kourdistoportocali.comThe Ones Who Do-Θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα αύριο χωρίς καπνό

Χρήστος Χαρπαντίδης>Παπαστράτος

-Θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα αύριο χωρίς καπνό

Για το λόγο αυτό επενδύουμε σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου

Προφανώς και δεν κοροιδεύει η Παπαστράτος, όπως σκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο χρόνια όταν ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, τον ενημέρωσε για την επένδυση σταθμό: τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS.

Γράφει η Gillian Rothschild

Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο στην Ευρώπη -μετά την Ιταλία και την Ελβετία- για την παραγωγή του νέου καινοτόμου καπνικού προϊόντος που προωθεί η Philip Morris International στη διεθνή αγορά, γεγονός που εισάγει την Παπαστράτος στη νέα εποχή των σύγχρονων προϊόντων καπνίσματος και εξελίσσει την Ελλάδα σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά κέντρα τέτοιου τύπου προϊόντων διεθνώς.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Χαρπαντίδη, «η Παπαστράτος τολμάει να βλέπει μπροστά. Πάντα επενδύαμε στα δύσκολα. Πάντα στα δύσκολα μετρούσαμε το χρέος μας, την ευθύνη μας απέναντι στη χώρα».

Η επένδυση αυτή, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις των 700 εκατ. ευρώ που έχει ήδη υλοποιήσει η εταιρεία από το 2003, ακόμα και μέσα στην κρίση. Μόλις πρόπερσι επένδυσε 25 εκατ. ευρώ σε νέες γραμμές παραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, θα δημιουργηθούν δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και δέκα νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού.

Ο όγκος παραγωγής υπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού τον χρόνο, με σημαντική ποσότητα ελληνικών ανατολικών καπνών. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή των νέων παραγωγικών μονάδων, ενώ οι πρώτες νέες μηχανές τοποθετούνται το φθινόπωρο και από τον Ιανουάριο του 2018 τα παραγόμενα προϊόντα θα αρχίσουν να εξάγονται σε περισσότερες από 30 αγορές του κόσμου.

Η επένδυση αυτή δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων από 800 που είναι σήμερα σε 1.200. Επίσης, τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 250 προσλήψεις αποκλειστικά για τη δραστηριότητα του IQOS.

Το IQOS είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης καπνού που βασίζεται σε μια απλή λογική: θερμαίνει πραγματικό καπνό, χωρίς να τον καίει και κατά συνέπεια αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες της καύσης.

Μέχρι τα μέσα του 2018 εκτιμάται ότι η Παπαστράτος θα έχει «πιάσει» τον στόχο για την παραγωγή 20 δισεκατομμυρίων ράβδων -“heets”- καπνού ετησίως, για το IQOS, με στόχο να σταματήσει σταδιακά τη δημιουργία παραδοσιακών τσιγάρων, η οποία ανέρχεται σε 12 δισ. τεμάχια σήμερα.

Οπως επισημαίνει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ο όμιλος της Philip Morris International επέλεξε την Ελλάδα για να επενδύσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ (μετατροπή και επέκταση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο) διότι η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τρομερά σημαντική γεωγραφική θέση, εγγύτητα στα καπνά και υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά τους καπνοπαραγωγούς, ο ίδιος σημειώνει ότι η εταιρεία ανανέωσε πέρυσι για ακόμη μια τριετία τη δέσμευσή της για την άντληση του 50% της πρώτης ύλης (καπνού) από ελληνικές καλλιέργειες

Η εταιρεία ταλαιπωρήθηκε σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις για το IQOS επί σχεδόν 12 μήνες και η γραφειοκρατία έθεσε σε κίνδυνο την πραγματοποίηση της επένδυσης και τα 300 εκατ. ευρώ να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μετατραπεί στο τρίτο κέντρο παραγωγής “heets”, τα οποία από τον Ιανουάριο του 2018, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή, θα εξάγονται σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου.

Την τελευταία δεκαετία η Philip Morris International έχει δαπανήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ για την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών καπνικών προϊόντων. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε φάκελος στον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), ώστε τα προϊόντα αυτά να λάβουν άδεια ως “μειωμένου κινδύνου”.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χαρπαντίδης,« επενδύουμε στο μέλλον, θεωρώντας πως αυτό δεν θα έχει καπνό. Για το λόγο αυτό επενδύουμε σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα αύριο χωρίς καπνό. Σε δυο χρόνια από τώρα θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική καπνική αγορά στην Ελλάδα».

SHARE
MORE THE ONES WHO DO