kourdistoportocali.comThe Ones Who DoO αθόρυβος καλπασμός της Frezyderm

Γράφει η Gillian Rothschild

O αθόρυβος καλπασμός της Frezyderm

Σε ένα κλάδο που ήδη μεγαλουργούν οι εταιρείες Κορρές και Apivita

Eξαγωγές σε 20 χώρες και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους Ελληνες επιστήμονες, πετυχαίνει μια ελληνική εταιρεία φαρμακευτικών καλλυντικών

Σε ένα κλάδο που ήδη μεγαλουργούν οι εταιρείες Κορρές και Apivita πλέον και η Frezyderm καλπάζει.  Μια βιομηχανία που φέτος κλείνει 31 χρόνια από την ίδρυσή της, με ανάπτυξη και αύξηση εξαγωγών.

Aπό την Gillian Rothschild

Η εταιρεία αξιοποιεί τους έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι με νέες ιδέες βοήθησαν την επιχείρηση να παράξει καινοτόμα προϊόντα και να γίνει ισχυρός ανταγωνιστής των πολυεθνικών.

Τα αδέλφια Γιάννης και Ευθύμιος Αναστασίου (κεντρική φωτό) βλέπουν την εταιρεία τους να έχει ανοδική πορεία το 2016 και το 2017 και προβλέπουν  ότι το 2018 θα πάει καλύτερα.

Οι μέτοχοι της Frezyderm διέβλεψαν τις αλλαγές που έφερε η κρίση στην αγορά, εντόπισαν την πρόκληση και τα άλλαξαν όλα: τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό των επενδύσεων ενώ έφεραν στην επιχείρηση νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες.

Ιδρυσαν παράλληλα πριν από έναν χρόνο θυγατρική στο Λονδίνο και δύο e-shop, ένα στο Λονδίνο και ένα στην Ισπανία. Οι επόμενες επενδύσεις θα γίνουν άμεσα καθώς αναζητούνται συνεχώς καινούριες αγορές στο εξωτερικό, παράγονται νέα καινοτόμα προϊόντα και ενισχύεται το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Συμβολή στην επιτυχία της Frezyderm έχει και το ελληνικό φαρμακείο, καθώς μεγάλη μερίδα των φαρμακοποιών ψάχνει κάτι ιδιαίτερο για την πελατεία, δίνοντας την ευκαιρία σε εταιρείες να δημιουργήσουν πρωτοπόρα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού.

Στην τελευταία χρήση η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20%, και κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ με άνοδος κατά 15%, με πολύ χαμηλό δανεισμό και συνεχή αύξηση εργαζομένων.

Η Frezyderm συγκαταλέγεται σε έναν μικρό αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι ηγούνται δυναμικών εταιρειών που επέλεξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor ως πρότυπο business leader, μια που η δράση και τα αποτελέσματά τους μπορούν να εμπνεύσουν νέους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ως επιχειρηματίες.

H Frezyderm ιδρύθηκε το 1986 από τον πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών, Αναστάσιο Αναστασίου, ο οποίος ήταν ιατρικός επισκέπτης και έβλεπε το κενό στην αγορά των δερμοκαλλυντικών προϊόντων.

Η εταιρεία ξεκίνησε με τρία προϊόντα σε μια καλή εποχή αφού τότε δεν είχαν έρθει οι πολυεθνικές στην Ελλάδα.

Ο πατέρας Αναστασίου ήθελε να δημιουργήσει προϊόντα που θα βοηθούσαν στις θεραπείες των γιατρών και αυτά ήταν ένα καθαριστικό προσώπου, μια ενυδατική κρέμα προσώπου και ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα.

Σημαντική ημερομηνία για την εταιρεία είναι το 2000, έτος που ξεκίνησε η δική της παραγωγή και το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης με Ελληνες επιστήμονες.

Οταν ιδρύθηκε η εταιρεία, τα αδέλφια Αναστασίου, πρώτα ως έφηβοι και μετά ως φοιτητές, άρχισαν να δουλεύουν, περνώντας από όλα τα τμήματα της βιομηχανίας, η οποία τότε ήταν βιοτεχνία καθώς είχε μόλις τρεις υπαλλήλους.

Αποκλειστικοί μέτοχοι είναι οι δύο και ο Γιάννης έχει την εμπορική και οικονομική διαχείριση ενώ ο Ευθύμιος διοικεί την παραγωγή και το R&D. Από πολύ νέοι έμαθαν τη φαρμακευτική αγορά, είδαν όλες τις εξελίξεις, ταξίδεψαν πολύ στο εξωτερικό ώστε να μάθουν πώς λειτουργούν τα φαρμακεία και να γνωρίσουν τις πολυεθνικές.

Η Frezyderm είχε πολύ καλή πορεία την τελευταία 10ετία διότι οι μέτοχοι είδαν την κρίση ως αλλαγή της αγοράς και άλλαξαν πορεία σε όλα τα επίπεδα: στη στρατηγική, στις επενδύσεις και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό, με νέους ανθρώπους που έφεραν μαζί τους και νέες ιδέες.

Πίσω από τα προϊόντα υπάρχουν αποτελέσματα σημαντικών ερευνών και πολλών ωρών μελέτης και για να βγει ένα προϊόν στην αγορά θέλει μελέτη και έρευνα 4-5 χρόνια πριν.

Σήμερα η Frezyderm διαθέτει ένα portfolio 230 πολύ αξιόλογων προϊόντων, εκ των οποίων τα πρωτοποριακά αντηλιακά Sun Screen Velvet, το νέο παιδικό αντηλιακό Kids Sun Care Wet Skin Spray SPF 50+ που ψεκάζεται και σε βρεγμένο δέρμα, αλλά και την Τεχνολογία Medilike με βάση την οποία έχουν σχεδιαστεί η εναλλακτική στεροειδούς δράσης κρέμα Anticort, η σειρά PS.T. για τη φροντίδα του ψωριασικού δέρματος και τρία προϊόντα από τη σειρά Ac-Norm για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής.

Το 2012 μάλιστα η εταιρεία ξεκίνησε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της σε νέες αγορές και τώρα έχει παρουσία σε περίπου 20 χώρες.

Με τις εξαγωγές επεκτάθηκαν όλα τα τμήματα της εταιρείας και πριν από έναν χρόνο ανοίξε η θυγατρική στο Λονδίνο που είναι μια αγορά όπου μπορεί η εταιρεία να τεστάρει πολλές εθνικότητες και νοοτροπίες.

Ταυτόχρονα η Frezyderm ανοίξε και e-shop στην Αγγλία ώστε να καταγράφει τα χαρακτηριστικά όλων των αγορών και να βλέπει τις ανάγκες κάθε χώρας.

Παράλληλα, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εταιρείας. Το 80% των ενεργειών ΕΚΕ αφορούν το παιδί, αφού πρόκειται για την πλέον ευαίσθητη ομάδα. Ενδεικτικά να αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το 2016 διαθέσε σε 60 κοινωνικές δομές 15.000 τεμάχια ειδών βρεφικής διατροφής (γάλα και κρέμες), 4.000 τεμάχια βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών κ.λπ. Η επένδυση σε αθλητικές και κοινωνικές χορηγίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγγίζει τις 40.000 ευρώ ενώ η Frezyderm βρίσκεται δίπλα στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, σε οργανώσεις για παιδιά, στους μετανάστες και γενικά όπου υπάρχει ανάγκη για παιδική διατροφή. Υποστηρίζει επίσης και τις γυναίκες μέσα από το “Αλμα ζωής”, μια ΜΚΟ για τη στήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ενισχύοντάς τις σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους.

Ο Γ. Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε στη Frezydern σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Το 1990 ταυτόχρονα με τη θέση του ως ιατρικός επισκέπτης εκπαιδευόταν στην οικονομική διαχείριση επιχειρήσεων. Το 1995 ανέλαβε τη θέση του προέδρου της εταιρείας, ενώ παράλληλα συνέχισε να εργάζεται ως ιατρικός επισκέπτης. Το 2002 μαζί με τον αδελφό του ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας.

Ο Ευθύμιος Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του από το 1988 ξεκίνησε να εργάζεται στη Frezyderm σε διοικητικές θέσεις. Το 1998 ανεδείχθη αντιπρόεδρος της εταιρείας. Παράλληλα έχει αναλάβει τη διεύθυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών καθώς και του πελατολογίου και της παραγωγής private label προϊόντων, στις οποίες εντάσσονται και πολυεθνικές καλλυντικών. Εως σήμερα, κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, έχει εμπνευστεί καινοτόμες και πρωτοποριακές φόρμουλες που έχουν ισχυροποιήσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

SHARE
MORE THE ONES WHO DO