kourdistoportocali.comEconomyCΟVID-19>Σχεδιασμούς για 5-10 χρόνια ΚΡΑΧ κάνουν Έλληνες επιχειρηματίες

Σοκ και στο ηλεκτρονικό εμπόριο

CΟVID-19>Σχεδιασμούς για 5-10 χρόνια ΚΡΑΧ κάνουν Έλληνες επιχειρηματίες

Επτά στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 74% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν

Σχεδιασμούς με δεδομένο ότι το κραχ εξαιτίας του COVID-19 θα διαρκέσει το λιγότερο 4-5 χρόνια κάνουν στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Γράφει ο Δανιήλ Λοίζος

Δυστυχώς είμαστε ακόμη στο στάδιο της μη δυνατότητας να εκτιμήσουμε με σαφήνεια το βάθος και τις συνέπειες. Δεν έχουμε φθάσει στη μέρα που θα μας επιτρέψει να σχηματίσουμε μία σαφή εικόνα και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στον απολογισμό. Εαν η κατάσταση συνεχισθεί ως το φθινόπωρο και στη συνέχεια υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί να περάσουν 8-10 χρόνια για να φτάσουν οι επιχειρήσεις εκ νέου στα δεδομένα του 2019. Στο μεταξύ το περιβάλλον στη χώρα εξακολουθεί να είναι αντιαναπτυξιακό μια και αντιμετωπίζουμε εξοντωτική φορολόγηση, γραφειοκρατία, αργούς ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης, προβληματικό συνδικαλισμό,κλπ. Εάν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε επαναστατικές μεταρρυθμίσεις το τίμημα θα είναι πολύ σκληρό για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Πηγαίνετε μία βόλτα ως το Ελληνικό, την κορωνίδα των επενδύσεων την οποία υπονόμευσε σχεδόν θανάσιμα η γραφειοκρατία και το πελατειακό μας κράτος. Είναι πολύ πιθανό ιστορικά το Ελληνικό να καταλήξει να συμβολίζει τις συνέπειες του πελατειακού κράτους. Σ΄αυτό το φόντο προσθέστε και τις απειλές εξ ανατολών για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος και τη σημασία των δυσοίωνων προβλέψεων. Εάν η Ελλάδα δεν γίνει φορολογικός παράδεισος δεν έχει καμμία τύχη επιβίωσης την επόμενη 20ετία….

Στο μεταξύ με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως είναι οι αλυσίδες τροφίμων και τα φάρμακα αναταραχή κυριαρχεί και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παρά τις προβλέψεις για «έκρηξη» των παραγγελιών η εικόνα για την πλειονότητα των κλάδων είναι έντονα αρνητική, πλην φυσικά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο ελληνικός σύνδεσμος ηλεκτρονικού εμπορίου GR.EC.A., εκτός των τροφίμων, των παραφαρμακευτικών και παιδικών ειδών (παιχνίδια, βιβλία, χαρτικά, σχολικά βοηθήματα), οι υπόλοιπη κλάδοι της αγοράς καταγράφουν ραγδαία πτώση παραγγελιών.

Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας, παρά τις εκτιμήσεις για σημαντική ανάπτυξη ηλεκτρονικών πωλήσεων δε δείχνει προς το παρόν να ακολουθεί την τάση. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι οι προμήθειες laptop για την ανάπτυξη της τηλεργασίας, έγιναν από τους χονδρεμπόρους και εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, αφήνοντας τις μεγάλες αλυσίδες με online παρουσία, να εξυπηρετούν κυρίως μεμονωμένους πελάτες και όσους χρειάζονται περιφερειακά προϊόντα (από καλώδια και rooter έως κάμερες).

Επίσης, η ανασφάλεια του μέσου καταναλωτή για το μέγεθος και τη διάρκεια των επιπτώσεων αυτή της πρωτοφανούς κρίσης αναστέλλει κάθε είδους δαπάνη, που θεωρείται ελαστική. Έτσι, η δαπάνη για κατανάλωση αγαθών στρέφεται σε τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμα, βουλιάζοντας σειρά άλλων κατηγοριών.

Σημειώνεται δε ότι ο τζίρος του εγχώριου ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται ότι άγγιζε τα 4-4,5 δις.ευρώ το 2018, ο οποίος αναπτυσσόταν δυναμικά με αύξηση κατά 20% περίπου τα τελευταία χρόνια. Το 50% του εν λόγω τζίρου ωστόσο αφορούσε αφορούσε εταιρίες πώλησης τουριστικών υπηρεσιών (εισιτήρια, κράτηση ξενοδοχείων κτλ) αλλά και έκδοσης εισιτηρίων για θεάματα, που σήμερα είναι ουσιαστικά στα «αζήτητα».

Σε ότι αφορά τα ευρήματα της έρευνας του GR.EC.A. που πραγματοποιήθηκε σε 307 επιχειρήσεις μέλη του στο διάστημα 18-21 Μαρτίου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15% των παραγγελιών, αλλά αυτές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά τα σούπερ μάρκετς και τα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την έρευνα:

– Εννέα στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 92% των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι η τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι: Είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές. Αντιθέτως οι κλάδοι που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά αλλά θετικά προέρχονται από τον χώρο των τροφίμων, των φαρμακείων και των παιδικών και βιβλίων.

– Επτά στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 74% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν.

– Ποσοστό 15% δήλωσε αύξηση παραγγελιών.

– 42% ανέφερε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή διακοπή προμηθειών.

– 31% ανέφερε καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών / courier.

– Και ποσοστό 27% ανάφερε θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένουν από την πανδημία στην επιχείρησή τους για το 2020 είναι για το 84% μείωση των πωλήσεων, το 67% ανέφερε τη μείωση της ζήτησης, το 64% προβλήματα χρηματοδότησης – ρευστότητας ενώ μόλις το 3% ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Αναφορικά με τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το έτος, 8 στους 10, ποσοστό 79%, αναμένει μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, ποσοστό 77% μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης και ποσοστό 34% μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY