kourdistoportocali.comEconomyΔΕΗ>Το χρεοκοπημένο τέρας του πελατειακού κράτους

Το χρέος της ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ!

ΔΕΗ>Το χρεοκοπημένο τέρας του πελατειακού κράτους

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστια έκθεση στη ΔΕΗ

Θα «σκάσει» η ΔΕΗ με θόρυβο στο πρόσωπο της κυβέρνησης; Η εξέλιξη αυτή μοιάζει όλο και πιθανή αφού οι χειρισμοί της για μια επιχείριση, της οποίας η επιβίωση είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, είναι σταθερά τραγικοί.

Ακολουθώντας το παράδειγμα κακών πρακτικών του παρελθόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ με τον χειρότερο τρόπο και τώρα ο κίνδυνος «σκασίματος» με ό,τι σημαίνει αυτό για την ίδια την επιχείριση, την οικονομία και τις τράπεζες, είναι ορατός.

Από την Gillian Rothschild

Ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, η EY, κάνει λόγο για κίνδυνο συνέχισης της λειτουργίας της, στην έκθεσή του που επισυνάπτεται στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά της για το 2018.

Σύμφωνα με την EY, «η εταιρεία και ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα», λέει χαρακτηριστικά ο ορκωτός ελεγκτής ενώ κρούει δυνατά καμπάνες: «Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την εταιρεία που ανακοίνωσε τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα στα σχεδόν 70 χρόνια λειτουργίας της.

Πρόκειται για ζημίες 542 εκατ. ευρώ, με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, είτε ως 903,8 εκατ. ευρώ με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες (δηλαδή με τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες), για το 2018 για μια επιχείριση που δίνει ηλεκτρικό ρεύμα σε 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το σύνολο της βιομηχανίας της χώρας και το Δημόσιο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστια έκθεση στη ΔΕΗ αφού πρόσφατα αναχρηματοδότησαν δάνειά της ύψους 1,2 δισ. ευρώ και άνοιξαν γραμμή πίστωσης 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μέρος του ομολόγου των 350 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ επενδυτικά δάνεια συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ χορήγησαν η ΕΤΕπ και η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου.

Το καθαρό χρέος της ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της βρίσκονται σχεδόν σταθερά στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της βαίνει μειούμενος στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2017. Είναι ενδεικτικό ότι ο λόγος καθαρού χρέους (3,744 δισ. ευρώ) προς τα EBITDA (216,5 εκατ. ευρώ) ξεπερνά το 17, όταν κανονικά θα πρέπει να κινείται κάτω από το 4.

Eνώ οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν σαφείς και έπρεπε να ανοίξει  η εγχώρια αγορά ρεύματος ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και άρα η ΔΕΗ να περιορίσει το μερίδιό της και να χάσει πωλήσεις. Την ίδια στιγμή που η εταιρεία όφειλε να βρει νέες δραστηριότητες, όφειλε ταυτόχρονα να απομακρυνθεί από τη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για καθαρότερες μορφές ενέργειας μακριά από τον άνθρακα.

Η κυβέρνηση, κολλημένη σε ένα αφήγημα που ήταν προφανές ότι δεν έβγαινε, ακύρωσε το νόμο της μικρής ΔEΗ και καθιέρωσε τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) λιγνιτικής ισχύος ώστε να παραμείνει η εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο και να επιτύγχανε το άνοιγμα της αγοράς με την έμμεση πρόσβαση των ανταγωνιστών της στο φθηνό μονοπωλιακό της καύσιμο, τον λιγνίτη.

Πόσο κοντόφθαλμα έβλεπε αποδείχθηκε από την καταδίκη της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής και μόνο τότε η κυβέρνηση συμφώνησε στην πώληση του 40% των μονάδων της, δηλαδή τους δύο σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Όσο η ΔEΗ δεν έπιανε τους στόχους του μνημονίου για μείωση του μεριδίου της, υποχρεώνονταν να αυξάνει τις ποσότητες ισχύος που θα έπρεπε να βγάζει σε δημοπρασία ενώ μεγάλο ήταν και το κόστος που είχε από τις δαπάνες για αγορά δικαιωμάτων CO2, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ρύπων που έχουν πυροδοτήσει οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή.

Για τους καλά αμειβόμενους εργαζόμενους της ΔΕΗ και σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ αναφορικά με τις αποχωρήσεις εργαζομένων της εταιρείας από τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες, η κυβέρνηση προχώρησε πάντως σε τροπολογία με την οποία κατάργησε τον συμψηφισμό των αποζημιώσεων με το εφάπαξ βοήθημα των εργαζομένων που αποχωρούν από την εταιρεία.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY