kourdistoportocali.comEconomyΑνθεκτικές μέσα στην κρίση οι ελληνικές τράπεζες και με 176 δις στα ταμεία τους

Moneyreview Banking Summit

Ανθεκτικές μέσα στην κρίση οι ελληνικές τράπεζες και με 176 δις στα ταμεία τους

Οι προκλήσεις του mobile και του web banking καθώς και οι πωλήσεις μέσα από τα ψηφιακά κανάλια

Ανθεκτικές μέσα στην κρίση οι ελληνικές τράπεζες

Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, για τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και τις απαραίτητες κινήσεις για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκφράστηκε από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο συνέδριο του Moneyreview Banking Summit. Στο πάνελ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, και της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Παύλος Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα

Οι συνθήκες που επικρατούν ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, συμβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται οι προσδοκίες της ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος, σε 2,5-3% με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά. Ο ίδιος εκτίμησε πως η επίτευξη βαθμού ανάπτυξης της τάξεως του 8% το 2021, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του συνόλου των δεικτών, τις ισχυρές εξαγωγές, αλλά και την πτώση της ανεργίας, θα βοηθήσουν ώστε την διετία 2023-2024 να ανακτηθεί ένα σημαντικό τμήμα της μέχρι πρότινος προσδοκώμενης ανάπτυξης. Στο ύψος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) της Εθνικής Τράπεζας, στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό διάθεσης των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως το ερώτημα “Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις” είναι λανθασμένο, καθώς πρέπει να προκρίνεται το αντίστοιχο “Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από μέρους των επιχειρήσεων;”. Σε αυτό συμβάλλουν αρνητικά το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και οι συχνά αργοί ρυθμοί αντίδρασης και μετασχηματισμού της Πολιτείας και των θεσμών της.

Χρήστος Μεγάλου – Τράπεζα Πειραιώς

Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, παρά το έντονα προβληματικό διεθνές περιβάλλον, εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος υπογράμμισε πως μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για την επίτευξη ανάπτυξης κάτι παραπάνω από το 5% και με τα ανανεωμένα στοιχεία να διαμορφώνεται γύρω στο 3-4%, παρόλα αυτά κινείται κατά 1,5-2% πιο πάνω από τον επικρατούντα μέσο όρο της Ευρωζώνης. Κρίσιμοι παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποδειχτούν η ανεμπόδιστη, όσο και διαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και άλλων υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να μειώσει την έκθεσή της απέναντι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) από το 44% σε 12,5% σήμερα, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 σκοπεύει να κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Παράλληλά, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν καταγράφεται κάποια σημαντική άνοδος στην δημιουργία νέας γενιάς NPLs. Αναφορικά με το επίπεδο των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Μεγάλου τόνισε πως το 2021 ο στόχος είχε τεθεί στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατάφερε να εκταμιεύσει δανειοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος δε, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πραγματοποίηση ακόμη καλύτερης πορείας.

Βασίλης Ψάλτης – Alpha Bank (κεντρική φωτό)

Σε τρεις πυλώνες εδράζει την θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, καθώς εκτιμά πως ο τουρισμός φέτος θα εξελιχθεί με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι εκταμιεύσεις που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ήδη λαμβάνουν χώρα κανονικά, ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση -που απαρτίζει το 70% του ΑΕΠ μας- αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς κατά την διάρκεια της διετούς πανδημικής κρίσης έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των κεφαλαίων αποταμίευσης. Παράλληλα, τόνισε πως οι συστημικές τράπεζες εισέρχονται στη νέα κρίση έχοντας σαφώς πιο ισχυρούς ισολογισμούς σε σχέση με κάθε άλλη φορά από το παρελθόν, και κατ’ επέκταση μπορούν να ελιχθούν υπό πιο θετικούς όρους. Την διετία 2020-21 η παροχή περί των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά της Πολιτείας για την στήριξη κάθε πτυχής της εθνικής οικονομίας (επιχειρήσεις, τράπεζες, εργαζόμενοι, νοικοκυριά), και εν συνεχεία η επικουρική χρηματοδότηση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, συνέβαλαν στην αποτροπή της εμφάνισης νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων. Η Alpha Bank κατάφερε να μειώσει την έκθεσή της απέναντι σε NPLs από το 56% σε 13% στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ ο στόχος της επίτευξης μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει πραγματικότητα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ο κ. Ψάλτης θεωρεί πως η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί, κάτι που θα οδηγήσει στην ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δύναμης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αναφορικά με τον ρυθμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε πως οι χορηγήσεις κινούνται σε θετικό επίπεδο, δίνοντας βαρύτητα περισσότερο σε επενδυτικά κεφάλαια και δευτερευόντως σε άντληση κεφαλαίων κίνησης.

Φωκίων Καραβίας – Eurobank

Μπορεί το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η χώρα μας να διακρίνεται από μια σειρά αναδυόμενες προκλήσεις και εμπόδια, που αναπόφευκτα θα επιδράσουν ως ένα βαθμό αρνητικά στην πορεία ανάπτυξης, εντούτοις όμως η εικόνα θα παραμείνει διαχειρίσιμη, όπως θεωρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Αναφορικά με την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από μέρους της χώρας μας, ο κ. Καραβίας επισημαίνει πως οι συνθήκες κατά την παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι ευνοϊκές, ωστόσο απαιτείται ένταση των προσπαθειών και συντονισμός του συνόλου των stakeholders, από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εμπορικές τράπεζες και τους επιμέρους θεσμούς, προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, εκτίμησε πως η προ ημερών αναβάθμιση της χώρας μας από μέρους της DBRS αποτελεί μια θετική είδηση-ένδειξη προς το μέλλον. Σχετικά με τη μείωση της έκθεσης των συστημικών τραπεζών απέναντι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank την χαρακτήρισε ως “εντυπωσιακή”, εκθειάζοντας τόσο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και την Πολιτεία που φρόντισε για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, με την ταυτόχρονη θέσπιση αναγκαίων πολιτικών και την παροχή αποδοτικών εργαλείων, επιτρέποντας στις συστημικές τράπεζες να κινηθούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς την πιθανότητα εμφάνισης νέου κύματος NPLs, σε συνάρτηση με τα ισχύοντα δεδομένα στην αγορά, όπως προκύπτουν πρωτίστως από την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η δέσμευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στην αύξηση των δανειακών υπολοίπων τους προκειμένου να ενισχυθεί και η κερδοφορία τους, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των διακινούμενων μεγεθών. Το ζήτημα δεν έγκειται στους διαθέσιμους πόρους, αλλά στην ύπαρξη ικανών επενδυτικών πλάνων από μέρους των επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Αναδυόμενες προκλήσεις

Η εστίαση του τραπεζικού συστήματος στρέφεται ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της στήριξης της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη. Σε αυτή την πραγματικότητα συμβάλει η βελτίωση της αποδοτικότητας των τραπεζών, με τον ταυτόχρονο περιορισμό των Μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και την εν γένει εξυγίανση των οικονομικών τους δεδομένων, αλλά και την αξιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF).

Ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει καταφέρει να επιβιώσει από διαρκείς αβεβαιότητες, προκλήσεις και κρίσεις, στοιχείο που θα φανεί πολύτιμο για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η ομοιομορφία που εμφανίζουν οι συστημικές τράπεζες, καθώς λειτουργεί ως εμπόδιο για το απαιτούμενο άλμα προς το μέλλον. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένες όσο και ανεξερεύνητες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, την αναζήτηση παραγόντων προσθήκης αξίας, αλλά και την ανάληψη υψηλότερων επενδυτικών κινδύνων.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας και Senior Fellow του Harvard Kennedy School, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και θα παραμείνει έτσι, ωστόσο δεν πρόκειται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές προσδοκίες. Το στοιχείο που μένει να διευκρινιστεί αφορά στην επίδραση που μπορεί να έχει η αναγκαία συστολή στη νομισματική πολιτική και την μετάβαση από μια accommodative πολιτική που επικρατούσε για αρκετά χρόνια σε μια πιο “σφικτή” νομισματική λογική. Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με μια σειρά από παρενέργειες που θα προκληθούν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα ποικίλα σενάρια που εξετάζονται σήμερα. Παράλληλα, δήλωσε σίγουρος για την εξέλιξη και εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το νέο τραπεζικό περιβάλλον

Τρεις είναι οι παράγοντες που εντοπίζει σε σχέση με τις προκλήσεις για το τραπεζικό περιβάλλον ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader, Deloitte Ελλάδος.

Όπως τόνισε “ο πελάτης έχει αλλάξει συμπεριφορά, έχει γίνει απαιτητικός”, ενώ “η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα σε ανταγωνιστές να μπουν πολύ γρήγορα” στον ανταγωνισμό.

Σημείωσε ότι “οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως για παράδειγμα στις πληρωμές”, λέγοντας ότι “πρέπει να δουν τα καταστήματα, πώς θα τις οδηγήσουν σε οργανική κερδοφορία. Χαρακτήρισε τη διαχείριση των δεδομένων ως “μία επιπλέον πρόκληση για τις τράπεζες”.

Ερωτηθείς για αν έχουν πετύχει νίκες οι τράπεζες, είπε ότι “η απάντηση είναι καταφατική. Τα χαρτοφυλάκια τους σε μεγάλο βαθμό έχουν εξυγιανθεί. Είναι σε θέση να πάνε στην επόμενη μέρα και την ελληνική οικονομία”.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόνισε η Deloitte κάθε 2 χρόνια κάνει αξιολόγηση όσον αφορά στην ψηφιακή ωριμότητα των τραπεζών, για να προσθέσει ότι “οι ελληνικές τράπεζες σκοράρουν πολύ καλά – έχουν κάνει σημαντικά βήματα”.

Συνεχίζοντας σχετικά με την επόμενη μέρα για την ψηφιακή ωριμότητα, τόνισε ότι υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις: 1) Το mobile banking που είναι εξίσου σημαντικό με το web banking και 2) Πωλήσεις μέσα από τα ψηφιακά κανάλια.

Η Deloitte έχει κάνει μία μελέτη για “Την τράπεζα του 2030” και σχολιάζοντας επ’ αυτού, επισήμανε ότι το “βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες θα διατηρήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς”, συμπληρώνοντας ότι πηγαίνουμε στην “πλατφορμοποίηση” όπου υπάρχουν διακριτοί ρόλοι.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι παρουσιάζει αποκλειστικά για την Ελλάδα (πηγή BIS) την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη κ. Γιάννη Στουρνάρα, στο κοινό σεμινάριο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (εικονικό, 2 Μαρτίου 2022), με θέμα Επένδυση στην Ελλάδα μετά τον Covid-19.

Η αποκαλυπτική ομιλία για τα παρκαρισμένα στις τράπεζες 176 δις ευρώ που αναμένουν τολμητίες επιχειρηματίες και τις επενδυτικές προτάσεις τους είναι σχεδόν συναρπαστική καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και το χρήμα “δυσκολεύει”.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και ελπίζουμε οι προβλέψεις του να επιβεβαιωθούν ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή του “Poul Mathias Thomsen”.

Εναρκτήριος λόγος από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κοινό σεμινάριο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εικονικό, 2 Μαρτίου 2022.

Με χαρά σας καλωσορίζω στο κοινό σεμινάριο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος ΕΤΕπ είχε μια καθοριστική συμβολή στο ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης και στην προώθηση επενδύσεων υψηλού αντίκτυπου σε όλη την Ελλάδα. Σε στενή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και άλλους εταίρους, η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τη μοναδική τεχνική τεχνογνωσία, την οικονομική ευρωστία και τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές της ΕΤΕπ.

Αυτό το σεμινάριο για τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση της οικονομίας λαμβάνει χώρα σε μια εποχή όπου και τα δύο αυτά στοιχεία είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία, δηλαδή μετά την πανδημική κρίση και την κρίση χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. ορίζοντας.

Η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει επί του παρόντος από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και τα μέτρα lockdown που ελήφθησαν το 2020. Η ελληνική οικονομία γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη με -9% το 2020, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης είναι εξίσου εντυπωσιακός. Η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι ανέκαμψε έντονα το 2021, κατά 8,8%, με την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού και τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην κανονικότητα.

Για το 2022, προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης περίπου 4,7% λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εγχώρια ζήτηση θα είναι ο βασικός μοχλός της ανάπτυξης, κυρίως η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ο εξωτερικός τομέας θα συμβάλει θετικά, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η εισβολή στη Ρωσία στην Ουκρανία δημιουργεί ένα σημαντικό σοκ από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας, αλλά είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της. Αυτό θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την εποπτική ευελιξία που παρέχει ο SSM, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς της ΕΚΤ και η χαλάρωση των προτύπων εξασφαλίσεων που εφαρμόζονται στις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη μετάδοση της υποστηρικτικής νομισματικής θέσης στη ζώνη του ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης της δυνητικής παραγωγής σε δέκα χρόνια από τώρα θα είναι κοντά στο 2%. Όμως τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους από τους πιθανούς για διάφορους λόγους.

Πρώτον, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρών μεταβιβάσεων κεφαλαίου) είναι ασυνήθιστα υψηλές, με μέσο όρο περίπου 15% του ΑΕΠ το 2021 από 6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία του Covid-19. Αυτό είναι αποτέλεσμα υψηλότερων προληπτικών αποταμιεύσεων, αναβολής καταναλωτικών και άλλων δαπανών, κρατικών ενισχύσεων και αναστολής δανειακών/φορολογικών υποχρεώσεων. Η υψηλή αποταμίευση αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 34 δισ. ευρώ –δηλαδή 20% του ΑΕΠ– από τον Μάρτιο του 2020. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού ποσοστού αποταμίευσης θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση και ιδιαίτερα την ιδιωτική κατανάλωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια της NGEU στοχεύουν σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν την ανάπτυξη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και των ιδιωτικών επενδύσεων και θα εκταμιευθούν μετά προϋποθέσεις. Η διοχέτευση αυτών των πόρων σε βιώσιμα επενδυτικά έργα θα ενισχύσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026 και θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης, των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξαγωγών και των φορολογικών εσόδων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα λάβει 40 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να προσελκύσει επίσης αυξημένες ξένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι, μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν προκύπτουν μόνο από τις αναμενόμενες επενδύσεις αλλά, κυρίως, από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα προκληθεί από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας»- Greece 2.0″ – απελευθέρωση της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις και αυξημένες επενδύσεις στην εκπαίδευση – καθώς και η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Τρίτον, η αυξημένη ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να συμβάλλει στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων. Το απόθεμα καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα περίπου 176 δισ. ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2011. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν σημαντικά. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε περισσότερο από 50%, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με τη χρήση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων.

Οι τράπεζες κατάφεραν να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από την Έκτακτη Ενίσχυση Ρευστότητας και απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις αγορές χονδρικής, εκδίδοντας ομόλογα χωρίς εξασφάλιση και κεφαλαιακά μέσα. Δύο συστημικές τράπεζες κατάφεραν επίσης να εκμεταλλευτούν τις κεφαλαιαγορές και πραγματοποίησαν επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021. Επί του παρόντος, οι τράπεζες απολαμβάνουν επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που τους επιτρέπουν να παρέχουν δανεισμό στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και αποτελεί εμπόδιο για την πιστωτική επέκταση, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις όπου ο πιστωτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους και έκτοτε δεν έχουν ανακάμψει σημαντικά. Το 2020, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν κοντά στο 12% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ ήταν σχεδόν 22% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα χρειάζεται προφανώς ένα επενδυτικό σοκ για να αυξήσει το διαβρωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να ξεπεράσει την υστέρηση της παραγωγής.

Οι επενδύσεις ανέκαμψαν απότομα τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, υποστηριζόμενες από τη σημαντική αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες από την έναρξη της πανδημίας. Και η ΕΤΕπ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό αφού, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, παρείχε στήριξη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ύψους 4,85 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ που παραδόθηκε το 2020. Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2,7% του εθνικού ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη δέσμευση σε οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως. Όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, το 2021 πάνω από το 10% των νέων τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων υποστηρίχτηκε από χρηματοπιστωτικά μέσα που σχετίζονται με την ΕΤΕπ ή το ΕΤΕ.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ρόλος της ΕΤΕπ θα παραμείνει κρίσιμος. Μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και του Υπουργείου Οικονομικών, η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια της Δανειακής Διευκόλυνσης RRF για τη χορήγηση δανείων σε ιδιωτικές επενδύσεις. Η δανειακή διευκόλυνση RRF θα καλύπτει έως και το 50% κάθε επενδυτικού σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της ΕΤΕπ και των δικαιούχων.

Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την τεχνική, οικονομική και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία της ΕΤΕπ στον εντοπισμό έργων υψηλού αντίκτυπου και αποτελεσματικών δομών, που θα συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη χρήση των κονδυλίων του RRF.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν επίσης από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως αποτέλεσμα της εταιρικής σχέσης μεταξύ των συστημικών τραπεζών της χώρας και του Ομίλου ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΤΠ). Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΤΠ, συνολικά 2,7 δισ. ευρώ εγγυήσεων που παρέχονται στις ελληνικές τράπεζες θα βοηθήσουν εταιρείες σε όλη τη χώρα με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια να ανακάμψουν από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον Covid. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τις πρώτες ενδιάμεσες πράξεις της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της πρόσβασης μεγάλων εταιρειών στη χρηματοδότηση, διευρύνοντας τη στήριξη της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Οι προκλήσεις παραμένουν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Άμεση σημασία έχει η διατήρηση της παροχής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η περαιτέρω μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι κύριες προκλήσεις είναι να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό χάσμα, να επιταχυνθεί ο ρυθμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, να συνεχιστεί η βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, η προώθηση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της γνώσης. κεφάλαιο και να κάνει τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό επιτυχημένο. Ιδιαίτερη πρόκληση είναι η δημιουργία νέων τραπεζικών προϊόντων για την παροχή πιστώσεων σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, για διάφορους λόγους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην τραπεζική πίστωση.

Με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δέσμευση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Και είμαστε χαρούμενοι που η ΕΤΕπ θα είναι ο συνεργάτης μας σε αυτή την προσπάθεια.

> Yannis Stournaras: Investment in Greece post-Covid-19

Opening remarks by Mr Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, at the joint seminar of the Bank of Greece and the European Investment Bank, virtual, 2 March 2022.

Central bank speech  |

18 March 2022
by  Yannis Stournaras

I am happy to welcome you to the joint seminar of the Bank of Greece and the European Investment Bank. Over the past years, the EIB Group had a crucial contribution in unlocking financing and promoting high-impact investments across Greece. In close cooperation with leading Greek banks and other partners, Greece benefited more than any other country from the EIB’s unique technical expertise, financial strength and environmental best practices.

This seminar on investment and financing of the economy takes place at a time where both these elements are of paramount importance for the Greek economy, i.e. after the pandemic crisis and the debt crisis, in order to succeed a swift recovery and sustainable growth over a longer horizon.

Economic activity is currently recovering from the recession caused by the pandemic and the lockdown measures adopted in 2020. The Greek economy experienced the second biggest recession in the Eurozone at –9% in 2020 but the pace of recovery is equally impressive. Economic activity is estimated to have recovered in 2021 strongly, up by 8.8%, with the expansion of the vaccination programme and the gradual return of social and economic life to normalcy. For 2022, a growth rate of around 4.7% was envisaged just before the invasion of Russia in Ukraine. Domestic demand will be the key driver of growth, mainly private consumption and investment. The external sector will contribute positively, but to a much lesser extent. The invasion of Russia in Ukraine creates an important supply side shock, which affects output negatively and increases energy prices in particular, but it is still rather early to estimate its impact. This will depend, among others, on the fiscal and monetary policy response at the European level, which is still not determined.

The measures taken by the ECB, coupled with the supervisory flexibility provided by the SSM, have led to a significant improvement of liquidity in the banking system. The inclusion of Greek government bonds in the Pandemic Emergency Purchase Programme of the ECB and the easing of collateral standards applied to Eurosystem refinancing operations allow the supportive monetary stance in the euro area to be transmitted more effectively to the real economy.

The Bank of Greece projects that the growth rate of  potential output ten years from now will be close to 2%. But over the coming years, the Greek economy is expected to grow at rates higher than potential for a number of reasons.

First, private sector savings (including net capital transfers) are unusually high, averaging around 15% of GDP in 2021 from 6% of GDP on average in the five years before the covid-19 pandemic. This is the result of higher precautionary savings, a postponement of consumer and other spending, State aid and moratoria on loan/tax obligations. The high savings are reflected in the increase in private sector deposits by 34 billion euros – i.e. 20% of GDP – from March 2020. The gradual de-escalation of the high savings rate will boost domestic demand and especially private consumption.

Second, Greece will receive approximately € 30.5 billion from the Resilience and Recovery Fund. NGEU funds are targeted at growth-enhancing high value-added projects in the areas of energy saving, the transition to green energy, the digital transformation of the public and the private sector, employment, social cohesion, and private investment and will be disbursed upon conditionality. Channeling these resources to sustainable investment projects will boost real GDP by 7% by 2026 and will contribute to the increase of employment, private investment, exports and tax revenue. At the same time, Greece will receive 40 billion euros from the Structural Funds over the coming years and also increased foreign direct and indirect investment is expected to be attracted. It is also noted that, in the medium term, the prospects for high growth rates arise not only from the expected investments but, more importantly, from the increase in productivity that will be caused by the reforms envisaged in the National Recovery and Sustainability Plan “Greece 2.0” – market liberalization, privatizations and increased investment in education – as well as the digital and green transition.

Third, the increased ability of the banking system to contribute to the financing of viable investment projects. The stock of deposits in the Greek banking system is currently around 176 billion euros, i.e. at the level of September 2011. Moreover, during the past few years, the financial fundamentals of Greek banks improved significantly. Compared to March 2016, the stock of non-performing loans was reduced by more than 50%, mostly through securitizations with the use of the Hellenic Asset Protection Scheme. Banks managed to eliminate their reliance on the Emergency Liquidity Assistance and regained access to the wholesale markets, issuing senior unsecured notes and capital instruments. Two systemic banks also managed to tap the capital markets and executed successful share capital increases in 2021. Currently, banks enjoy adequate liquidity and capital buffers that can allow them to provide lending to the real economy. Still, the NPL ratio remains the highest in the Eurozone and is an impediment to credit expansion, especially to small businesses where the credit risk is higher.

Securing financing for investment in Greece is crucial in order to meet future challenges. Investment has declined dramatically during the global financial and debt crisis and has not recovered significantly since.  In 2020, investment in Greece stood at close to 12% of GDP whereas the Euro area average was almost 22% of GDP. Greece obviously needs an investment shock to augment the eroded capital stock, increase productivity and overcome output hysteresis.

Investment has recovered sharply in the first three quarters of 2021, supported by a significant increase in bank credit to nonfinancial companies since the start of the pandemic. And the EIB has played an important role to that since, together with the European Investment Fund, provided support for private and public investment of 4.85 bn euros. This is a significant increase from the previous record of 2.8 bn euros delivered in 2020. EIB Group financing in Greece represented 2.7% of national GDP, the largest engagement in any country worldwide. As regards non-financial corporations, in 2021 more than 10% of new bank business loans were supported by financial instruments related to the EIB or the EIF.

Looking ahead, the role of the EIB will remain crucial. Following the agreement between EIB and the Ministry of Finance, EIB will manage 5 bn euros in the context of the National Recovery and Resilience Plan. Via this agreement, the EIB will utilize funds of the RRF Loan Facility for on-lending to private investments. The RRF loan facility will cover up to 50% of each investment project, while the remaining amount will be covered by EIB’s and beneficiaries’ own funds. Greece will benefit from the technical, economic and financial expertise of the EIB in identifying high-impact projects and effective structures, which will significantly contribute to make the best use of the RRF funds. Greek businesses and entrepreneurs will also benefit from access to financing as a result of the partnership between the country’s systemic banks and the EIB Group under the European Guarantee Fund (EGF). Under the EGF program, a total of 2.7 bn euros of guarantees provided to Greek banks will help companies across the country with sustainable business plans to recover from covid-related challenges. The agreement includes also the first ever EIB intermediated operations to strengthen access to finance by large corporates, broadening the EIB’s support for the real economy in the country.

Challenges remain, both in the short and the long run. Of immediate relevance is to maintain credit provision to the real economy, restore fiscal sustainability as the economy rebounds and to further reduce the high stock of non-performing loans. In the medium to long run, the main challenges are to close the large investment gap, accelerate the pace of the privatisation and reforms programme, continue to improve the management of state assets, attract foreign direct investment, promote innovation, education and knowledge-based capital and make the digital and green transformation a success. A particular challenge is to create new banking products in order to provide credit to viable small and medium sized enterprises which, for various reasons, have difficulties in accessing bank credit.

With responsible fiscal policies and commitment to implementing reforms, the Greek economy can ensure sustainable long-term growth. And we are happy that EIB will be our partner in that effort.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Γιάννης Στουρνάρας> Από τους ελάχιστους εναπομείναντες φύλακες των Θερμοπυλών
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
New York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
Ο Κ. Μητσοτάκης στην ανακαίνιση των Παιδιατρικών Νοσοκομείων από τον ΟΠΑΠ
Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει πρώιμα σημάδια Lehman Brothers