kourdistoportocali.comEconomy-Act greedy when others are fearful

Breaking news

-Act greedy when others are fearful

Το selloff του χρηματιστηρίου ήταν άσχημα νέα για τους περισσότερους επενδυτές. Όχι όμως για τον Warren Buffett

Το selloff του χρηματιστηρίου ήταν άσχημα νέα για τους περισσότερους επενδυτές.

Όχι για τον Warren Buffett και την ομάδα του.

Η Berkshire Hathaway  του κ. Buffett 0,17% χρησιμοποίησε την ύφεση ως ευκαιρία για να αυξήσει τις δαπάνες για τις μετοχές, αποσπώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες από μία στοίβα μετρητών σχεδόν ρεκόρ.

Η εταιρεία με έδρα την Omaha αγόρασε 901.768 μετοχές της Occidental Petroleum Corp. την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια ρυθμιστική κατάθεση. Η κίνηση πιθανότατα καθιστά την Occidental, στην οποία η Berkshire άρχισε να αγοράζει μετοχές στα τέλη Φεβρουαρίου, μια από τις 10 μεγαλύτερες συμμετοχές της-σημειώνει στο ρεπορτάζ της η The Wall Street Journal.

Τους τελευταίους μήνες, η Berkshire αύξησε επίσης το μερίδιό της στη Chevron Corp.  τοποθέτησε ένα στοίχημα συγχώνευσης στην Activision Blizzard Inc., αγόρασε μερίδιο 11% στην HP Inc.  και συνέχισε να προσθέτει στη θέση της στην Apple Inc., τη μεγαλύτερη μετοχή της.

Οι επενδυτές θα ρίξουν μια ματιά στο τι άλλο αγόραζε η Berkshire – καθώς και τι πούλησε – όταν υποβάλει το γνωστό ως Έντυπο 13F στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη Δευτέρα.

Η SEC απαιτεί από όλους τους θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια να υποβάλλουν το έντυπο εντός 45 ημερών από το τέλος κάθε τριμήνου. Επειδή τα ιδρύματα πρέπει να αποκαλύπτουν τις μετοχές τους στο έντυπο, καθώς και το μέγεθος και την αγοραία αξία κάθε θέσης, οι επενδυτές συχνά χρησιμοποιούν το 13F για να μετρήσουν πόσο μεγάλοι διαχειριστές χρημάτων παίζουν στο χρηματιστήριο.

Ένα στοιχείο από την κατάθεση της Berkshire είναι πιθανό να είναι το εξής: Η αναταραχή της αγοράς επέτρεψε στην εταιρεία να κάνει ξεφάντωμα δαπανών.

Ο κ. Buffett, ένας μακροχρόνιος επαγγελματίας της επένδυσης αξίας, έχει από καιρό συμβουλεύσει τους επενδυτές «να είναι άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται».

Αυτή η φιλοσοφία ήταν πιθανότατα δύσκολο να εφαρμοστεί για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η διάθεση των επενδυτών φαινόταν σε μεγάλο βαθμό κάθε άλλο παρά τρομακτική. Τώρα που η αγορά κατρακυλά, η Berkshire βρίσκεται σε προνομιακή θέση να προσθέσει στο τεράστιο χαρτοφυλάκιο μετοχών της, λένε οι επενδυτές.

«Τα μετρητά είναι ξηρή σκόνη και έχει πολλά από αυτά», είπε η Rupal Bhansali-photo, επικεφαλής επενδύσεων για παγκόσμιες μετοχές στην Ariel Investments, του κ. Buffett.

Η κ. Bhansali διαχειρίζεται το παγκόσμιο αμοιβαίο κεφάλαιο της Ariel, το οποίο κατέχει μετοχές της Berkshire.

Η κ. Bhansali, μεταξύ άλλων, πιστεύει επίσης ότι οι επενδύσεις της Berkshire στη Chevron και στο Occidental ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν ένα στοίχημα ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ενεργειακές μετοχές ήταν μακράν ο όμιλος με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 φέτος, επωφελούμενος από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες για διακοπές στις γραμμές παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μετοχές της Chevron ενισχύονται κατά 43% φέτος, ενώ οι μετοχές της Occidental έχουν αυξηθεί κατά 121%. Συγκριτικά, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 16%.

«Σαφώς κατέχουν εταιρείες που είναι πιθανό να αποτελούν αντιστάθμιση του πληθωρισμού», είπε η κ. Bhansali.

Οι ενεργειακές μετοχές προσφέρουν επίσης δύο χαρακτηριστικά προς τα οποία ο κ. Buffett έλκεται παραδοσιακά: χαμηλές αποτιμήσεις, καθώς και αποδόσεις των μετόχων με τη μορφή εξαγορών και μερισμάτων, δήλωσε ο Jim Shanahan, ανώτερος αναλυτής έρευνας μετοχών στην Edward Jones.

Οι μετοχές που πληρώνουν μερίσματα έχουν ξεπεράσει τον S&P 500 φέτος, εν μέρει καθώς οι επενδυτές που πλήττονται από την αστάθεια της αγοράς έχουν αναζητήσει μετοχές που μπορούν να προσφέρουν σταθερές αποδόσεις μετρητών.

«Ταιριάζει με το προφίλ», είπε η κ. Shanahan για τις αγορές μετοχών της Berkshire Chevron και Occidental.

Με τη μεταβλητότητα των μετοχών να παραμένει αυξημένη, πολλοί επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ότι ο κ. Buffett, καθώς και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου της Berkshire, Ted Weschler και Todd Combs, θα συνεχίσουν να βάζουν μετρητά στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Η Berkshire τελείωσε πέρυσι με ένα βουνό μετρητά στα χέρια της επειδή ήταν αδύνατο να βρεθούν εταιρείες οι οποίες φαινόταν άξιες επένδυσης μακροπρόθεσμα, ανέφερε ο κ. Buffett στην ετήσια επιστολή του που εστάλη τον Φεβρουάριο στους μετόχους. Διέθετε 106,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στις 31 Μαρτίου, από 146,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021.

Αυτό το έχει αλλάξει φέτος. Με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τις συνεχείς διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που θέτουν τις αγορές στο άκρο, ο κ. Buffett είναι στο στοιχείο του, δήλωσε ο David Kass, καθηγητής οικονομικών στο Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Maryland.

«Αυτό θα θεωρούσα ότι είναι το γλυκό σημείο του Warren Buffett», είπε ο κύριος Kass. «Η σχεδόν χονδρική πώληση στην αγορά έδωσε στην Berkshire την ευκαιρία να αγοράσει τίτλους σε τιμές ευκαιρίας».

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη