kourdistoportocali.comEconomyAttica Bank>Tα τρία κλειδιά ενός μικρού θαύματος

To μαξιλάρι των 100 εκατ. ευρώ

Attica Bank>Tα τρία κλειδιά ενός μικρού θαύματος

Η Τράπεζα (Αττικής) έκπληξη που διατήρησε την αυτονομία της

Από των Κωνσταντίνο Μαριόλη

Η περίπτωση της Attica Bank είναι μοναδική από πολλές πλευρές. Συγκαταλέγεται στις μικρομεσαίες τράπεζες, κατέχοντας μερίδιο αγοράς που δεν ξεπερνά το 2%. Παρ´ όλα αυτά, είναι η μοναδική τράπεζα που κατάφερε να αποφύγει τον “βραχνά” του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την έκδοση κοινών μετοχών και ομολογιακού, κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες που είχε υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας 400 εκατ. ευρώ σε μία ΑΜΚ που εξελίχθηκε, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, σε θρίλερ. Την ίδια ώρα, είναι η μοναδική τράπεζα στην οποία ο βασικός μέτοχος ενίσχυσε το ποσοστό του – το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 51,3%.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι τους μήνες που ακολούθησαν από την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η διοικητική της ομάδα κατέστρωσε συγκεκριμένο σχέδιο και έθεσε βραχυπρόθεσμους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο, σκοπεύει στην ομαλή  εφαρμογή του επιχειρησιακού της πλάνου και στην υλοποίηση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων.

Στην τράπεζα πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους και, εκτός ΤΧΣ (σήμερα κατέχει το 1,12% λόγω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), να αναπτυχθούν κερδίζοντας μερίδιο αγοράς. Η αισιοδοξία έγκειται σε τρία βασικά σημεία:

1. Εκτιμάται πως το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” των 100 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο υπολειπόμενο ποσό του ομολογιακού δανείου – τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ μετατράπηκαν σε μετοχές για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας – είναι αρκετό. Έχοντας, μάλιστα, καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις που προέκυψαν από την πρώτη μελέτη της BlackRock και συνεχίζοντας την σταθερή πολιτική προβλέψεων, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων, η τράπεζα εκτιμά ότι διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για το σύνολο του 2014, συμπεριλαμβανομένης και της BlackRock II..

2. Προβλέπεται επιπλέον όφελος από την αισθητή μείωση του κόστους  άντλησης κεφαλαίων στο β΄ εξάμηνο του έτους, λόγω της απεξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) και την ωρίμανση της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Το εν λόγω όφελος αναμένεται να ενισχύσει τις ενέργειες που περιγράφονται στο business plan.

3. Το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας μπορεί θα λειτουργήσει ενισχυτικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο business plan προβλέπεται πιστωτική επέκταση της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ενέργεια που έχει εγκριθεί από την Τρόικα και θα υλοποιηθεί αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της τράπεζας ενισχύεται με την προσθήκη διευθύνοντος συμβούλου. Το πρόσωπο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έμπειρο επαγγελματία του κλάδου.

Σήμερα, η Attica Bank ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ωστόσο οι προκλήσεις δεν λείπουν. Αν και, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, υπάρχουν επιφυλάξεις για τη μελλοντική “συμπεριφορά” ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας, αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν ακόμα και θετικοί καταλύτες στην περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει. Η αρνητική διάσταση αφορά κυρίως την περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, ένα σενάριο, ωστόσο, που εάν επαληθευτεί θα αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου η ΤτΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock για τις “μικρομεσαίες” τράπεζες. Η Πανελλήνια Τράπεζα και οι Συνεταιριστικές αποτελούν το κομμάτι του πιστωτικού κλάδου που δεν έχει ακόμα ανακεφαλαιοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το πιθανότερο σενάριο θέλει την Πανελλήνια Τράπεζα να λειτουργεί ως “καταφύγιο”, υποδεχόμενη τα στοιχεία των συνεταιριστικών που θα βάλουν “λουκέτο”. Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο το “Κεφάλαιο”, η Attica Bank, από την πλευρά της, θα εξέταζε το ενδεχόμενο απόκτησης συνεταιριστικών τραπεζών, με γνώμονα αφενός την απορρόφηση υγιών στοιχείων και αφετέρου την συμπλήρωση κενών στο πανελλήνιο δίκτυο της. Εξάλλου, η επιτυχής κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών και έκδοσης ομολογιακού δανείου έβαλε την τράπεζα στο “κάδρο” των συστημικών τραπεζών.

Τέλος, στο πλαίσιο του business plan και της προσπάθειας περιστολής του λειτουργικού κόστους, αναμένεται η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση περί των 90 εργαζόμενων.

Πηγή:www.capital.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY