kourdistoportocali.comEconomyBoυτιά στη Wall καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η βίαιη αύξηση των επιτοκίων απειλεί τα στεγαστικά δάνεια και την αγορά ακινήτων

Breaking news

Boυτιά στη Wall καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η βίαιη αύξηση των επιτοκίων απειλεί τα στεγαστικά δάνεια και την αγορά ακινήτων

O Mohamed A. El-Erian είχε προβλέψει το φιάσκο των βίαιων αυξήσεων των επιτοκίων από τη FED μετά από χρόνια απραγίας

O Mohamed A. El-Erian είχε προβλέψει το φιάσκο των βίαιων αυξήσεων των επιτοκίων από τη FED μετά από χρόνια απραγίας της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι μία μέρα μετά την αισιοδοξία έρχεται η εμβληματική πτώση. Ο Dow υποχωρεί περισσότερους από 1.000 πόντους καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τα σχόλια της Fed, γράφει η The Wall Street Journal.
Οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία πέφτουν απότομα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται

By Caitlin McCabe and Hardika Singh

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν απότομα, με επικεφαλής την τεχνολογία και άλλες μετοχές ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,7% καθώς οι απώλειες επιταχύνθηκαν στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Πέμπτης. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε 4,9% και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 3,2% ή 1.080 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να διαγράψουν τα κέρδη της Τετάρτης.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο 3,084%, από 2,914% την Τετάρτη. Οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Την Τετάρτη, οι τιμές των ομολόγων παρουσίασαν ανάκαμψη παράλληλα με τις μετοχές πριν χάσουν την άνοδο.

«Η Fed μειώνει τη ρευστότητα στις αγορές και αυτό αυξάνει την αστάθεια, και έτσι αυτό θα μπορούσε να είναι το νέο μας φυσιολογικό εδώ για λίγο έως ότου η Fed ελέγξει τον πληθωρισμό και αλλάξει την πολιτική», δήλωσε ο John Ingram, επικεφαλής επενδύσεων και συνεργάτης στο Crestwood Advisors.

Η υποχώρηση ήρθε μία ημέρα μετά την εκτίναξη των σημαντικών χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ, με τον Dow να σκαρφαλώνει περισσότερες από 900 μονάδες, το μεγαλύτερο κέρδος μίας ημέρας από το 2020. Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ενέκριναν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ανυψώνοντας το ομοσπονδιακό -το επιτόκιο κεφαλαίων σε εύρος στόχου μεταξύ 0,75% και 1%.

Ωστόσο, ήταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell που αρχικά έδωσε ενέργεια στις αγορές αφού είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν εξέταζαν ενεργά την αύξηση των επιτοκίων κατά τα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας. Αντί για αυτό, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πρόσθετες αυξήσεις μισού βαθμού στις επόμενες συναντήσεις.

Τα σχόλια του κ. Powell πρόσφεραν ανακούφιση στους επενδυτές που φοβόντουσαν ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάρα πολύ, πολύ γρήγορα και τελικά να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

«Η αγορά χθες ήταν ένα ράλι ανακούφισης», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors. Μέχρι την Πέμπτη, είπε, η πραγματικότητα ενός πιο απαιτητικού περιβάλλοντος για τις μετοχές άρχισε να εγκαθίσταται. Αν και είπε ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί ή πλησιάζει στην κορύφωση, άλλες μακροοικονομικές εκτιμήσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους επενδυτές και την πορεία των επιτοκίων, είπε.

Ακόμη και με μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εκτός τραπεζιού τους επόμενους μήνες, οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πιο επιθετική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ από το 2000 – την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια κατά μισή μονάδα.

Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται τώρα πόσο υψηλά θα μπορούσε να αυξήσει η Fed τα επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και τι είδους αλυσιδωτή αντίδραση θα έχει στην οικονομία και στα εταιρικά κέρδη.

«Είναι σαν όταν παίρνουμε όλοι φάρμακα, πρέπει να συσσωρεύονται στο σύστημά σας και αυτές οι αυξήσεις των κεφαλαίων της Fed έχουν πάντα χρόνο καθυστέρησης», δήλωσε ο Tim Horan, συνδιευθυντής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στο Chilton Trust.

«Εν τω μεταξύ, η αγορά συνειδητοποιεί ότι η αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό ολοκληρώνει μέρος της δουλειάς της Fed έως ότου αυτό το φάρμακο συσσωρευτεί ώστε να γίνει πραγματικά η αποφασιστική «slay the dragon moment»».

Οι μετοχές της ανάπτυξης επλήγησαν ιδιαίτερα. Οι κατασκευαστές chip Advanced Micro Devices, Nvidia και NXP Semiconductors μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 4,3%. Οι μετοχές της τεχνολογίας Megacap υποχώρησαν επίσης, με τις Meta Platforms να υποχωρούν 6,3% και το Netflix να υποχωρεί 6,7%.

Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τη γοητεία των μετοχών τεχνολογίας μειώνοντας την αξία που δίνουν οι επενδυτές στα μελλοντικά τους κέρδη. Οι υψηλότερες αποδόσεις γενικά ενισχύουν επίσης την ελκυστικότητα των προϊόντων σταθερού εισοδήματος έναντι περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι μετοχές.

Το Etsy σημείωσε πτώση 16% μετά τη δημοσίευση καθοδήγησης από την ηλεκτρονική αγορά κάτω από τις προσδοκίες για το τρέχον τρίμηνο. Το eBay έχασε 10% μετά τη μείωση των οδηγιών σχετικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι μετοχές της Wayfair υποχώρησαν επίσης, χάνοντας 21%, αφού ο διαδικτυακός λιανοπωλητής οικιακών ειδών δημοσίευσε τριμηνιαία απώλεια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Shopify έχασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση 17%.

«Δυσκολευόμαστε να δούμε ποιος θα είναι ένας τεράστιος αγοραστής μετοχών τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Viraj Patel, παγκόσμιος μακροστρατηγός της Vanda Research. «Είναι ένα παιχνίδι αναμονής για αυτόν τον καταλύτη… Χρειάζεστε περισσότερη πεποίθηση από τα στοιχεία, είτε για να δείξετε ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι ή ότι η οικονομία επιβραδύνεται και ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο επιθετική».

Αντικρούοντας την τάση, οι μετοχές του Twitter εκτινάχθηκαν 3,5% στα 50,85 δολάρια, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι έλαβε επιστολές από επενδυτές που δεσμεύουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για να ενισχύσουν το μετοχικό μέρος της προσφοράς του για την αγορά της εταιρείας social media. Τον περασμένο μήνα, το Twitter συμφώνησε σε μια συμφωνία με τον κ. Musk για να γίνει ιδιωτική η εταιρεία για 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η Booking Holdings σημείωσε άλμα 5% αφού τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες και είπε ότι έχει δει ενίσχυση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών τάσεων το τρέχον τρίμηνο.

Περιουσιακά στοιχεία που οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ως πιο ασφαλή ήταν μεταξύ εκείνων που σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι διαχειριστές χρημάτων έψαχναν για καταφύγια καθώς οι μετοχές και τα ομόλογα έπεφταν παράλληλα. Ακόμη και μετά το ράλι της Τετάρτης, ορισμένοι αναλυτές στρατηγικής και επενδυτές δήλωσαν ότι ήταν διστακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Στις αγορές πετρελαίου, το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, αυξήθηκε κατά 0,7% στα 110,96 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη, το Brent κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού εντός έξι μηνών και των προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, μαζί αποκαλούμενοι OPEC+, συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν τους στόχους παραγωγής.

Η Shell κέρδισε 3% μετά την αύξηση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Στην Ασία, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,4% και ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,7%. Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω αργίας.

To άρθρο του Mohamed A. El-Erian που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 στο project-syndicate.org

Η σειρά μη βέλτιστων αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες σχετικά με τον πληθωρισμό σημαίνει ότι η επόμενη πολιτική της απόφαση είναι επίσης πιθανό να μην είναι βέλτιστη. Αντί να είναι σε θέση να προσφέρει μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, η Fed πρέπει τώρα να κρίνει ποια είναι η λιγότερο επιβλαβής επιλογή.

By Mohamed A. El-Erian

Feb 28, 2022/project-syndicate.org

Ένας στενός φίλος που ήταν απίστευτα επιτυχημένος στην τεχνολογική του σταδιοδρομία παρατήρησε κάποτε ότι μια αρχική μη βέλτιστη απόφαση είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια σειρά από επακόλουθες κακές αποφάσεις. Οι οικονομολόγοι το αποκαλούν αυτό «πολλαπλές ισορροπίες». Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το νομισματικό ίδρυμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, βρίσκεται στη μέση μιας τέτοιας κατάστασης όσον αφορά τον πληθωρισμό – με επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την οικονομία και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Η αρχική φάση του συνεχιζόμενου λάθους της Fed για τον πληθωρισμό -ένα σφάλμα που πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα από τα μεγαλύτερα ποτέ- ξεκίνησε με τον παρατεταμένο εσφαλμένο χαρακτηρισμό του περασμένου έτους και την απόρριψη των αυξήσεων τιμών ως «παροδικών». Αν και οι ενδείξεις επίμονα υψηλών δυναμικών του πληθωρισμού ήταν ολοένα και πιο ορατές, η Fed απέρριψε επανειλημμένα αυτά τα σημάδια, αποτυγχάνοντας, κυρίως, να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις που εξέφρασαν οι εταιρείες στο ένα μετά το άλλο earnings call.
Δεν είναι απολύτως σαφές τι κρύβεται πίσω από το αρχικό λάθος της Fed για τον πληθωρισμό. Αυτό που παραμένει μπερδεμένο είναι ότι, για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαινόταν πρόθυμοι να διπλασιάσουν τον «παροδικό» ισχυρισμό τους, αντί να δείξουν ταπεινότητα, καθώς οι προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό αποκαλύφθηκαν επανειλημμένα και θεαματικά λανθασμένες. Ακόμη και σήμερα, οι αξιωματούχοι εμποδίζουν την αποκατάσταση της σοβαρά κατεστραμμένης αξιοπιστίας της Fed, μη εξηγώντας γιατί έκαναν αυτό το παρατεταμένο λάθος.

Υποψιάζομαι ότι ο λόγος περιλαμβάνει κάποιο συνδυασμό γνωστικής σύλληψης, απώλειας εστίασης, απροθυμίας να παραδεχτεί κανείς το λάθος και απροθυμίας να εγκαταλείψει ένα «νέο νομισματικό πλαίσιο» που γρήγορα έγινε ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό. Μόλις στα τέλη Νοεμβρίου 2021, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell – τελικά και καθυστερημένα – δήλωσε ότι ήταν καιρός να «αποσυρθεί» η λέξη «παροδική». Αλλά μετά ήρθε το δεύτερο στάδιο της πολύπλευρης γκάφας της Fed. Οι προσαρμογές πολιτικής που ακολούθησαν τη δήλωση του Powel ήταν εξαιρετικά μέτριες, με τη Fed να ανακοινώνει μόνο ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE), θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Τότε ήταν η στιγμή που η Fed έπρεπε να κάνει δύο πράγματα για να αποκαταστήσει τα διαπιστευτήριά της για τον πληθωρισμό και να διατηρήσει τον επαρκή έλεγχο της αφήγησης της πολιτικής της. Πρώτον, θα έπρεπε να είχε εξηγήσει γιατί μπέρδεψε τόσο άσχημα την έκκλησή της για τον πληθωρισμό και πώς είχε προσαρμόσει τα μοντέλα πρόβλεψής της ώστε να είναι λιγότερο λάθος στο μέλλον. Δεύτερον, η Fed θα έπρεπε να είχε λάβει σημαντικά αρχικά μέτρα πολιτικής και να παράσχει καθοδήγηση για το τι θα ακολουθούσε.

Έχοντας αποτύχει να κάνει κανένα από τα δύο, η Fed εισήλθε στη συνέχεια στο τρίτο στάδιο του ιστορικού της λάθους χάνοντας τον έλεγχο της αφήγησης της πολιτικής, τη στιγμή που οι αναγνώσεις του πληθωρισμού χειροτέρευαν.

Τίποτα δεν ανέδειξε καλύτερα τη μεγάλη τρύπα που είχε σκάψει η Fed από το γεγονός ότι, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, συνέχιζε τις εγχύσεις ρευστότητας QE, παρόλο που ο πληθωρισμός έτρεχε στο 7,5%, υψηλό 40 ετών. Παραδόξως, και παρά τις εκκλήσεις για δράση, η Fed είχε απορρίψει την άμεση διακοπή του QE στις συνεδριάσεις πολιτικής της τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Όλα αυτά μας φέρνουν στο σήμερα.

Οι αναγνώσεις του πληθωρισμού συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις δημόσια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσεγγίσει τόσο τις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και τη μείωση του διογκωμένου ισολογισμού της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση από τη Fed, η αγορά έσπευσε να αυξήσει τις τιμές 7-8 μόνο το 2022. Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street έφτασαν μέχρι και δέκα, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Μαρτίου. Άλλοι προέτρεψαν τη Fed να εφαρμόσει έκτακτη αύξηση επιτοκίων εντός της συνεδρίασης.

Οι μη βέλτιστες αποφάσεις της Fed τους τελευταίους 12 μήνες σημαίνουν ότι η επόμενη πολιτική της απόφαση είναι επίσης πιθανό να μην είναι βέλτιστη. Ακόμα κι αν είχε μια καλή αίσθηση για την τρέχουσα «πρώτη καλύτερη» πολιτική απάντηση, η Fed είναι απίθανο να είναι σε θέση να την εφαρμόσει, δεδομένου του πόσο πολύ έχουν μείνει πίσω από την οικονομική πραγματικότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Για να παραφράσουμε το παλιό ιρλανδικό αστείο, δεν μπορείτε να φτάσετε σε μια πρώτη καλύτερη πολιτική ξεκινώντας από εδώ.
Αντί να είναι σε θέση να προσφέρει μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, η Fed πρέπει τώρα να κρίνει ποια είναι η λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση. Μια τέτοια επιλογή είναι σαν να αναγκάζεσαι να επιλέξεις ένα ήδη βρώμικο πουκάμισο επειδή δεν υπάρχουν πια καθαρά. Και αυτό δεν είναι καλή εμφάνιση.

>Mohamed A. El-Erian, President of Queens’ College at the University of Cambridge, is a professor at the Wharton School of the University of Pennsylvania and the author of The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse (Random House, 2016).

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY