kourdistoportocali.comEconomyΗ Eλλάδα έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις

Prem Watsa

Η Eλλάδα έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα τα πάνε πολύ καλά

Αποκαλυπτικός, για άλλη μια χρονιά, ήταν ο ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους του επενδυτικού ομίλου.

Πέραν των αναφορών στο σύνολο των θυγατρικών και δραστηριοτήτων του ομίλου ανά τον κόσμο και των οικονομικών αποτελεσμάτων (η Fairfax ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων, τα καλύτερα στην ιστορία της), στην επιστολή του ο Prem Watsa, σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στις επιδόσεις τους, χωρίς να λείπουν οι προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Fairfax εκτιμά ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας, μια χρονιά που, όπως αναφέρει, αναμένεται να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα για έξοδο από το μνημόνιο, έχοντας ήδη “βγει” στις αγορές ομολόγων με επιτυχία. Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει υψηλή ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρησή της τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία στο ζενίθ της κρίσης ανήλθε στο 35%, υποχώρησε πρόσφατα στο 4%, αναφέρεται.

Όλα αυτά τα στοιχεία “μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα τα πάνε πολύ καλά (“επιτέλους!”), τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Watsa. Στο τέλος του 2017, οι επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα (εξαιρουμένης της Eurolife) υπολείπονταν 28% του κόστους επένδυσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή.

Στην αναφορά του για τη Eurolife, ο επικεφαλής της Fairfax αποκάλυψε πως μέσα στην επόμενη διετία η Fairfax σχεδιάζει να εξαγοράσει το ποσοστό που κατέχει η OMERS (σ.σ. το pension fund των δημοτικών υπαλλήλων του Οντάριο) στην ασφαλιστική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 μεταβιβάστηκε το 80% των μετοχών του Ομίλου Eurolife ERB από την Eurobank Ergasias στον Όμιλο Fairfax Financial Holdings Ltd. και την εταιρεία διαχείρισης συντάξεων OMERS (4-% – 40%), με την τράπεζα να διατηρεί το υπόλοιπο 20%. Η απόκτηση του 40% από την OMERS θα επιτρέψει την ενοποίηση της Eurolife ως ασφαλιστικής θυγατρικής (σήμερα καταχωρείται ως Non-consolidated). “Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε εταίροι με τον Άλεξ (Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου) και την ομάδα του στη Eurolife, καθώς οικοδομούν μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του ο Watsa προς τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά την Grivalia, την πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα επένδυση της Fairfax στην Ελλάδα, ο Prem Watsa αναφέρει πως “έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που γνωρίσαμε τον Γιώργο Χρυσικό, τον εξαιρετικό διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia”, ο οποίος πλοηγήθηκε αποτελεσματικά μέσα στην ελληνική οικονομική κρίση αποκτώντας αποκλειστικά υψηλής ποιότητας επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα με τεράστιο discount και υψηλές αποδόσεις της τάξης του 8% και 10%, χωρίς να χρησιμοποιήσει υπερβολική μόχλευση και πάντοτε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. “Ο Γιώργος (Χρυσικός) διαθέτει μοναδικό ένστικτο στην αναζήτηση αξίας στο real estate”, σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Watsa.

Τέλος, στην επιστολή τονίζεται ότι η Praktiker και ο Μυτιληναίος συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, ενώ για τη Eurobank εκτιμάται πως θα πετύχει φέτος σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και διεύρυνση των περιθωρίων της. “Διοικούμενη θαυμάσια από τον Φωκίωνα Καραβία, είναι καλά χρηματοδοτημένη και θεωρούμε ότι θα περάσει με επιτυχία τα stress tests που θα διεξαχθούν την Άνοιξη”, αναφέρει ο Watsa, συμπληρώνοντας πως θεωρεί τη μετοχή της τράπεζας μια από τις φθηνότερες στον κόσμο.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY