Ένα πολύ δυνατό τεστ για την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της Τρ. Πειραιώς και γενικότερα των εγχώριων τραπεζών αποτελεί η πώληση του συνολικού πακέτου μετοχών και warrants της πορτογαλικής BCP, σύμφωνα με όσα εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αργά σήμερα το βράδυ θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Το βιβλίο για τη διάθεση των μετοχών έχει ήδη ανοίξει, ενώ ως διαχειριστές της διάθεσης από πλευράς BCP θα ενεργήσουν οι JP Morgan και Deutsche Bank, σε μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί θα ισχυροποιήσει όχι μόνο τη θέση της Τρ. Πειραιώς αλλά και των υπόλοιπων τραπεζών. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι σοβαρό, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή πολλών και αξιόλογων επενδυτών και όχι ενός ή δύο βασικών "παικτών". 

Νωρίτερα, η πορτογαλική BCP, μητρική της Millennium Bank, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διάθεση των κοινών μετοχών και των warrants που κατέχει στην Τρ. Πειραιώς. Πρόκειται για placement θέσης συνολικής τρέχουσας αξίας που «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ. Γνώστες της αγοράς τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση της διάθεσης θα φανεί το βάθος της αγοράς, ενώ παράλληλα η κάλυψή της θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα. 

«Αν και αναμένεται η διάθεση των μετοχών και των warrants να πραγματοποιηθεί με μεγάλο discount, και μόνο η επένδυση τέτοιου ποσού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική», τονίζουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία. 

Ενδεχόμενη επιτυχία μετατρέπει την Τρ. Πειραιώς σε κυρίαρχη παρουσία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς περίπου το 20% της τράπεζας θα είναι σε ελεύθερη διασπορά και σχεδόν το 80% των μεριδίου αυτού θα ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Την ίδια ώρα, η σημασία του εγχειρήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο “overhung” από το γεγονός ότι η αγορά γνώριζε εξ αρχής ότι η BCP θα διέθετε προς πώληση το μερίδιο που απέκτησε μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς. Επιπλέον, η πώληση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά σε ποσοστό που πλησιάζει το 5% της τράπεζας, ήτοι σχεδόν το ένα τρίτο της ελεύθερης διασποράς.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, η BCP Investment, θυγατρική της BCP, προχωρά σε placement για θεσμικούς επενδυτές που αφορά 235.294.118 κοινές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και αντίστοιχου αριθμού warrants. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για το σύνολο του μετοχικού ποσοστού που κατέχει η BCP στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το βιβλίο για το placement ανοίγει άμεσα, ενώ το εύρος των τιμών αναμένεται να ανακοινωθεί με το κλείσιμο του βιβλίου, καταλήγει η ανακοίνωση. Mε βάση τις τρέχουσες τιμές, η αξία των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που διαθέτει προς πώληση η BCP διαμορφώνεται περί τα 386 εκατ. ευρώ και η αξία των warrants περί τα 210 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Millenium στην Ελλάδα από την Πειραιώς, η πορτογαλική BCP συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αποχώρηση της BCP από την Τρ. Πειραιώς κινείται στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP θα προχωρούσε σε πώληση του μεριδίου που απέκτησε μέσω της ΑΜΚ, έως το τέλος του έτους και σε στιγμή που η ίδια θα έκρινε κατάλληλη, βάσει και των κατευθύνσεων της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας για τη διαχείριση θυγατρικών στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η πορτογαλική BCP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας βάσει ενεργητικού, έχει δεσμευθεί να πουλήσει συμμετοχές ή/και θυγατρικές της με στόχο να αποπληρώσει στο πορτογαλικό δημόσιο έως το 2016, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έλαβε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2012. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης ανάλογου με αυτά που αναμένεται να συμφωνήσουν οι ελληνικές τράπεζες με την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Κ. ΜαριόληςΠηγή:www.capital.gr