Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους και τα στελέχη τόσο της Εθνικής Τράπεζας, όσο και της Eurobank οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν και τους δικούς τους μισθούς για να παραμείνουν ιδιωτικές οι Τράπεζες, όσο αφορά την  Εurobank και να μην χαθεί ο έλεγχος της Εθνικής από το ελληνικό κράτος.

Από τον τελευταίο υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας ως και τον Αλέξανδρο Τουρκολιά, τον Ζαννιά και τον Χριστοδούλου και από τον τελευταίο υπάλληλο της Eurobank ως τον Νανόπουλο και τον Καραμούζη, όλοι τους δίνουν την μάχη για να διασωθούν οι τράπεζες. Δίνουν μια μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες που γίνονται ακόμη πιο βίαιες εξαιτίας της ανικανότητας της διαπλεκόμενης πολιτικής ηγεσίας.

Οι επικεφαλής της Εθνικής και της Eurobank αγωνίζονται μόνοι τους με μια πολιτική ηγεσία η οποία δεν διαθέτει το κύρος και την ηθική οντότητα να τους προστατέψει από τις ορέξεις των αρπακτικών των αγορών και των ξένων τραπεζών.

Η διαπλοκή των Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου με επιχειρηματικά συμφέροντα που πρόκειται να απασχολήσει σύντομα τα διεθνή ΜΜΕ ακυρώνει την αξιοπιστία τους και αφήνει την Ελλάδα και τις τράπεζες απροστάτευτες.

Δυτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, όσες ευθύνες κι αν υπάρχουν στις διοικήσεις των τραπεζών. Ας βάλουμε πλάτη όλοι μας, γιατί το αντίτιμο θα το πληρώσουμε ακριβά....

Έστω και αργά κι ενώ για πολλές ώρες το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών  άφησε να σέρνεται μια φημολογία για αντικατάσταση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας  το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ρήξη ή πρόβλημα στις σχέσεις του με τη διοίκηση της Εθνικής και ειδικότερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της, κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά. «Σχετικά δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι παντελώς αναληθή.» αναφέρει η ανακοίνωση.


Aναλυτικά η ανακοίνωση>

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε ήρθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών αρχών (υπουργείο Οικονομικών, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδας) έγγραφο ή οποιασδήποτε μορφής επιστολή που να αναφέρεται σε ενστάσεις ή αντιρρήσεις των εταίρων μας για την εν εξελίξει διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ρήξη ή πρόβλημα στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Σχετικά δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι παντελώς αναληθή.


Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της Εθνικής και της Eurobank με ανακοινώσεις τους καταθέτουν την δική τους άποψη για τις εξελίξεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας για τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και απαξίωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των παλαιών μετόχων κατήγγειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ)

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΣΥΕΤΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου - κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση της Τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο.

Παράλληλα ο Γ.Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν χαθεί το ελληνικό μάνατζμεντ, η Εθνική που προσέφερε «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και έχει ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας« θα αφελληνιστεί και αυτό θα σημάνει δραματικές επιπτώσεις
τόσο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση όσο και για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και γενικότερα» προσέθεσε.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΕΤΕ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημείωσαν ότι η αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική, συνοδεύτηκε από «δώρα», ενώ το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα ενίσχυσε τον έτερο τραπεζικό πόλο.

«Αντιθέτως η Εθνική, η ναυαρχίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγείται μεθοδευμένα σε μαρασμό, σε τεμαχισμό και τέλος στην εκποίηση», κατήγγειλαν.  

«Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ θα αντιδράσουν δυναμικά με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, την προσπάθεια παραχώρησης της Τράπεζας στους ξένους άρπαγες. Καλούμε τους έλληνες εργαζομένους και όλους τους πολίτες να αναλογιστούν τις οικονομικές και εθνικές συνέπειες από το σχεδιαζόμενο έγκλημα» τόνισαν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ EUROBANK

Το «διαζύγιο» Eurobank - ETE δέχτηκε ποικιλώνυμες κριτικές και πήρε τεράστια δημοσιότητα που μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων με τις Τράπεζες, εξυπηρετώντας αλληλοσυγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Ο ρόλος του Σωματείου μας δεν είναι να κάνει την εκ των υστέρων κριτική στους υπεύθυνους που είχαν την πολιτική ή την επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά να δει την ουσία των εξελίξεων που πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ, με βασικούς άξονες:

Την εμπέδωση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Την απόλυτη προστασία του συνόλου των καταθέσεων.

Την διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Ο χωριστός δρόμος που επελέγη για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και της ΕΤΕ φαίνεται ότι επιδοκιμάστηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους που ήταν οι πελάτες και οι καταθέτες της Τράπεζας που με ηρεμία διενήργησαν χθες τις συναλλαγές τους χωρίς να παρασυρθούν στο καλλιεργούμενο από πολλούς «επιτήδειους» κλίμα ανασφάλειας.

Γνωρίζουν πια καλά ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank θα ολοκληρωθεί, η Τράπεζα έχει κηρυχθεί βιώσιμη και συστημική, ενώ με την απόφαση της παρελθούσης Κυριακής (07/04/2013) προβιβάστηκε και θα χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διάσωση μικρότερων Τραπεζών που δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Σφόδρα πιθανολογείται ότι θα εξευρεθούν και τα κεφάλαια του 10% της συνολικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες (περί τα 380 εκ. €), για να διατηρήσει η Eurobank τον ιδιωτικό χαρακτήρα που πάντα είχε. Σε κάθε περίπτωση όμως το σύνολο της αύξησης που απαιτείται θα καλυφτεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κονδύλια που έχουν εγκριθεί (μάλιστα έχει δοθεί και προκαταβολή, ύψους 4 δις €) και είναι προς διάθεση.

Η εξέλιξη αυτή που συμβάλει στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος επιδοκιμάστηκε από την αγορά χθες στο Χρηματιστήριο (08/04/2013), όπου η μετοχή της Eurobank πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακή κίνηση-ρεκόρ 60% και τελικά από το αρχικό -30% έκλεισε στον +20%!

Τα «παθήματα μαθήματα»

Ελάχιστοι από τους οικονομικούς αναλυτές και δημοσιογράφους της έντυπης, τηλεοπτικής και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας στάθηκαν και σε ένα από τα θετικά σημεία της αναστολής του deal των δύο Τραπεζών που αφορά τους εργαζόμενους.

Απομακρύνεται το κλείσιμο του 20% των μονάδων (Δικτύου και Κεντρικών) και των δύο Τραπεζών στην Ελλάδα και του 25% στο εξωτερικό και αποφεύγονται οι συνέπειες της δραματικής επικάλυψης στο Δίκτυο (80%) και στο πελατολόγιο (40%).

Κυρίως όμως ξεθωριάζει ο κίνδυνος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων (που ποτέ δεν έφταιξαν σε τίποτα) ο οποίος ήταν ορατός, αν αληθεύει η δημοσιευθείσα (και μη διαψευσθείσα ακόμη) πληροφορία ότι προτάθηκε στην Τρόικα για αύξηση των πλεονεκτημάτων (;) από τις συνέργειες (μείωση λειτουργικού κόστους της ενιαίας Τράπεζας) η απόλυση 5.000 εργαζομένων!

Δε νομίζουμε ότι ήταν μία είδηση που έπρεπε να περάσει στα «ψιλά»... και τέλος πάντων δεν καταλαβαίνουμε και την κριτική όλων αυτών που μέχρι χθες είχαν ταχτεί υπέρ της κρατικοποίησης των Τραπεζών, γιατί ανακεφαλαιοποιούνται με τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά τώρα που αυτό θα γίνει για το σύνολο των Τραπεζών τους ενοχλεί μόνο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Eurobank και της ΕΤΕ.

Υπενθυμίζουμε σε όλους όσους δήλωσαν «αιφνιδιασμένοι» από τις εξελίξεις ότι «η κεφαλαιακή εξάρτηση των δύο Τραπεζών από το ΤΧΣ είναι αδιαμφισβήτητη και το ΤΧΣ θα έχει ουσιαστικό λόγο στην "επένδυση" του, έστω και αν τυπικά το νέο σχήμα θα τελεί υπό κρατικό έλεγχο» (βλ. ανακοίνωση μας Νο 18, ήδη από τις... 15/10/2012).

Από τότε είχαμε γραπτώς ενημερώσει ότι η Eurobank είχε πάρει προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης 4 δισ. € και η ΕΤΕ 7,4 δισ. €, ενώ το νέο σχήμα θα χρειαζόταν τελικά περί τα 16 δισ. € επιπλέον...

Είναι ποτέ δυνατόν να είχε αγνοηθεί αυτή η πραγματικότητα;

Το deal, Eurobank – ΕΤΕ, δεν εμπόδισε τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση από την αρχή του έτους της τάξης του 53,05%, άρα μήπως είχε υπερτονιστεί η πραγματική του συμβολή στην Οικονομία;

Αν κάπου πρέπει -κατά την γνώμη μας- να αναζητηθούν θεσμικές ευθύνες είναι προς την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ, η οποία στις 10/01/2013 ενέκρινε το Πληροφοριακό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, επί της Δημόσιας Πρότασης της για την εξαγορά της Eurobank, χωρίς να εξετάσει αν αυτό είναι εξασφαλισμένο από όλες τις πλευρές και κυρίως από την πλευρά των δανειστών, πριν οι μέτοχοι της Eurobank κάνουν αποδεκτή την πρόταση ανταλλαγής των μετοχών τους με αυτές της Ε.Τ.Ε. στο συντριπτικό ποσοστό του 84,35%.

Τώρα, αν οι παλιοί μέτοχοι εγείρουν αξιώσεις για παραπλάνηση και ζητήσουν η Δημόσια Πρόταση μαζί με την ανταλλαγή μετοχών να μην έχουν ισχύ, τι θα γίνει;

Η απορριφθείσα πρόταση μας

Στην εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ Αλέξανδρο Τουρκολιά, παρουσία του κ. Νανόπουλου στις 20/11/2012, είχαμε προτείνει ως «λειτουργικά ορθότερο και επιχειρηματικά πλέον πρόσφορο» την ένταξη της Eurobank στον Ομιλο της ΕΤΕ ως θυγατρικής της εταιρείας με διατήρηση της νομικής αυτοτέλειας της μεταβιβαζόμενης Τράπεζας. Την ίδια πρόταση δημοσιοποιήσαμε σε άρθρο του υπογράφοντος Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου μας στην εφημερίδα «Κέρδος» στις 15/01/2013.

Η «φόρμουλα» αυτή χωρίς να στερούσε κανένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο Τραπεζών, έδινε μεν το ουσιαστικό management στην Εθνική Τράπεζα, αλλά επέτρεπε την αυτοτελή διατήρηση του εργασιακού, μισθολογικού και συστημικού καθεστώτος της Eurobank που είχε τεράστιες διαφορές από το αντίστοιχο της ΕΤΕ, αλλά δεν μείωνε τις εξαγγελθείσες συνέργειες για τις δύο Τράπεζες.

Η άμεση υιοθέτηση αυτής της πρότασης εκείνη την περίοδο πιθανόν να επέτρεπε και την ταυτόχρονη/ενιαία ανακεφαλαιοποίηση των δύο Τραπεζών τότε με την έγκριση της Τρόικας...

Συμπέρασμα

Ως εργαζόμενοι στην Eurobank έχουμε μάθει να δουλεύουμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε μία Τράπεζα που ήταν και παραμένει ιδιωτική.

Επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την δουλειά μας και να συμβάλλουμε, όσο μπορούμε, στην διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας.

Όποιος και αν είναι τελικά ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας ή το είδος του management τα προβλήματα και οι προσδοκίες των εργαζομένων παραμένουν τα ίδια.

Η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Η Τράπεζα έχει την δυνατότητα (παρ' ότι έχει προθεσμία μόλις 20 ημερών, αφού χάθηκαν 7 μήνες...) να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην κατά 10% ΑΜΚ, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα από την προηγηθείς εμπειρία.

Οικονομικά «αναπνέει».

Με στοιχεία 31/12/2012 έχει Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας Core Tier I, 10,8% (ενώ ακόμα και μετά την ενίσχυση με 15,6 δισ. € το ενιαίο σχήμα ΕΤΕ - Eurobank θα εμφάνιζε σε pro forma επίπεδο του σταθμισμένου ενεργητικού του στις 31/12/2012 τον αντίστοιχο δείκτη στο επίπεδο του... 8,8%) και επάρκεια ρευστότητας περί τα 10 δις €. Διατηρεί πρόσβαση στην διεθνή αγορά των REPOS και έχει μειώσει την εξάρτηση της από το ευρωσύστημα κατά 13,2 δισ. €.

Αρα έχει προοπτικές ανάπτυξης, που είναι ο μοναδικός δρόμος για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το Σωματείο μας θα στηρίξει αυτή την δύσκολη προσπάθεια και δεν θα εμπλακεί στο πολιτικό παίγνιο των εντυπώσεων, αφού ήταν και παραμένει ανεξάρτητο από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Δηλώνουμε όμως υπεύθυνα και δημόσια ότι ουδεμία σχέση έχουμε με «διαρροές» στον Τύπο και τα ΜΜΕ περί εφαρμογής συστήματος «λαϊκού καπιταλισμού» και συμμετοχής των εργαζομένων με έναν ή δύο ή περισσότερους μισθούς στην επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, αφού άλλωστε καμία σχετική πρόταση τέτοιας μορφής δεν δεχτήκαμε από την Διοίκηση της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να παρακολουθούν την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του Σωματείου μας που για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε σωστή και συγκρατημένη (αδιάψευστος μάρτυρας το σύνολο των ανακοινώσεων μας που έχει αναρτηθεί στο site του Σωματείου μας).