kourdistoportocali.comEconomyDAVOS 2021>The Great Reset

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

DAVOS 2021>The Great Reset

Ξεκινάει σήμερα το 51ο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum με φόντο μια παγκόσμια οικονομία υπό κατάρρευση

Mε θέμα Η Μεγάλη Επαναφορά-Τhe Great Reset-ξεκινάει σήμερα η ετήσια συνάντηση του 51ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η φετινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη δέσμευση για από κοινού και επείγουσα οικοδόμηση των βάσεων του παγκόσμιου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Η συνάντηση θα διοργανωθεί σε «δίδυμη» μορφή, τόσο με παρουσίες στο χώρο όσο και εικονικά-διαδικτυακά συνδέοντας βασικούς παγκόσμιους πολτιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες με ένα παγκόσμιο δίκτυο πολλών ενδιαφερομένων σε 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο για έναν διάλογο προσανατολισμένο προς τη νεότερη γενιά.

Φέτος το  forum θα φιλοξενήσει πάνω από 2.000 ηγέτες από το χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping.

Ο Κινέζος Πρόεδρος κάνει τη δεύτερη του εμφάνιση στο Davos μετά το ντεμπούτο του το 2017, όταν προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου ημέρες πριν από την άφιξη Trump στο Λευκό Οίκο.

Τι μήνυμα θα στείλει ο Xi στο team του Biden;

Την ίδια στιγμή ολέθριες είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία κι όσο οι κυβερνήσεις συμπληρώνουν τα κουτάκια του σταυρόλεξου για δυνατούς λύτες με αλλεπάλληλα lock down, η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη και έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν κορμιά.

Παρά τις ελπίδες που γεννά η ανάπτυξη νέων εμβολίων, η ανάκαμψη φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ένα όνειρο απατηλό.

Παγκόσμιες μετοχές σε ρευστότητα

Οι μεγάλες αλλαγές στα χρηματιστήρια, με τις αγοραπωλησίες μετοχών, ενδέχεται να επηρεάσουν συντάξεις και καταθέσεις.

Οι δείκτες FTSE, Dow Jones και Nikkei σημείωσαν τεράστιες πτώσεις καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ έχουν ανακάμψει μετά την ανακοίνωση του πρώτου εμβολίου το Νοέμβριο, αλλά ο FTSE εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικά πεδία –σημείωσε πτώση 14,3% το 2020, τη χειρότερη απόδοσή του από το 2008.

Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μειώσει τα επιτόκια. Η κίνηση αυτή, θεωρητικά, θα καταστήσει φθηνότερο το δανεισμό και θα ενθαρρύνει τις δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ορισμένες αγορές ανέκαμψαν φέτος τον Ιανουάριο, αλλά αυτή είναι μια φυσιολογική τάση, γνωστή ως «φαινόμενο του Ιανουαρίου».

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία, ότι η πιθανότητα παράτασης των lock down και καθυστερήσεων στα προγράμματα εμβολιασμού ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά φέτος.


Αύξηση των ποσοστών ανεργίας

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν αυξηθεί στις μεγάλες οικονομίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των ανέργων έφτασε το 8,9% ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σηματοδοτώντας το τέλος μιας δεκαετίας αύξησης των θέσεων εργασίας.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν επίσης τεθεί σε καθεστώς διατήρησης θέσεων εργασίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, καθώς τμήματα της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ξενοδοχία, βρίσκονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε παύση.

Ο αριθμός των νέων ευκαιριών εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός σε πολλές χώρες.

Οι κενές θέσεις εργασίας στην Αυστραλία έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 2019, ενώ υστερούν στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα περάσουν χρόνια ώσπου τα επίπεδα απασχόλησης να επιστρέψουν στα ποσοστά πριν την πανδημία.

Σε ύφεση οι περισσότερες χώρες

Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεπάγεται γενικά περισσότερο πλούτο και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Καθορίζεται δε, με βάση την ποσοστιαία μεταβολή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή την αξία των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών, συνήθως σε διάστημα τριών μηνών ή ενός έτους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,4% το 2020. Ο οργανισμός χαρακτήρισε την πτώση ως τη χειρότερη μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Η μόνη σημαντική οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020 ήταν η Κίνα, που σημείωσε αύξηση 2,3%.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 5,2% το 2021.

Αυτό θα βασιστεί κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,8% και 8,2% αντίστοιχα.

Η ανάκαμψη σε μεγάλες, εξαρτώμενες από υπηρεσίες, οικονομίες που έχουν πληγεί σοβαρά από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιταλία, αναμένεται να είναι αργή.

Μετ’ εμποδίων και ακυρώσεων τα ταξίδια

Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να διακόπτουν τις πτήσεις τους και οι πελάτες να ακυρώνουν επαγγελματικά ταξίδια και διακοπές.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού -που ανακαλύφθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες – ανάγκασαν πολλές χώρες να επιβάλουν αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τα δεδομένα από την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 δείχνουν ότι ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως υπέστη κατάφωρο πλήγμα το 2020 και απέχει ακόμη πολύ από την ανάκαμψη.

Άδειασαν τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο

Ο τομέας της ξενοδοχίας έχει χτυπηθεί ανελέητα, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια θέσεων εργασίας και πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent -μιας ηγετικής εταιρείας πληροφοριών που καλύπτει πάνω από 35 εκατομμύρια λίστες ξενοδοχείων και ενοικιάσεων παγκοσμίως – παρατηρείται πτώση κρατήσεων σε όλους τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν το 2020 και παρ’ όλο που οι προβλέψεις για το 2021 είναι ευνοϊκότερες, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα διεθνή ταξίδια και ο τουρισμός δεν θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά -προ πανδημίας- επίπεδα νωρίτερα από το 2025.

Αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες

Ένα από τα μεγάλα θύματα των lock down ανά τον κόσμο ήταν και το λιανεμπόριο, αφού ο παραδοσιακός τρόπος αγορών σχεδόν καταργήθηκε. Σύμφωνα με την ShopperTrak, που ειδικεύεται σε σχετικές έρευνες, οι αριθμοί των αγοραστών που βγαίνουν στα μαγαζιά μειώθηκαν περισσότερο από το πρώτο lock down.

Μια άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι, ανεξαρτήτως lock down, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιστροφή τους στα καταστήματα λιανικής. Ο leader της λογιστικής, EY, αναφέρει ότι σε ποσοστό 67% οι πελάτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διανύσουν πάνω από 5 χιλιόμετρα για να πάνε για ψώνια.

Αυτή η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες έχει ενισχύσει σημαντικά το διαδικτυακό λιανεμπόριο (e-shopping), με συνολικά έσοδα 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Κερδισμένες οι φαρμακευτικές εταιρείες

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί από τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου, προκειμένου να προμηθευτούν το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίων έχουν εκτοξευθεί.

Ειδικότερα, οι Moderna, Novavax και AstraZeneca έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις. Η Pfizer, ωστόσο, έχει δει την τιμή της μετοχής της να πέφτει. Η συνεργασία με τη BioNTech, το υψηλό κόστος παραγωγής και διαχείρισης του εμβολίου, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών ίδιου μεγέθους έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η εταιρεία θα έχει μεγαλύτερα έσοδα το 2021.

Ως γωστόν, ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να διανέμουν δόσεις και πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα εμβολιασμού τους. Πολλοί περισσότερες – όπως οι Johnson & Johnson και Sanofi / GSK – θα συμμετάσχουν στη διανομή εμβολίων κατά τη διάρκεια του 2021.

>Στη κεντρική photo η ανταποκρίτρια του CNN στο Hong Kong Kristie Lu Stout η οποία εκτός από πιο όμορφη δημοσιογράφος στο κόσμο είναι και η πλέον ενημερωμένη στις τεχνολογικές εξελίξεις. Ένα τεχνοφρικιό από το μέλλον.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Όταν ο αρχηγός είχε αποκαλέσει άνθρωπο των Μυστικών Υπηρεσιών τον Κουφοντίνα
Ο Λιγνάδης ανάμεσα στους 100 πιο “Επιδραστικούς” Έλληνες!
Στα άδυτα του Λιγνάδη
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Η Θάτσερ δεν έκανε πίσω με τον Μπόμπι Σαντς και είχε και τον κόσμο με το μέρος της
Πως ο Κουφοντίνας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Χρήστο Μάτη αφού πρώτα τον κέρασε γλυκά
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα
Αφού καταδικάστηκε για δωροδοκία τώρα κάνει πόλεμο στο γήπεδο της ΑΕΚ
Ο βιαστής, λαμπρός νέος, με τη βοήθεια του κόμματος διοριζόταν σε θέσεις-κλειδιά
7 βόμβες, 227 τόνων στη Συρία, το πρώτο ηχηρό μήνυμα Joe Biden σε Putin