kourdistoportocali.comEconomyEurobank> Οι Πρώτοι των Πρώτων

Μπροστά για την Παιδεία

Eurobank> Οι Πρώτοι των Πρώτων

Εκδήλωση βράβευσης

Η εκδήλωση βράβευσης Οι Πρώτοι των Πρώτων για τους 63 αριστούχους απόφοιτους Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μπροστά για την παιδεία της Eurobank, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία, υλοποιείται από την Eurobank, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, τα τελευταία 21 χρόνια, έχοντας διαθέσει από το 2003, συνολικά για τις βραβεύσεις των 22.572 αριστούχων βραβευθέντων, χρηματικό ποσό που αγγίζει τα €21 εκατομμύρια. Για το σχολικό έτος 2022 – 2023 βραβεύθηκαν, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, 1.035 αριστούχοι απόφοιτοι συνολικά από όλα τα Λύκεια της χώρας.

Η βράβευση των 63 αριστούχων, των πρώτων εκ των πρώτων κάθε Εκπαιδευτικής Περιφέρειας που ανήκει το Λύκειό τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργου Π. Ζανιά και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία και σύσσωμης της Διοίκησης της Τράπεζας.

Η Eurobank φέτος επεκτείνει, αναβαθμίζει και διευρύνει το Μπροστά για την Παιδεία, προσθέτοντας νέες, σημαντικές δράσεις που ενισχύουν την επιστημονική εξειδίκευση και τη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την πρακτική εμπειρία και την αγορά εργασίας, με κοινό παρονομαστή τις αξίες της αξιοκρατίας και της συμπερίληψης. Στο πλαίσιο της ευρύτερης πλέον πρωτοβουλίας Μπροστά για την Παιδεία, η Eurobank χρηματοδοτεί την οργάνωση και λειτουργία του νέου Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) «Digital Transformation», του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το οποίο προωθεί την εξειδίκευση σε σύγχρονες μεθόδους σχεδίασης, υλοποίησης και διαχείρισης έργων ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσφέρεται, παράλληλα, η δυνατότητα στους 10 αποφοίτους του «Digital Transformation» με την υψηλότερη απόδοση, να εργαστούν στην Τράπεζα. Ταυτόχρονα, η Eurobank χρηματοδοτεί την καινοτόμα πλατφόρμα διασύνδεσης με την αγορά εργασίας mprostagiatinpaideia.gr, με εκπαιδευτικό υλικό σε πληθώρα αντικειμένων, πιστοποιήσεις σε τεχνολογίες αιχμής, υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στην Τράπεζα και σε άλλους μεγάλους οργανισμούς.

Επιπλέον, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση για τους νέους που καταβάλουν ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουν αντιξοότητες και να κερδίσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο και κατόπιν στον επαγγελματικό στίβο, θα βραβεύονται και επιτυχόντες που διαβιούν σε δομές κοινωνικής προστασίας όπως επίσης και ένας αριθμός αλλοδαπών ή/και μεταναστών μαθητών που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία της χώρας και κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το πρόγραμμα ηθικής και οικονομικής αναγνώρισης Μπροστά για την Παιδεία επιβραβεύει την/τον πρώτη/πρώτο αριστούχο απόφοιτη/ο από κάθε ένα από τα 1.805 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, η/ο οποία/ος συγκέντρωσε το υψηλότερο άθροισμα βαθμών -στο σχολείο της/του- στην εικοσάβαθμη κλίμακα στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, το οποίο (άθροισμα) πρέπει να είναι τουλάχιστον 72 βαθμοί.

O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γιώργος Π. Ζανιάς

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργος Π. Ζανιάς, δήλωσε: «Εδώ και δύο δεκαετίες η Eurobank στηρίζει το Μπροστά για την Παιδεία και την προσήλωση στη γνώση, την επίμονη προσπάθεια και την ευγενή άμιλλα, έχοντας επιβραβεύσει, πρωτίστως ηθικά, συνολικά 22.572 νέους ανθρώπους που αρίστευσαν εισερχόμενοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ανοίγοντας δυναμικά ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους. Η κοινωνία μας χρειάζεται καλούς επιστήμονες και επιχειρηματίες αλλά, κυρίως, άξιους και ικανούς ανθρώπους που θα στηρίζουν την προσπάθεια για συλλογική ευημερία.

H δέσμευση στη συλλογική ευημερία διέπει και όλες τις κοινωνικές δράσεις της Eurobank στις οποίες το Μπροστά για την Παιδεία έχει, διαχρονικά, ξεχωριστή θέση. Φέτος, το Πρόγραμμα εξελίσσεται και ενδυναμώνεται με νέες πρωτοβουλίες που απαντούν σε σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες, στοχεύοντας στην επιβράβευση, την εξειδίκευση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Δεσμευόμαστε πως θα εξελίσσουμε διαρκώς τις δράσεις μας με σταθερή επιδίωξη την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στη γνώση για όλες και όλους τους νέους που θέλουν να πάνε μπροστά.».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο Υπουργός Παιδείας επί υπουργίας του οποίου, το 2003, εγκαινιάσθηκε το Πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», οι Πρυτάνεις, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης και Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κα Ερατώ Χατζησάββα.

O Πρώτος των Πρώτων, Φίλιππος Χρήστος Φούφας

Εκ μέρους των βραβευθέντων ο Πρώτος των Πρώτων, Φίλιππος Χρήστος Φούφας, ο οποίος εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Eurobank, σημείωσε πως «εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν απόδειξη ότι τόσο ιδιωτικοί φορείς, όπως η Eurobank, όσο και η Ελληνική Πολιτεία, πιστεύουν βαθιά στην αξία της ακαδημαϊκής αριστείας και την επιβραβεύουν εμπράκτως».

Όπως εκτίμησε, η πραγματική προσφορά της εκδήλωσης «έγκειται στη προώθηση και την ανάδειξη της παιδείας ως κατεξοχήν εφοδίου ζωής και εγγύησης για μία υγιή και αξιοκρατική κοινωνία», ενώ απευθυνόμενος στους μελλοντικούς υποψηφίους τόνισε πως η βράβευση «αποτελεί κίνητρο, υποδεικνύοντάς τους ότι κανένα αξιέπαινο επίτευγμα στη ζωή δεν είναι δυνατό χωρίς επιμονή και κοπιώδη προσπάθεια.».

Στην τελετή απονομής παρέστησαν γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Ντίνος Σιωμόπουλος.

Η Παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η Eurobank, εστιάζοντας σε καίριες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με στοχευμένες κινήσεις, όπως το πρόγραμμα για το Δημογραφικό, Μπροστά για την Οικογένεια, και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με στόχο τη βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μπροστά για την παιδεία εδώ.

Διαβάστε ολόκηρη την ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γιώργου Π. Ζανιά στην επίσημη τελετή «Οι Πρώτοι των Πρώτων»

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητά παιδιά,

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε χρόνο, η στιγμή αυτή αποτελεί για μένα ένα ξεχωριστό προνόμιο. Έχοντας αφιερώσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στη διδασκαλία, το να συναντώ και να βραβεύω τους νέους και τις νέες της χώρας μας που μόχθησαν και ξεχώρισαν στην πρώτη και μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία της έως σήμερα ζωής τους, είναι σίγουρα μία μεγάλη τιμή.

Σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα που επιβραβεύουμε τους «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους μαθητές από κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας, κοντά μας βρίσκεται η κα Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μας τιμά με την παρουσία της. Κα Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και την υποστήριξή σας, η οποία επισφραγίζει την αξία της μεγάλης προσπάθειας των νέων αυτών ανθρώπων, την οποία σήμερα μοιραζόμαστε μαζί με τους γονείς τους.

Το πρόγραμμα «Μπροστά για την Παιδεία» ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παρευρίσκεται μάλιστα στη σημερινή εκδήλωση και ο τότε Υπουργός Παιδείας, κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Νίκο Νανόπουλο, ο οποίος επίσης παρευρίσκεται. Από τότε, η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας συνεχίζει και εμπλουτίζει αυτό το πρόγραμμα. Τους ευχαριστούμε όλους γι’ αυτή την πρωτοβουλία με την οποία έχουμε μέχρι σήμερα βραβεύσει συνολικά 22.572 αριστούχους.

22.572 πρωτοπόρους δηλαδή, που βρέθηκαν μπροστά σε μια πρόκληση, που μοιράζονται όλοι οι νέοι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, και κατάφεραν με συνέπεια και σκληρή δουλειά ν’ ανοίξουν δυναμικά το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους. Αυτό ακριβώς που καταφέρατε όλες και όλοι εσείς που θα βρεθείτε σε λίγο σε αυτή εδώ τη σκηνή.

Αγαπητά μου παιδιά,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγα χρόνια θα είστε εσείς που θα μας δείχνετε το δρόμο και θα διαμορφώνετε τις εξελίξεις και το αύριο για τους νεότερους από εσάς. Δεν είναι απλώς ο κύκλος της ζωής, που το ορίζει αλλά και το γεγονός πως σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται τα πιο λαμπερά νέα μυαλά του τόπου μας σήμερα.

Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε, ως δάσκαλος, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που εύχομαι να σας βοηθήσουν και να σας συντροφεύσουν στα επόμενα βήματά σας.

Αφήνοντας πίσω τα μαθητικά θρανία και βρισκόμενοι στα φοιτητικά έδρανα, ανοίγεται μπροστά σας μία νέα ζωή, νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις, που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη νέα σας, ενήλικη πλέον, ταυτότητα.

Οι γνώσεις που θ’ αποκτήσετε σίγουρα θα φανούν πολύ χρήσιμες στη συνέχεια της πορείας σας. Θα ήθελα να σας προτρέψω όμως να χρησιμοποιήσετε τα φοιτητικά σας χρόνια και για την ανάπτυξη της κριτικής σας ικανότητας, η οποία θα σας επιτρέψει, και όταν αποφοιτήσετε, να συνεχίσετε να μαθαίνετε και μόνοι σας. Αυτή η ικανότητα θα σας βοηθήσει να κάνετε κριτική αποτίμηση, σύνθεση και διαχείριση της γνώσης και της πληροφορίας που είναι διάχυτες πλέον στην εποχή που μεγαλώνετε, στην εποχή του Διαδικτύου. Να αναπτύξετε δηλαδή, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες κοινωνικές σας δεξιότητες, και το πώς να μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε. «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει» έλεγε ο Πλούταρχος. Και τώρα είναι η ώρα να ανάψετε αυτή τη φωτιά και να μην την αφήσετε ποτέ να σβήσει. Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, όσοι δεν ξέρουν ν’ ανανεώνουν και επεκτείνουν τις γνώσεις τους μένουν πίσω.

Είμαι σίγουρος πως έχετε μεγάλα όνειρα που θα κυνηγήσετε. Κάποιοι σίγουρα θέλετε να γίνετε επιστήμονες, άλλοι επιχειρηματίες ή να ειδικευθείτε σε κλάδους που σας παθιάζουν. Η πορεία σας έως σήμερα αποδεικνύει πως έχετε τη συνέπεια, το σθένος και τη δύναμη να καταφέρετε αυτά που βάζετε ως στόχο. Και σίγουρα η οικονομία μας χρειάζεται καλούς επιστήμονες και επιχειρηματίες. Η κοινωνία μας, όμως, χρειάζεται ακόμα περισσότερο, άξιους και ηθικούς ανθρώπους που θα την ανυψώσουν προωθώντας τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της προσφοράς και της ενσυναίσθησης. Όπως το είπε, αρκετές δεκαετίες πριν, ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης, «σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται».

Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στην Eurobank. Όλα μας τα προγράμματα για την κοινωνία, όπως το Μπροστά για την Παιδεία, στοχεύουν στην προώθηση της ευημερίας οριζόντια στην κοινωνία, σε όλους τους συνανθρώπους μας, χτίζοντας έτσι, καθημερινά, μία νέα κοινωνία αλληλεγγύης. Από την ενδυνάμωση των κοινωνιών στις ακριτικές μας περιοχές μέχρι τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, κάθε πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για μία πιο μεγάλη αλλαγή.

Εντούτοις, το Μπροστά για την Παιδεία, θεωρώ προσωπικά, πως αποτελεί το πλέον στοχευμένο πρόγραμμα με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο μέλλον. Στο Θιβέτ λένε πως «ένα παιδί χωρίς Παιδεία είναι σαν ένα πουλί χωρίς φτερά». Η επένδυση στην Παιδεία σήμερα είναι ήδη ένας θησαυρός που θα ανακαλύψουν οι ενήλικες του αύριο όταν θα κληθούν να θέσουν σε εφαρμογή όλα όσα έμαθαν ως παιδιά. Η Παιδεία είναι το κοινό «ταμείο» του πολιτισμού μας, αν μου επιτραπεί η έκφραση, και από εκεί που μπορούμε να εκταμιεύουμε γνώση και αξίες. Και η επένδυση αυτή, είναι πάντα πιο «φθηνή» από το τεράστιο κόστος που έχει για μία κοινωνία η άγνοια, η έλλειψη αξιών και η αδιαφορία.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, αγαπητά μου παιδιά, στην Eurobank να επενδύουμε στην Παιδεία  εμπλουτίζοντας το Μπροστά για την Παιδεία. Έτσι, από φέτος, συνεργαζόμαστε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτούμε πλήρως ένα νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία διασύνδεσης νέων επιστημόνων με την αγορά εργασίας. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι ο Οργανισμό μας, η Eurobank, κάθε χρόνο θα προσφέρει στους 10 αποφοίτους με την υψηλότερη απόδοση σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, έναν στους τρεις περίπου δηλαδή, την ευκαιρία να προσληφθούν και εργαστούν μαζί μας, εφόσον το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε για εσάς και όλους τους αυριανούς πρωτοπόρους μια καινοτόμα πλατφόρμα διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, το mprostagiatinpaideia.gr, με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τεχνικά θέματα αλλά και τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Μέσα από τη νέα αυτή πλατφόρμα προσφέρονται επίσης υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και πολλές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στην Eurobank και σε άλλους μεγάλους οργανισμούς.

Παράλληλα, επεκτείνουμε το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, αυξάνοντας τις θέσεις μέσα στον Οργανισμό μας, αλλά και μέσα από τη συνεργασία μας με την CollegeLink, για 100 και πλέον θέσεις πρακτικής άσκησης, κάθε χρόνο. Τέλος, προχωράμε σε δράσεις που υπογραμμίζουν τη σημασία της συμπερίληψης. Έτσι, θα βραβεύουμε κάθε χρόνο μαθητές από μονάδες παιδικής προστασίας καθώς και αλλοδαπούς μαθητές που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Αγαπητά μου παιδιά,

Μοιραζόμαστε τις αγωνίες σας, νιώθουμε τον κόπο όχι μόνο τον δικό σας αλλά και των γονιών και των δασκάλων που σας στήριξαν και είμαστε εδώ για να θυμίσουμε πως η προσπάθεια, η ευγενής άμιλλα και η συνέπεια φέρνουν πάντα αποτέλεσμα και επιβραβεύονται. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ κάθε χρόνο για να το θυμίζουμε και σε εκείνους που θα ακολουθήσουν και ευελπιστούμε πως κι εσείς οι ίδιοι προχωρώντας στα επόμενα βήματα της ζωής σας θα συνεχίσετε να είστε άξιοι πρεσβευτές του μηνύματος αυτού.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια σε όλους εσάς που μας κάνετε περήφανους και αισιόδοξους για το μέλλον, και πολλά επίσης συγχαρητήρια στις οικογένειες και τους καθηγητές που σας στήριξαν και σας στηρίζουν σε κάθε σας βήμα.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY