Η υλοποίηση είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία που θέλει ταχύτητα και ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν συνήθως από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και να ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως.

Από ελληνικής πλευράς, επίσης απαιτούνται νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Ενδεχομένως καλό θα ήταν να τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέχουν εγκαίρως τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε:

Κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι ξένες τράπεζες ήταν απούσες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπόρεσε ωστόσο να στηρίξει τις σοβαρές και οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση σε χρηματοδότηση και καθιστώντας τις ικανές να φέρουν σε πέρας μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την Οικονομία γενικότερα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις εύρωστες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Πιστεύω, μάλιστα, ότι σύντομα και οι ξένες τράπεζες θα δείξουν πάλι ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καθώς η Οικονομία θα βελτιώνεται.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης