kourdistoportocali.comEconomyΕπιθετική κίνηση από τον Γιάννη Μασούτη

Θέλησε να σπάσει τις αλυσίδες

Επιθετική κίνηση από τον Γιάννη Μασούτη

Εξαγόρασε την Προμηθευτική και κατεβαίνει στην Αττική

Την παρτίδα στο λιανεμπόριο επιχειρεί να ξαναμοιράσει ο Γιάννης Μασούτης, ο οποίος «κατεβαίνει» στην Αθήνα και παίζει στο γήπεδο των άλλων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι η Μασούτης που εξαγόρασε την αλυσίδα Προμηθευτική, ενδεχομένως να άργησε, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι έγινε σε μια στιγμή που βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία.

Γράφει η Gillian Rothschild

Η Προμηθευτική είναι μεσαίου μεγέθους και ένα καλό εφαλτήριο για την Μασούτης να εισέλθει στην Αττική με σχετικά χαμηλό κόστος – εκτιμάται στα 20 εκ.ευρώ το τίμημα – αποκτώντας άμεσα τζίρο της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, δίκτυο 59 καταστημάτων, διαμετακομιστικό κέντρο στο Μαρκόπουλο και μια σημαντική γεωγραφική παρουσία.

Ο ανταγωνισμός ήδη έχει κάνει την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα, στη δική του έδρα: η αλυσίδα Σκλαβενίτης με τον πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος, οι αλυσίδες Κρητικός και Market Inn, η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Υπολογίζεται ότι ο ανταγωνισμός οδήγησε σε πίεση του τζίρου κατά σχεδόν 50 εκατ. ευρώ αλλά η εξαγορά δίνει άλλον αέρα στη Μασούτης που διαθέτει πλέον δίκτυο λιανικής και χονδρικής με περισσότερα από 330 καταστήματα, αέρα που είναι κρίσιμος για την αγορά, και για τις πιθανές επαφές με ξένους μνηστήρες που έχουν προσεγγίσει την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, όπως η αγγλική Tesco, και ο όμιλος Ahold – Delhaize.

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν στην εξαγορά της Προμηθευτικής την απαρχή της επέκτασης της Μασούτης στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη ενώ αναμένουν πως θα κινηθεί η εταιρεία για να ενισχύσει το brand της στην πρωτεύουσα, μέσω της εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής, καθώς και με ποιόν τρόπο θα κινηθεί ο ανταγωνισμός.

H αγορά του λιανεμπορίου βρίσκεται ήδη σε φάση αναδιάταξης μετά την πανελλαδική επέκταση της Σκλαβενίτης, η οποία ήδη έχει αρχίσει να πιέζει αισθητά τις υπόλοιπες αλυσίδες, μεταξύ αυτών και την Μασούτης, η οποία είδε το 2017 τον τζίρο της να υποχωρεί στα περίπου 760 εκατ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ το 2016.

Η Αττική είναι μια αγορά με προκλήσεις αλλά και όλη  Ελλάδα, μπορεί να χαρακτηριστεί κορεσμένος από άποψης αριθμού καταστημάτων αφού υπάρχουν περισσότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ από ό,τι μια δεκαετία πριν, σε μια αγορά η οποία έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25%.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές ή και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων λιανεμπορικών αλυσίδων. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η επαναδραστηριοποίηση της Spar στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον όμιλο αγορών ΑΣΤΕΡΑΣ, ο οποίος διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερα από 200 καταστήματα λιανικής και ετήσιο κύκλο που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο πόλεμος προσφορών είναι μια πρόσθετη πίεση στην συγκεκριμένη αγορά καθώς ποσοστό 5-10% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λιανεμπορίου οδεύει στις προσφορές, τότε η κατάσταση είναι προβλέψιμη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Nielsen, οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες είναι επιζήμιες και για τους λιανέμπορους και για τους προμηθευτές: σε ποσοστό 59% βλάπτουν και τις πλευρές δύο, ενώ μόλις το 16% είναι προσοδοφόρο και για τους δύο και άρα, στο 25% που απομένει, κερδίζει ένας από τους δύο.

Για το 2018 εκτιμάται ότι η αύξηση του τζίρου μόλις στο επίπεδο του 2%, οπότε η διατήρηση και ενίσχυση των θέσεων θα βασιστεί στις προσφορές, στην απόσπαση μεριδίου από τα μικρότερα μεμονωμένα καταστήματα, αλλά και την είσοδο στον τομέα των καταστημάτων ευκολίας.

Η πιστότητα των καταναλωτών κινείται στο 4% έναντι 12% το 2005, και οι προσφορές παίζουν καίριο ρόλο, παρά το κόστος για αλυσίδες και προμηθευτές.

Η ανακοίνωση της Μασούτης

H Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε. που βρίσκεται στο νομό Αττικής, με 57 σημεία πώλησης σε λειτουργία και 2 νέα που ανοίγουν με το πρότυπο σχεδιασμό καταστημάτων Μασούτης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η εταιρεία στα 42 χρόνια της αναπτυξιακής της πορείας.

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιάννη Μασούτη, είχε εκφράσει την επιθυμία για επέκταση του δικτύου Μασούτης στην Αττική υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες είναι προφανές ότι βρέθηκαν και ευνόησαν μια επιτυχημένη εξαγορά.

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. είναι market leader του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο καταστημάτων με 273 καταστήματα, 251 καταστήματα λιανικής και 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Αναπτύσσεται γεωγραφικά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ήπειρο, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο. Για το 2017 το προσωπικό που απασχολήθηκε από την εταιρεία, στο σύνολο του ήταν 7.479 άτομα.

Τώρα, η Διαμαντής Μασούτης θα βρίσκεται και στην Αττική και την Άνδρο και θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα “ελληνικά και οικονομικά” σούπερ μάρκετ Μασούτης. Η διοίκηση της εταιρείας καλωσόρισε θερμά τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει για την ομαλή μετάβασή τους στην αλλαγή εργοδοσίας, διασφαλίζοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους. Η εταιρεία που διακρίθηκε για 7η συνεχή χρονιά ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα υποδέχεται σε αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας, που λειτουργεί με σεβασμό και προτεραιότητα στο προσωπικό και τους καταναλωτές, τους 1050 εργαζόμενους της Προμηθευτικής Τροφίμων Α.Ε., για μια νέα πορεία στο χώρο.

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο Logistics Center υψηλών προδιαγραφών με πολλές δυνατότητες που μπορεί να υποστηρίξει και αυτό το μεγάλο βήμα ανάπτυξης της εταιρείας. Επίσης, αναπτύσσει δίκτυο franchise με την επωνυμία “express market” με 245 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY