kourdistoportocali.comPassbookΣτα άδυτα του Blair House εδώ όπου η Μπέττυ Μπαζιάνα θα πάρει το τσάι της με την Μελάνια Τραμπ

Εικόνες

Στα άδυτα του Blair House εδώ όπου η Μπέττυ Μπαζιάνα θα πάρει το τσάι της με την Μελάνια Τραμπ

O Αλέξης πιστεύει ότι με γαλλική βοήθεια θα γίνει το «αστέρι» της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς

Αυτό κι αν είναι από τα Άγραφα-ούτε καν από τα Τζουμέρκα: O Aλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα θα είναι φιλοξενούμενοι του ζεύγους Τραμπ στο περίφημο Blair House, την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και η οποία συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια. Η προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House) βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και χρησιμοποιείται γι΄αυτό το σκοπό από το 1942.

Η Μπέττυ Μπαζιάνα λοιπόν θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το τσάι της παρέα με την Μελάνια Τραμπ στο επιβλητικό περιβάλλον του Blair House. Μετά από αυτό κορόιδο είναι ο Τσίπρας να αφήσει την εξουσία και να πάει σε εκλογές επειδή το ζητάει ο Μητσοτάκης;

Celebrating 75 Years as the President’s Guest House

 This year’s ornament represents the Truman Study which honors President Harry S. Truman, who used this room as his presidential office from 1948 to 1952. Blair House became the official temporary residence for President and Mrs. Truman, and the adjoining Lee House was used as office and meeting space for the president and his cabinet while the White House underwent a complete renovation.

 

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι με γαλλική βοήθεια θα γίνει το «αστέρι» της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος γράφει σχετικά

 

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον. Μετά το ψαλίδισμα της Άνγκελα Μέρκελ στις τελευταίες γερμανικές εκλογές, όπου το κόμμα της ναι μεν κέρδισε αλλά έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους του, ο δρόμος της Ευρώπης είναι ανοικτός για τον Γάλλο πρόεδρο. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν έχει πλέον την ευκαιρία να πει «παρούσα» στην ευρωπαϊκή σκηνή, πράγμα που ήδη έκανε δια στόματος του προέδρου της.

Στην τελευταία ομιλία του, η οποία είχε και πανευρωπαϊκή μετάδοση, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε με σαφήνεια ποιο είναι το ευρωπαϊκό όραμά του και ποια σημασία δίνει για την υλοποίησή του στις πνευματικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου και της χώρας του. Στο πλαίσιο αυτό, έγκυρες πληροφορίες μας λένε ότι, βλέποντας την καθίζηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ποντάρει ότι στους κόλπους της θα μπορούσε να υπάρξει ένας άνεμος ανανέωσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή όμως κινούνται και άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, φοβούμενοι εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας μετά τα μέσα τού 2018, αλλά για πολιτικούς λόγους. Όταν ερωτώνται, οι παραπάνω παράγοντες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία πηγάζουν κυρίως από την ενεργοποίηση του εκλογικού κύκλου, ο οποίος δεν θα είναι απλός αλλά θα έχει διάρκεια. Αν τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, στο τέλος της άνοιξης του 2019 θα έχουμε ευρωεκλογές, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς εθνικές εκλογές και το 2020, με την ευκαιρία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Κατά τους υπευθύνους του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που η χώρα θα εξέρχεται από την κρίση και θα δοκιμάζει την τύχη της στους δρόμους της ανάπτυξης, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες, διαβρωτικές του ενάρετου οικονομικού κύκλου, εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όντως έχει ευοδωθεί έως τότε η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, θα ισοδυναμεί με δυστύχημα ενδεχόμενη διολίσθηση σε νέα κρίση εξ αιτίας πολιτικής περιπλοκής και ακυβερνησίας. Γι’ αυτό, άνθρωποι κοντά στον πρωθυπουργό τονίζουν σε ιδιαίτερες συνομιλίες τους ότι είναι ώρα πλέον να ψάξει εγκαίρως για νέους συμμάχους –πέρα, βέβαια, από τον ανεκδιήγητο Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι ικανός να ζητήσει την ενσωμάτωσή του στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασωθεί πολιτικά. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στο κόμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο για όλα είναι ικανός.

Πάντως, οι εντός και εκτός κυβέρνησης σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι αν Γαλλία και Γερμανία προχωρήσουν από κοινού προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και περαιτέρω ενοποίησης του σημερινού ευρωπαϊκού μορφώματος, αυτή η διαδικασία θα διαμορφώσει νέες διαχωριστικές γραμμές –με κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα σήμερα το θέμα της σοσιαλδημοκρατίας και του μέλλοντός της.

Επισημαίνεται έτσι, στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, ότι ήδη η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλη αναζήτηση, που αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την ιστορικών διαστάσεων ήττα του SPD. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι σύμβουλοί του προτρέπουν τον Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση και να συντονιστεί με τις συγγενείς ευρωπαϊκές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τού προτείνουν, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ενταχθεί εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλιστική ομάδα και δι’ αυτής να επιδιώξει τη σύγκλιση με τις εδώ δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της θέσης αυτής είναι ο υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει στα ανοίγματα προς το αρχαϊκό ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δυσκολεύει τις προσεγγίσεις που κάνει ο Αλ. Τσίπρας. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, όμως, είναι πλέον ριζωμένη η επιδίωξή του, μέσω της αλώσεως της ελληνικής κεντροαριστεράς, να προχωρήσει και προς την Ευρώπη. Οι διαθέσεις του φάνηκαν εξάλλου και στην Θεσσαλονίκη. Εν τούτοις, υπάρχει ο παράγοντας οικονομία, ο οποίος για την ώρα κάνει επικίνδυνα τα πολιτικά άλματα που οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάϊσελμπλουμ θα ήθελαν να δουν τον πρωθυπουργό μας να κάνει.

 

SHARE
MORE PASSBOOK