kourdistoportocali.comEconomyΑνω των 2 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία από την αρχή του έτους

Alpha Bank

Ανω των 2 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία από την αρχή του έτους

Bασίλης Ψάλτης>Κάνουμε το χρέος μας προς τους πελάτες μας και την οικονομία

Με χρηματοδοτήσεις πάνω από 2,1 δις ευρώ από την αρχή του έτους η Alpha Bank στηρίζει τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο  CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης θα δηλώσει:

«Από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότητά μας υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Τράπεζας και του Δικτύου μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας και την Ελληνική Οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους Εργαζόμενους και τους Συναλλασσόμενους με την Τράπεζα. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουμε χορηγήσει περισσότερα από Ευρώ 2,1 δισ., ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των Πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση.

Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε Ευρώ 24 δισ. και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Με αυτή την παραδοχή, όχι μόνον επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοινώσαμε στα τέλη του 2019, αλλά και επανεκκινούμε, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, το Πρόγραμμα Τιτλοποίησης Galaxy, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή προσαρμογή στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτύχαμε ισχυρή λειτουργική επίδοση με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων στα Ευρώ 230 εκατ., ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους Εργαζομένους μας για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την ευελιξία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο συνέχισαν να εξυπηρετούν τους Πελάτες μας και να στηρίζουν την Τράπεζα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες. Αυτό το ανανεωμένο πνεύμα ομαδικότητας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πελατοκεντρικές μας αξίες και την ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση, αποτελούν τις βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

– Κερδοφορία προ Προβλέψεων στα Ευρώ 230 εκατ., ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Αποδεικνύει ότι αντέχουμε το covid effect και έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μπροστά προβλέψεις (120 εκ ευρώ), προφυλάσσοντας την αξιοπιστία μας, τον ισολογισμό μας και τους μετόχους της Τράπεζας. Παράλληλα, είμαστε προσηλωμένοι και στο στρατηγικό μας σχέδια περιορισμού των λειτουργικών μας εξόδων.

– Κάνουμε το χρέος μας προς τους πελάτες μας και την οικονομία. Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις, τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που υλοποιεί η ελληνική Πολιτεία (ΕΑΤ). Περισσότερα από δύο δισ. Ευρώ έχουν ήδη διατεθεί, από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, (έχοντας κατά πληροφορίες διαθέσει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ευρώ). Στην πρώτη γραμμή, η Τράπεζα και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Συνολικά, η Alpha Bank θα διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και περιορισμού των συνεπειών από την πανδημία

– Επανεκκινούμε το Galaxy και το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας.

SPVs έχουν ήδη δημιουργηθεί, δρομολογείται rating τίτλων, πλάνο Cepal και εταιρικός μετασχηματισμός. Στόχος η ολοκλήρωση της συναλλαγής και υποβολή αιτήματος για Ηρακλή εντός του 2020. Ενδιαφέρον επενδυτών, έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι παρόντες – όχι μόνον όσοι ήταν στην προηγούμενη φάση, που σταμάτησε προσωρινά λόγω πανδημίας, αλλά και νέοι «παίκτες».

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY