kourdistoportocali.comPassbookΣτο μαγικό ΝΑVAGIO της Μήλου

Mια δημιουργία του Μανώλη Καραμήτσου

Στο μαγικό ΝΑVAGIO της Μήλου

Το εστιατόριο που εδώ και 26 χρόνια αφηγείται ιστορίες με πειρατές και βαρβάρους κατακτητές

Ανάμεσα σε μύρτα και ασπάλαθους, ανάμεσα σε σκίνους και λευκές αμμουδιές ένα «Ναυάγιο» αναγεννάται κάθε καλοκαίρι εδώ και μισό αιώνα. Το εστιατόριο «Ναυάγιο» στη Μήλο εδώ και 26 χρόνια αφηγείται ιστορίες με πειρατές και βαρβάρους κατακτητές , οι άνθρωποι του πιστεύουν σε νεράιδες και φιλικά ξωτικά , παράγει τέχνη και υλικό πολιτισμό ,μα κυρίως σας ταξιδεύει σε μαγικούς γευστικούς προορισμούς.

 Από το Goldentraveller.org

Ο Πέτρος Κασιμάτης

   Αποστολή: Πέτρος Κασιμάτης – Νίκος Μπαρδούνιας

Ο Νίκος Μπαρδούνιας

Είναι η …προκεχωρημένη πρεσβεία του πριγκιπάτου της Μήλου , ένα ρεστοράν που αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Ο ιδιοκτήτης του Μανώλης Καραμήτσος , ευπατρίδης του νησιού ,αλλά και επαγγελματίας με υψηλά στάνταρς για τον δικό του γευστικό παράδεισο, δίνει τον τόνο. Πρώτον.  Εξαιρετική ποιότητα στις πρώτες ύλες. Δεύτερο. Επιλογή συνεργατών . Θα μας πει ο ίδιος …. » Ο σεφ για τον οποίο όλοι μας νοιώθουμε υπερήφανοι  ο Κωστής Παπαϊωάννου με θητεία στο Βερολίνο, σε πόλεις των ΗΠΑ του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας έθεσε δυο » «γλυκούς όρους » για να αναλάβει τα δικά του καθήκοντα . Ποιότητα πρώτης ύλης και αυτονομία στην κουζίνα μαζί με την προσεκτική επιλογή των συνεργατών…».    Ποια είναι όμως τα διάσημα πιάτα στο «ναυάγιο» της Μήλου?

Ο ιδιοκτήτης του διάσημου ρεστοράν » Ναυάγιο»

Τι προάλλες ένας Ρώσος ολιγάρχης δείπνησε στο διάσημο ρεστοράν με τη φρουρά του να είναι σε εγρήγορση από την ακτή μέχρι το σημείο που ελλιμενίζει το 178 μήκους σκάφος του. Κάθισε για μια ώρα πάνω από τα θαλασσινά που μύριζαν ιώδιο κι απόλαυσε μια σφυρίδα φούρνου συνοδευόμενη από θεσπέσιες σαλάτες και λαχταριστά ορεκτικά . Το πόσον που πλήρωσε είχε να κάνει και με το κρασί που κατανάλωσε αλλά και όσα απόλαυσε η παρέα του. Πάντως με 4000 ευρώ έμειναν όλοι ικανοποιημένοι….Όχι πως κοστίζει ένα μικρό θησαυροφυλάκιο  η παραγγελία για το μενού μίας παρέας …..Όχι. Κάθε άλλο.

Τις προάλλες είχε έλθει ο γνωστό σεφ Μιχάλης Ντουνέτας και δημιούργησε  γαστριμαργικές απολαύσεις όπως μπαρμπούνι ταρτάρ και χυλόπιτες με γαρίδες. Η θεσπέσια σάλτσα που έφτιαξε με το ντόπιο ντοματάκι της Μήλου μετέτρεπε το κάθε πιάτο σε έναν βωμό γευστικής καινοτομίας -ύμνο στον ήλιο και τις κλιματολογικές συνθήκες που δημιούργησαν τις πρώτες ύλες γι αυτή τη συγκλονιστική σάλτσα και τον υπέροχο  Αιγαιακό βιότοπο για τα θαλασσινά που βρίσκονται στο τραπέζι….

Ξανά από την υπεροχή του φαγητού στη συναρπαστική Μήλο που μας μαγεύει με την ιστορία της κι όλα αυτά που συνθέτουν το Κυκλαδίτικο νησί σαν έναν τιρκουάζ προορισμό στο Αρχιπέλαγος. «Σε λίγο καιρό θα βρεθώ στο Παρίσι -μας λέει ο εμπνευστής όλης αυτής της δημιουργικής Ελλάδας από τη Μήλο, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Μανώλης Καραμήτσος. Θα πάω στο Λούβρο . Θα πω στους υπεύθυνους του Μουσείου πως εδώ στη Μήλο όλοι με ρωτούν για την Αφροδίτη-το πιο διάσημο άγαλμα του Λούβρου . Θα ακολουθήσω την πεπατημένη του δημάρχου . Δεν θα πληρώσω εισιτήριο γιατί η Αφροδίτη της Μήλου είναι η δική μας Αφροδίτη. Που ανήκει σε όλον τον κόσμο αλλά η μόνιμη κατοικία της είναι εδώ..».

Τελευταία είδηση για αυτό το συναρπαστικό καταφύγιο της γεύσης που έλκει «σαν μαγνήτης» τους επί τη γη καλοφαγάδες, είναι ότι υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις να λειτουργεί το » Ναυάγιο» και το χειμώνα αφού η Μήλος συγκαταλέγεται πλέον στους προορισμούς της Μεσογείου που μπορούν να δεχθούν ταξιδιώτες χειμώνα – καλοκαίρι. Αυτή είναι η νέα υπεροχή του Κυκλαδίτικου πριγκιπάτου.

SHARE
MORE PASSBOOK