kourdistoportocali.comEconomyΕΚΤΑΚΤΟ>To Βloomberg σπάει πλάκα με το πεπετζίδικο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια!

Αντιγράφει το Κουρδιστό Πορτοκάλι!

ΕΚΤΑΚΤΟ>To Βloomberg σπάει πλάκα με το πεπετζίδικο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια!

Αποκαλεί τα χρήματα "φανταστικά", όπως λέμε "δεν υπάρχει αυτό το μωρό"!

Eδώ στο Κουρδιστό Πορτοκάλι δεν είμαστε και τίποτε ζούπερ ντούπερ αναλυτές των διαθνών αγορών αλλά το σχέδιο για την διάσωση των εγχώριων τραπεζών με την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια που εξαναγκάστηκε να εκπονήσει ο Γιάννης Στουρνάρας προκαλεί ήδη την θυμηδία των αγορών σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Bloomberg. Oι αναλυτές κάνουν λόγο για “φανταστικά” χρήματα δηλαδή αόρατα. Οπως λέμε φανταστικό μωρό-δεν υπάρχει αυτή η γκόμενα. Κάπως έτσι ανύπαρκτα είναι και τα λεφτά για να γίνει κάποιου είδους bad bank και απίδια μάντολες.

Δείτε τι έγραψε το Κουρδιστό Πορτοκάλι και διαβάστε στη συνέχεια τι λένε οι αναλυτές στο Bloomberg!

“Θα αγόραζα αυτά τα ομόλογα; Αμφιβάλλω ότι θα το έκανα, ακόμη και για ένα υψηλό premium σε νέες εκδόσεις”, ανέφερε ο Timothee Pubellier-κεντρική photo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Financiere de La Cite στο Παρίσι. “Αυτό που χρειάζονται αυτές οι τράπεζες, είναι φρέσκα κεφάλαια. Η μετακίνηση φανταστικών(!!!!!) κεφαλαίων δεν θα βελτιώσει τη θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν θα είναι πειστικό για τους επενδυτές.

Οι ελληνικές αρχές προχωρούν με δύο διαφορετικά σχέδια για να σώσουν τις τράπεζές τους από το πτωτικό σπιράλ, αναφέρει σε νέο του δημοσίευμα το Bloomberg που αναμεταδίδει το Capital.gr.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με αυτά τα assets, το SPV θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει μια “bad bank”, πουλώντας ομόλογα και εξαγοράζοντας περί τα 42 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

“Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές”, ανέφερε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό και ένα παράλληλο που έκανε την εμφάνισή του τον προηγούμενη μήνα από το ΤΧΣ. Προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία έχει βοηθήσει τις τράπεζες να “ξεφορτωθούν” ένα σημαντικό ποσό του χρέους τους. Τα νέα αρχικά έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό στην Ελλάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η χώρα πρέπει να “ελαφρύνει” τις τράπεζες από το φορτίο των επισφαλών δανείων, για να αναζωογονηθεί η οικονομία της.

“Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα αποτελούσε άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας”, ανέφερε ο Φωκίων Καραββίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, χαμηλότερα 60% από την αρχή του έτους, έκλεισε χθες με άνοδο 1,8%, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 9%, αλλά έχει χάσει από την αρχή του έτους 28%.

“Εξακολουθούν να λείπουν κάποια μέρη αυτής της πρωτοβουλίας”, δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας στη Eurobank Equities. Παρόλα αυτά, “το γεγονός ότι υπάρχουν επιπρόσθετες προσπάθειες για να εκκινήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης των ισολογισμών, θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό στην αγορά”, δήλωσε.

Ωστόσο, το SPV αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Legras. Η μονάδα των αναβαλλόμενων φόρων θα χρειαζόταν πιθανώς να αποκτήσει αξιολόγηση, και στη συνέχεια οι επενδυτές σε ομόλογα που θα εξέδιδε το SPV θα χρειαζόταν να εξετάσουν πολλές περίπλοκες φορολογικές επιπτώσεις.

“Πολύ έξυπνο”
“Μου αρέσει η περίπλοκη δομημένη χρηματοδότηση, αλλά φαίνεται περίεργο να αναμείξεις δύο διαφορετικά προφίλ ρίσκου –των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων- σε μία οντότητα. Η αίσθησή μου είναι πως παραείναι έξυπνο”, ανέφερε ο ίδιος.

Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει το λεπτομερές σχέδιο στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την υπόθεση. Άλλο ένα πιθανό πρόβλημα: είναι ασαφές εάν το σχέδιο θα αφήσει τις τράπεζες με ένα επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

“Θα αγόραζα αυτά τα ομόλογα; Αμφιβάλλω ότι θα το έκανα, ακόμη και για ένα υψηλό premium σε νέες εκδόσεις”, ανέφερε ο Timothee Pubellier, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Financiere de La Cite στο Παρίσι.

“Αυτό που χρειάζονται αυτές οι τράπεζες, είναι φρέσκα κεφάλαια. Η μετακίνηση φανταστικών(!!!!!) κεφαλαίων δεν θα βελτιώσει τη θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν θα είναι πειστικό για τους επενδυτές.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY