kourdistoportocali.comEconomyEφτασε η μεγάλη στιγμή για τράπεζες και δανειολήπτες

Δώρα στους συνεπείς, μαστίγιο στους ασυνεπείς

Eφτασε η μεγάλη στιγμή για τράπεζες και δανειολήπτες

O Kυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα και στους τραπεζίτες, ζητώντας γρήγορες και αποφασιστικές λύσεις

Καρότο και μαστίγιο από τις τράπεζες είναι η πολιτική που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες, ενισχύοντας τις πιέσεις προς τους μη συνεργάσιμους και «ανταμείβοντας» με κούρεμα οφειλών όσους επιδιώκουν την διευθέτηση της οφειλής, αλλά και επιβραβεύοντας όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Γράφει η Gillian Rothschild

Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίσσονται παράλληλα πρωτοβουλίες: στήριξης όσων μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, παροχής ρυθμίσεων στα μέτρα του πελάτη από τα οποία μπορεί να προκύψει «κούρεμα» ως και 80% για τα καταναλωτικά δάνεια και στο επίπεδο της εμπορικής αξίας του ακινήτου για τα στεγαστικά δάνεια για όσους έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, επιβράβευσης των συνεπών πελατών και εντατικοποίησης των αναγκαστικών μέτρων για όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Όσο αφορά τον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες κινητοποιούνται έντονα, ενημερώνουν τους δυνητικά επιλέξιμους δανειολήπτες και μάλιστα «τους παίρνουν από χέρι», καθοδηγώντας τα βήματά τους ώστε να συμπληρώσουν την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα και να έχουν τα οφέλη των γενναίων ρυθμίσεων και της κρατικής επιδότησης του δανείου του.

Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank έχουν γνωστοποιήσει ότι απευθύνουν επιστολές στους πελάτες τους, ενημερώνοντάς τους και προτρέποντας να κάνουν χρήση του νόμου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία των αιτήσεων δανειοληπτών στις δέκα πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας του ν. 4605, από 1/7/2019 μέχρι 8/9/2019, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 98.731 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 20.429 χρήστες, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 39 αιτήσεις, ενώ έχουν δοθεί 3 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα επιβράβευσης

Πρώτη η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε να ανταμείβει τη συνέπεια των πελατών της με «ζεστό» χρήμα, καθώς τους επιβραβεύει με τρεις τρόπους:

1. Με επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων, που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Το ποσό επιστρέφεται τον Ιανουάριο κάθε έτους και αφορά την προηγούμενη χρονιά.

2. Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές τους μέσω του προγράμματος go4more, σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους Super Market και Πρατήρια Καυσίμων.

3. Και ακόμα οι ενήμεροι πελάτες κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more επιπλέον πόντους, τους οποίους και μπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Για να λάβει κάποιος την επιβράβευση θα πρέπει η εκταμίευση του δανείου να έχει γίνει πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια και να είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα.

Η Τράπεζα Πειραιώς για να ενισχύσει την κουλτούρα συνέπειας πληρωμών και της εμπέδωσης αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, σε ένα κοινωνικά ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα όπως είναι η κάλυψη στεγαστικών αναγκών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση της, επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες με:

1. Επιστροφή χρηματικού ποσού που ισοδυναμεί με μείωση επιτοκίου του στεγαστικού τους δανείου κατά 0,10%. Το ποσό αυτό θα αποδίδεται στον καταθετικό λογαριασμό των δικαιούχων απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους και θα αφορά το προηγούμενο έτος.

2. Επιβράβευση με 1 yellow για κάθε ευρώ της μηνιαίας δόσης, το οποίο θα αποδίδεται σε μηνιαία βάση.

3. Επιβράβευση, μετά από κλήρωση, κάθε μέρα ενός τυχερού δανειολήπτη που κερδίζει το ποσό της δόσης του σε yellows.

4. Προσφορά προνομιακού επισκευαστικού δανείου με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς -Euribor 1 μηνός πλέον περιθωρίου 1,50%-, για την ανακαίνιση κατοικίας καθώς τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν περίπου πριν από 10 με 15 χρόνια.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης της Πειραιώς αφορά πελάτες που εκταμίευσαν το στεγαστικό τους δάνειο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014 και είναι από τότε ενήμεροι.

Μέσω του προγράμματος επιβράβευσης της Eurobank, οι ενήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να επωφεληθούν:

1. Λαμβάνοντας νέο στεγαστικό δάνειο με έκπτωση στο επιτόκιο κατά -0,50%, σε σχέση με την εκάστοτε ισχύουσα τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων (με πρόγραμμα σταθερού ή κυμαινομένου επιτοκίου). Μάλιστα, η έκπτωση θα ισχύει όχι μόνο για τους ίδιους τους δανειολήπτες, αλλά και για τα παιδιά τους, ενώ θα δίνεται άμεση προτεραιότητα στην αξιολόγηση του αιτήματος.

2. Παραλείποντας τη δόση Δεκεμβρίου του στεγαστικού τους δανείου, εφόσον είναι ενήμεροι τους πρώτους 11 μήνες κάθε έτους, μεταθέτοντας τη συγκεκριμένη πληρωμή στην εναπομένουσα διάρκεια του δανείου.

3. Λαμβάνοντας έκπτωση έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας Eurobank. Η έκπτωση ισχύει τόσο για υφιστάμενους όσο και νέους κατόχους πιστωτικής κάρτας.

Οι απόλυτα ενήμεροι πελάτες θα έχουν κι ένα πρόσθετο δώρο: 4 αεροπορικά εισιτήρια (δηλαδή, 2 εισιτήρια μετ’ επιστροφής) για οποιονδήποτε προορισμό εσωτερικού από το δίκτυο της AEGEAN και της Olympic Air -ανά κύριο δανειζόμενο-, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της τράπεζας με την AEGEAN μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή.

Δικαιούχοι για το πρόγραμμα επιβράβευσης είναι ενήμεροι, συνεπείς δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο για τουλάχιστον 5 έτη.

To μαστίγιο

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, μικρούς και μεγάλους, η πολιτική πιέσεων αναμένεται να ενταθεί μέσα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων που επιστρατεύονται για όλους όσοι δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου, παρά τα ευνοϊκά εργαλεία που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους.

Οι πλειστηριασμοί επανέρχονται, χωρίς μάλιστα όριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή εάν πρόκειται για ακίνητο αξίας 50.000 ή 500.000 ευρώ. Μοναδικό κριτήριο θα είναι το ύψος της οφειλής, με την προτεραιότητα να δίνεται σε εκείνους που οφείλουν μεγάλα ποσά και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αποφεύγουν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα.

Στην κατεύθυνση αυτή, όσοι έχουν λάβει κατασχετήριο και επιδιώκουν στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους, οφείλουν να καταβάλουν το 8% της οφειλής σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό, για να δείξουν ότι … το εννοούν.

Εντός του Οκτωβρίου, οι τράπεζες αναμένεται να στείλουν διαταγές πληρωμής σε περίπου 20.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, κάτι που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους δανειολήπτες, με στόχο να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Από τις 150.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο το οποίο φέρει ως εγγύηση την 1η κατοικία, τα 2/3, δηλαδή 100.000, θα ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.

Το μέτρο αφορά και όσους δανειολήπτες έχουν κάνει το πρώτο βήμα στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους. Από αυτούς το 50%, θα απορριφθεί κοπεί από το δικαστήριο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις και εάν δεν συνεργαστούν, ανοίγει ο δρόμος του πλειστηριασμού.

Aμείλικτες με τους «μπαταξήδες» δανειολήπτες, υποστηρικτικές στους συνεπείς οφείλουν να είναι οι τράπεζες. O Kυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα και στους τραπεζίτες, ζητώντας γρήγορες και αποφασιστικές λύσεις όσο αφορά τους επιχειρηματίες που ζουν στη χλιδή, έχοντας χρεοκοπήσει τις εταιρείες τους.

Την ίδια στιγμή ζήτησε από τις τράπεζες να μεριμνήσουν επιτέλους για τους συνεπείς δανειολήπτες, όσους πάσχισαν κατά τη διάρκειά της κρίσης να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Με τη λογική «φωτιά και τσεκούρι» ο Πρωθυπουργός τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι «οι τράπεζες οφείλουν να είναι αμείλικτες με όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που, ενώ έχουν χρεοκοπήσει τις εταιρείες τους, κυκλοφορούν με κότερα, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους».

«Θα απαιτήσουμε από τις τράπεζες να μην καθυστερήσουν τις περιπτώσεις των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Πρέπει να είναι αμείλικτες με εκείνους που κυκλοφορούν με κότερα, έχουν βγάλει τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν νοείται αυτοί οι επιχειρηματίες να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών, αυτά πρέπει να τα ξεχάσουν», υπογράμμισε ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν επιτέλους σε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Όπως είπε, τα έχουν υιοθετήσει κάποιες τράπεζες και είναι πολύ καλύτερο να τα προτείνουν οι ίδιες από το να τα επιβάλλει το κράτος.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών που ήδη έχουν υιοθετήσει κάποιες τράπεζες, λέγοντας πως είναι πολύ καλύτερο να τα προτείνουν οι ίδιες από το να τα επιβάλλει το κράτος. Η Εθνική Τράπεζα ήδη ανακοίνωσε πρόγραμμα επιβράβευσης ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση ότι οι πλειστηριασμοί ας αρχίσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 δανειολήπτες, με συνολικό ύψος δανείων της τάξης των 9 δισ. ευρώ και υποθήκες σε πρώτες κατοικίες, πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου και μπορούν μέχρι το τέλος του 2019 να υποβάλουν αίτημα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά τους με ευνοϊκούς όρους και να λάβουν και επιδότηση δόσης από το κράτος.

Από την 1η Ιουλίου που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, και ως τις 9/9/2019 οι χρήστες ανέρχονταν σε 99.000 και τη διαδικασία αίτησης έχουν ξεκινήσει 20.000 χρήστες.

Η συγκέντρωση και υποβολή των δικαιολογητικών είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και πλέον, καθώς καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού βαρών –το μόνο δικαιολογητικό που έπρεπε να προσκομίσουν οι δανειολήπτες σε χειρόγραφη μορφή-, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν 3.000 ώριμες αιτήσεις, που «πάγωσαν» λόγω της έκδοσης του συγκεκριμένου πιστοποιητικού από τα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.

Οι τράπεζες κάνουν σειρά ενεργειών για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών τους που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Για παράδειγμα, η Eurobank θα επικοινωνήσει με τους 35 χιλ. πελάτες της της κατηγορίας αυτής, είτε με sms είτε με επιστολές.

Με την επικοινωνία αυτή ενημερώνει τους πελάτες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 4605 και μπορούν να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους ή, εφόσον θέλουν, να επισκεφθούν ένα κατάστημα Eurobank όπου εξειδικευμένο στέλεχος της τράπεζας θα τους βοηθήσει στην ολοκλήρωση και υποβολή της αίτησής τους.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί εξειδικευμένη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Help Desk) για τους πελάτες που θέλουν να ολοκληρώσουν την αίτηση από το χώρο τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κατάστημα.

Εν συνεχεία, η τράπεζα θα επικοινωνήσει εκ νέου με όσους πελάτες της έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης, χωρίς όμως να την ολοκληρώσουν προκειμένου να τους προσφέρει τυχόν βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποβολή της.

Τα πρώτα μηνύματα από την έναρξη της πρωτοβουλίας ενημέρωσης είναι ενθαρρυντικά και ποσοστό 60%-70% των πελατών της τράπεζας θα προχωρήσει σε υποβολή αιτήματος ένταξης στο Νόμο, που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY