kourdistoportocali.comEconomyΕΤΕ> Οι ΜμΕ διατηρούν τον αναπτυξιακό τους προσανατολισμό παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης ΕΤΕ

ΕΤΕ> Οι ΜμΕ διατηρούν τον αναπτυξιακό τους προσανατολισμό παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Σε επίπεδο κλάδων, το πλήγμα είναι εντονότερο σε βιομηχανία και εμπόριο

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πλήττει τις ήδη επιβαρυμένες διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο τομέας των ΜμΕ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες αντοχές. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, ενώ το πλήγμα που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύεται υψηλού εύρους και βάθους, η χρηματοοικονομική εικόνα τους παραμένει υγιής και τα σχέδια ανάπτυξής τους ενεργά.

Ειδικότερα, η έρευνα της ΕΤΕ σε δείγμα 600 επιχειρήσεων (στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου) αναδεικνύει την αυξημένη αβεβαιότητα που πλήττει τον τομέα των ΜμΕ, με το 41% να δηλώνει άμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο (και το ½ αυτών να τον ορίζει ως έντονο).

Ξεχωρίζοντας ως βασικό κανάλι την πίεση σε τιμές και επάρκεια πρώτων υλών, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται τόσο λόγω εξάρτησης από ρωσικές και ουκρανικές εισαγωγές αλλά κυρίως λόγω της ευρύτερης αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών.

Σε επίπεδο κλάδων, το πλήγμα είναι εντονότερο σε βιομηχανία και εμπόριο, με το ½ των αντίστοιχων ΜμΕ να δηλώνουν ευθέως εκτεθειμένες στη συγκυρία (έναντι 25-30% σε υπηρεσίες και κατασκευές). Υπό  αυτές τις συνθήκες, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ οδηγήθηκε σε πτώση 11 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, με την ανησυχία να εντοπίζεται κυρίως στις ρευστές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Παρά τις παραπάνω ενδείξεις επιδείνωσης των προσδοκιών των ΜμΕ, σημαντικό είναι ότι η κατάσταση δείχνει στην παρούσα φάση διαχειρίσιμη, δεδομένου ότι:

-O Δείκτης Εμπιστοσύνης (παρά την πτώση) παραμένει σε θετικό έδαφος για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη διατήρηση επεκτατικών στρατηγικών για την πλειοψηφία του τομέα.

-Το ποσοστό των ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 9%, ενώ παράλληλα το αδύναμο κομμάτι που βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης παραμένει κοντά στο 15% (έναντι 35% στην αιχμή της πανδημίας και 45% κατά την κορύφωση της κρίσης).

Ακροβατώντας σε μια ευαίσθητη ισορροπία αντοχών ρευστότητας και βάθους κρίσης, οι ΜμΕ καταφέρνουν να παραμείνουν σε αναπτυξιακή τροχιά τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας μας:

-Για το επόμενο εξάμηνο, αυξημένη είναι η πρόθεση προσλήψεων, καθώς το ¼ του τομέα σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς (+6 ποσοστιαίες μονάδες). Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι οι άμυνες ρευστότητας παραμένουν ενεργές και υπό τη στήριξη των πρόσφατων μέτρων αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

-Για την επόμενη πενταετία, η δυναμική των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα είναι ενισχυμένη κατά 2% ετησίως (σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία), καθώς τόσο το ποσοστό των αναπτυξιακών ΜμΕ όσο και η ένταση ανάκαμψης σε επίπεδο επιχείρησης θα είναι υψηλότερα. Η αισιόδοξη αυτή οπτική των επιχειρήσεων εν μέρει αντανακλά τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και άλλων συναφών επενδυτικών προγραμμάτων.

Δείτε ολόκληρη την Έρευνα ΕΔΩ!

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα mRNA εμβόλια COVID-19 “ξυπνάνε” καρκίνους ή τους κάνουν πιο επιθετικούς
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”
Kύπριος Επισμηνίας χειριστής ελικοπτέρων πέταξε ξαφνικά στην αιωνιότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ζωντανός εάν υπηρετούσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις