kourdistoportocali.comEconomyΈμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα

H προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα

Η Tράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ.

Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί η έκδοση ομολόγου που κατέγραψε αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και άνοιξε μια αγορά που ήταν κλειστή για περισσότερο από μια δεκαετία για τις ελληνικές τράπεζες.

Aπό την Gillian Rothschild

Η Tράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023” προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Και ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, είπε χαρακτηριστικά: «H σημερινή ημέρα είναι σημαντική για ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης δεκαετούς διάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει μια αγορά που ήταν κλειστή για περισσότερα από 10 χρόνια. Ανοίγει μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων».

Είναι ενδεικτικό της επιτυχίας της έκδοσης, το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου 850 εκατ. Ευρώ ενώ περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ραντεβού με 65 επενδυτές στο Λονδίνο και τελικώς στην έκδοση συμμετείχαν, υποβάλλοντας προσφορές, οι διπλάσιοι (επενδυτές από Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ασία κ.λπ.).

Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους 25 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Από την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση της Πειραιώς διενήργησε, ενόψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τον Οκτώβριο του 2019, η τράπεζα θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

Η μεγάλη συμμετοχή ξεπερνά σε σημασία και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε για την έκδοση (9,75%), καθώς δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά assets βρίσκονται πλέον στην ατζέντα διεθνών επενδυτών, οι οποίοι παλαιότερα αρνούνταν να πραγματοποιήσουν έστω ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες. Η μεταστροφή της όρεξης των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της προοπτικής ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας με μία επόμενη κυβέρνηση περισσότερο φιλική στις αγορές και στις επενδύσεις, όπως προεξοφλούν οι επενδυτές πως θα αναδείξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας με την Intrum για τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ύψους 27 δισ. ευρώ, και την έκδοση του ομολόγου Tier II για την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε, με την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, Piraeus Bank Bulgaria, στη  Eurobank Bulgaria, το πλάνο αναδιάρθρωσής της.

Ως αποτέλεσμα, τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς είναι πλέον μειωμένα κατά 3,6 δις. ευρώ, με την Τράπεζα να καλύπτει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών (SSM).

Ειδικότερα, το πλάνο αναδιάρθρωσης προέβλεπε:

– Πώληση της εταιρίας leasing Avis, που ολοκληρώθηκε το α΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 0,2 δις. ευρώ,

– Πώληση της θυγατρικής στη Σερβία (Piraeus Bank Belgrade) που ολοκληρώθηκε το β΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,3 δις. ευρώ,

– Πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία (Piraeus Bank Romania) που ολοκληρώθηκε το β΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,6 δισ. ευρώ,

– Πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις Amoeba που ολοκληρώθηκε το β΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,4 δισ. ευρώ,

– Πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις Arctos που ολοκληρώθηκε το β΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,1 δις. ευρώ,

– Πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία (Tirana Bank) που ολοκληρώθηκε το γ΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,4 δις. ευρώ,

-Πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία (Piraeus Bank Bulgaria) που ολοκληρώθηκε το δ΄ τρίμηνο 2018 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου  0,7 δις. ευρώ,

-Άλλες ενέργειες που ολοκληρώθηκαν εντός του δ΄ τριμήνου 2018, απομειώνοντας περαιτέρω τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 0,6 δις. ευρώ, και τέλος

– Πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Nemo) που ολοκληρώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 και απομείωσε τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 0,3 δις. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, Piraeus Bank Bulgaria, στη Eurobank Bulgaria που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί το τελευταίο σημαντικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και επανεστίαση στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 75 εκατ. ευρώ. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία οικονομικών καταστάσεων με ημερομηνία αναφοράς 31.03.2019, η συναλλαγή αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 (CET-1) της Τράπεζας Πειραιώς κατά 22 μονάδες βάσης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY