kourdistoportocali.comEconomyΑνεργία των νέων>Ελλάδα 38,5%, Ισπανία 32,7%, Πορτογαλία 17,6%

O Δραγασάκης και τα φίδια

Ανεργία των νέων>Ελλάδα 38,5%, Ισπανία 32,7%, Πορτογαλία 17,6%

Ο ελληνικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 758 ευρώ ξεπερνώντας την Πορτογαλία

Aυτοσυγχαίρεται η κυβέρνηση για τα επιτεύγματά της χωρίς να συμμερίζεται κανείς τον ενθουσιασμό της. Στην μετά μνημόνιο εποχή, τα «μέτωπα» είναι διάπλατα ανοιχτά στην εκκρεμούσα αξιολόγηση,  οι αγορές δυσπιστούν ενώ οι πολίτες δυστυχούν χωρίς θέρμανση και με μισθούς κοντά στην τρίτη ταχύτητα της Ευρώπης.

Γράφει η Gillian Rothschild

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν την καταγραφή όλων των ζητημάτων ως τις 15 Φεβρουαρίου σε μια συνεδρίαση που έγινε σε βαρύ κλίμα αφού απέχουμε πολύ από μια θετική έκθεση από την Επιτροπή που θα οδηγήσει σε μια απόφαση ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος.

Είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρχει σε δύο εβδομάδες πρόοδος καθώς τα προβλήματα είναι πολλά:

-τα 16 προαπαιτούμενα του 2018, με αιχμή την Εγνατία, τις δαπάνες υγείας, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ κλπ),

-το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στο οποίο αντιδρά κυρίως η Γερμανία,

-το ζήτημα των αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων που ενέχει δημοσιονομικούς κινδύνους και πλέον αρχίζει να συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου και όχι μόνο,

-η έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών που ετοιμάζει παράλληλα η Επιτροπή και δείχνει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας,

-ο κατώτατος μισθός καθώς η αύξηση που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά (κατά 11%) ήταν διπλάσια από τις προσδοκίες της Κομισιόν.

-οι τράπεζες, με κρίσιμο θέμα τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη και την καθυστέρηση παρουσίασης πρότασης από την Αθήνα.

Η πίεση για τον νόμο Κατσέλη έκανε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να χάσει την μπάλα και σε δηλώσεις του να κινδυνολογήσει για τις τράπεζες, ανοίγοντας μια κουβέντα που δεν του επιτρέπεται εκ του ρόλου του.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια και αν δεν το προσέξουμε μπορεί να ζητήσουν οι τράπεζες νέα κεφάλαια που θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο πολίτης».

Και ενώ το θέμα αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη είναι βασικό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο ίδιος αρνείται ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση ….

Ακόμη και η πανηγυρική, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έξοδος στις αγορές κρύβει … «φίδια»:  Έναν μήνα πριν την επόμενη αξιολόγησή του για την Ελλάδα (1η Μαρτίου), ο οίκος Moody’s σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο, από την οποία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ είναι πιστωτικά θετική, ωστόσο η χώρα είναι αντιμέτωπη ακόμα με σημαντικά προβλήματα όπως η αδύναμη ανάπτυξη και το ζήτημα των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταβάλλει η Ελλάδα στα δάνεια που χορήγησαν το EFSF και ο ΕSM, η χρονική στιγμή της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση ήταν ισχυρή και η απόδοση του 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα, λέει ο οίκος αλλά προειδοποιεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου λόγω των υψηλών επίπεδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Και επειδή πέρα από τις αγορές υπάρχουν οι πολίτες, ο ένας στους τέσσερις δεν ζέστανε το κοκκαλάκι του φέτος.  Το 25,7% των νοικοκυριών στη χώρα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση για το σπίτι του το 2017, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη με μόνο τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα (36,5% και 28,9% αντίστοιχα).

Στο σύνολο της ΕΕ το μέσο ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του διαμορφώνεται στο 7,8% ενώ στον αντίποδα από την χώρα μας βρίσκονται το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Σουηδία με ελάχιστα νοικοκυριά στις χώρες αυτές να δυσκολεύονται να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Η Eurostat είναι αποκαλυπτική και αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η κατηγορία, μαζί με τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας ξεπερνώντας αυτούς των Βαλτικών χωρών και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Συγκεκριμένα, σε 12μηνη βάση υπολογισμού, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από την αύξηση διαμορφωνόταν στα 683,76 ευρώ, όταν για παράδειγμα ο αντίστοιχος της Λιθουανίας, που «ηγείται» της 3ης κατηγορίας, διαμορφώνεται στα 555 ευρώ.

Έως το τέλος του 2018 οι Πορτογάλοι είχαν προχωρήσει σε τέσσερις ετήσιες αυξήσεις από το 2015, που σωρευτικά έφταναν στο 19,59%. Από την Πρωτοχρονιά, έκαναν μια ακόμα αύξηση της τάξης του 3,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός των Πορτογάλων να διαμορφώνεται σε 700 ευρώ σε 12μηνη βάση, έναντι των 683,76 ευρώ του ελληνικού. Από σήμερα, η Ελλάδα, μετά από την εφάπαξ αύξηση του 11%, ο ελληνικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 758 ευρώ (σε 12μηνη) βάση, ξεπερνώντας την Πορτογαλία.

Παρά τη μείωση του ποσοστού τα τελευταία χρόνια, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα παραμένει στο «εκρηκτικό» 38,5%, έναντι μέσου όρου 16,6% στην Ευρωζώνη και 32,7% στην Ισπανία, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση. Η σύγκριση με την Πορτογαλία απλά δεν μπορεί να γίνει, καθώς η χώρα της Ιβηρικής έχει ανεργία νέων μόλις λίγο πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή 17,6%.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Μυστήριο με τον θάνατο Ιταλού μάνατζερ στην Αντίπαρο. “Καταραμένο” το ελληνικό καλοκαίρι 2019;
Αυτοκράτορας των boutique hotels και με τη βούλα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Μύκονος, βαν, πειρατές και κουμανταδόροι
Ο Ηρωας Ελευθέριος Χανδρινός που βύθισε 2 τουρκικά αντιτορπιλικά και κατέρριψε 3 μαχητικά
Τέτοιες ημέρες εξομολογούνται οι μοναχικοί και οι ρέμπελοι…
Η Four Seasons καρατομεί τα στελέχη που η ίδια επέλεξε στον Αστέρα
Η Ελλάδα δίχως αυτόν δείχνει πιο πολιτισμένη, πιο σοβαρή, πιο ήρεμη
Aπόπειρα εξαγοράς του Mykonos Live TV;
Eβαλε 9 φωτιές στην Εύβοια επειδή τον κορόιδευε η σερβιτόρα στο καφενείο!
Θρίλερ με τον Γιώργο Ζαββό, τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο για συγκυβέρνηση με Τσίπρα
Μια γοητευτική νέα γυναίκα στον άγριο κόσμο του Ποινικού Δικαίου
Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά πάντα, πάντα θα ‘ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει