kourdistoportocali.comThe Ones Who DoΠως μια εταιρία χτίζει τον μύθο της

Ενα απίστευτο video

Πως μια εταιρία χτίζει τον μύθο της

O Ζάκεμπεργκ ξενυχτάει για να δει την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ

Kαθημερινά σχεδόν στην χρεοκοπημένη Ελλάδα έχουμε απονομές βραβείων σε “πετυχημένους” επιχειρηματίες και εταιρίες. Τόσο που το θέαμα καταντά διασκεδαστικό, όπως έχουμε ξαναγράψει. To ίδιο ισχύει και με τις βραβεύσεις μανατζαρέων οι οποίες τείνουν από μόνες τους να μετατραπούν σε μια ανθηρή βιοτεχνία.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ταυτόχρονα οι διαφημίσεις των εταιριών είναι ότι πιο βαρετό, ανούσιο και αδιάφορο-σπάνιες οι φωτεινές εξαιρέσεις. Πάρτε παράδειγμα διαφήμιση μεγάλης αλυσίδας super market  που τρέχει αυτό το καιρό. Είναι φτιαγμένη για να βγάλουν λεφτά οι επιτήδειοι που εμπλέκονται και στο τέλος της μέρας δεν θάχει απομείνει τίποτε για την ιστορία του προιόντος μια και η επικοινωνία του δεν συγκλονίζει, δεν πρωτοτυπεί, δεν κερδίζει το μυαλό και τη ψυχή σου. Οταν ξεκινάει αλλάζεις κανάλι μέσα στο χασμουρητό.

Δείτε τώρα πως η Οικογένεια Corneliani για παράδειγμα χτίζει τον μύθο των ρούχων της μέσα από το συναρπαστικό φιλμάκι που ακολουθεί.

To 1930 0 Alfredo Corneliani ξεκίνησε μια παραγωγή φτιάχνοντας αδιάβροχα και πανωφόρια. Το 1958 οι δύο γιοι του Claudio και Carlalberto επαναπροσδιόρισαν την Corneliani δίνοντας έμφαση στην εξειδικευμένη παραγωγή κοστουμιών. Το 1985 η εταιρία επεκτάθηκε σε Αμερική, Καναδά και τα τελευταία χρόνια σε Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα.

Και τώρα οι Ελληνες μανατζαρέοι>

Είναι κάτι βιοτεχνίες στα Πετράλωνα και το Μοναστηράκι που στο πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου δεν προλαβαίνουν να φτιάχνουν αγαλματίδια-βραβεία για τους πετυχημένους Ελληνες μανατζαρέους και επιχειρηματίες της Χρονιάς.

Λες και η Κολομβία των Βαλκανίων δεν είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, λες και οι επιχειρήσεις δεν χρωστάνε τα 70 από τα 120 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, λες και δεν κοιτάνε τους Ελληναραίους με μισό μάτι σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια του κόσμου. Παρόλα αυτά η εγχώρια βιομηχανία βραβεύσεων καλά κρατεί.

Σαν την Ορχήστρα του Τιτανικού ένα πράγμα.

Γράφει ο Bill Gates

Αν στην Ελλάδα πετάξεις πέτρα θα χτυπήσεις είτε ψεκασμένο είτε πετυχημένο μανατζαρέο. Αφού να σκεφθείς ο Ζάκεμπεργκ ξενυχτάει για να  δει την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και να θαυμάσει τα επιτεύγματα της σπουδαίας αυτής φυλής των δασύτριχων, κακουμούτσουνων, διαχρονικών ζητιάνων του πλανήτη.

Aν περιμένετε μάλιστα να συναντήσετε ιδιοφυείς προσωπικότητες με το lifestyle του Mark Elliot Zuckerberg ή του Steve Jobs στην ετήσια συνάντηση του εγχώριου ΣΕΒ το πιο πιθανό είναι να μην έχετε συναίσθηση της εγχώριας οικονομίας και των “πρωταγωνιστών” της.

Μάλιστα η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι εγχώριοι επιχειρηματίες παίρνουν σχεδόν όλοι ένα βραβείο για τις επιτυχίες του κατέγραψαν στην διάρκεια του παρελθόντος έτους. Υπάρχει μια πραγματική έκρηξη της εγχώριας οικοτεχνίας βραβεύσεων.

Ο Καλύτερος νέος επιχειρηματίας της Χρονιάς, ο Καινοτόμος Επιχειρηματίας της Χρονιάς, ο Μεγαλύτερος Επιχειρηματίας της Χρονιάς, η Μεγαλύτερη Εξαγωγική Εταιρία της Χρονιάς, ο Καλοχτενισμένος Επιχειρηματίας της Χρονιάς, ο Βιομήχανος του 2016 και πάει λέγοντας.

Είναι δε τόσα τα βραβεία και ο Επιχειρηματίας της Κωλοπετινίτσας δύσκολα δεν θα βραβευθεί με το αντίστοιχο αγαλματίδιο. Στην συνέχεια τοποθετούν το βραβείο-αγαλματίδιο αξίας 3,5 ευρώ στην πλάτη του γραφείου τους και φωτογραφίζονται με αυτό.

Φυσικά δεν ανήκουν όλοι οι Ελληνες επιχειρηματίες, βιομήχανοι και εφοπλιστές σ΄αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι οι οποίοι προφανώς απέχουν από την ετήσια συνάντηση του ΣΕΒ.

Είναι πολύ πιθανό στην κατηγορία των σοβαρών και πράγματι πετυχημένων ανθρώπων να ανήκει και ο CEO της Κωτσόβολος Ανδρέας Αθανασόπουλος (κεντρική φωτό) που βραβεύτηκε ως μάνατζερ της χρονιάς 2016 αλλά γενικότερα το θέαμα των βραβευμένων Ελλήνων Επιχειρηματιών και Μανατζαρέων τείνει να αντικαταστήσει τα Πελοποννησιακά Καλλιστεία. Είναι αρκούντως διασκεδαστικό.

Φίλος δημοσιογράφος που παρακολούθησε πρόσφατη σύναξη του ΣΕΒ είχε τον εξής διάλογο με βιομήχανο την μέρα που ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε από τους Ελληνες βιομηχάνους.

-Καλά όλοι εσείς δεν ντρέπεστε να χειροκροτείτε τον Τσίπρα ο οποίος σάς βάζει τέτοιους εξοντωτικούς φόρους;

Η απάντηση του βιομήχανου άφησε ξερό τον δημοσιογράφο με την αφοπλιστική ειλικρίνειά της

.Μα κι εμείς κρατικοδίαιτοι είμαστε. Εχουμε εξάρτηση από το κράτος…

Τελικώς το μόνο βραβείο που δεν εδόθη στους Ελληνες επιχειρηματίες είναι το βραβείο Ο Επιχειρηματίας που μετέφερε στον πλέον ασφαλή (εκτός Ελλάδας) προορισμό τα λεφτά που εξασφάλισε από τις μπίζνες με το νοσηρό ελληνικό δημόσιο.

Αυτό θα ήτο ένα βραβείο με σημασία…

SHARE

Περισσότερα

MORE THE ONES WHO DO