kourdistoportocali.comPassbookMήλος>Ο υπέροχος κήπος του Αιγαίου

Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης

Mήλος>Ο υπέροχος κήπος του Αιγαίου

Το εκπληκτικής αισθητικής καταφύγιο μόδας της Σοφίας Βωβού στον Αδάμαντα

Η Μήλος ειναι ο κήπος του Αιγαιου με τις αυταπάτες. Με ουζομεζέδες σε σεντόνια με λευκή άμμο, με χρωματοθεραπεία κατω απο εναν εκτυφλωτικό ήλιο , με αυθεντικούς ανθρώπους.

Ο Σεφέρης έγραφε για τα αηδόνια που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλατρες. Εδω, στη Μηλο τα κοκόρια ευθύνονται για την αϋπνία σου….Ας ειναι.
Εδω τα ταξίδια ειναι σαν τους μεγάλους έρωτες ,συνωμοσίες της αντίληψης που μας κάνουν ν α βαδίζουμε μερικά εκατοστά πάνω απο το έδαφος!.. Στη Μηλο το ταξίδι ειναι σαν τους μεγάλους έρωτες οπου οι πιο μακρινές ακτές βρίσκονται στον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα μας!…

Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης_Goldentraveller.org

Μου το λέγε κάποτε ο Παρης Βωβός πως το κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου ειναι η Μήλος. Οι νεανικές ξιπασιες και το φαντεζί αμπαλάζ , το πολύχρωμο ιλουστρασιον κάθε τόπου δεν σε αφήνει να αντικρύζεις εύκολα την αλήθεια. Κι η αλήθεια ειναι κάτι παραπάνω απο το Μυκονιατικο κλάμπινγκ. Κάτι παραπάνω απο τα απολαυστικά σπα των τουριστικών μαζών. Κάτι παραπάνω απο τις νερουλες μαργαρίτες και τις μαζικές θεασεις του ηλιοβασιλέματος…

Η Σοφία Βωβού στην είσοδο του καταστήματός της » Βότσαλο» στον Αδάμαντα Μήλου

Εδω στην ιερή Μηλο – μιας ζωής που παραλίγο θα είχαμε χάσει-μετράμε κοχύλια στα τιρκουάζ νερά. Μας κόβει την ανάσα η μυρωδιά μιας πηχτης Κακαβιάς που φτιάχνεται στη ζέστη αμμο(!!) , αντικρυζουμε τα θαλασσινά Μετέωρα με  τους βράχους αμετακίνητους στα πειρατικά ορμητήρια. Αντικρυζουμε τη σοφιστικέ αισθητική στο «Βότσαλο» ενα καταφύγιο συγκινήσεων υλικου πολιτισμού στο λιμάνι του Αδαμαντα οπου συναντήσαμε εναν άλλον ξεχωριστό άνθρωπο τη Σοφία Βωβού -μάλλον την καλύτερη πρεσβευτή του νησιού. Γιατι μονο αυτοί που ξέρουν , ζουν στη Μηλο το μύθο της .

Οι υπόλοιποι αρκούνται στο παραμύθι.
Γήινα χρώματα, αποχρώσεις του λαδι και του πρασινου,  υπέροχα καπέλα για να αναχαιτίσεις αυτον τον συγκλονιστικό ήλιο του Αιγαιου, μαγευτικά παπούτσια που αναδεικνύουν τρυφερές καλοκαιρινές γυναικείες γάμπες , εξωτικές ζώνες, cult αντικείμενα του πόθου, όλη αυτη η μαγική πραμάτεια στο μαγαζί της Σοφίας εκπέμπει αυτη τη συναρπαστικη αύρα που συναντάς στην κουβέντα μαζι της.

Οταν αντιλαμβάνεσαι πως εδω στη Μηλο η παρέα γίνεται διέξοδος. Με αυτούς τους απίθανους , ξεχωριστούς ανθρώπους η αυθεντικότητα ειναι το άθροισμα των τετραγωνικών της ομορφιάς και της επιθυμίας.

Ξανά, στην πραγματικότητα! Στο δρόμο απο τον Αδαμαντα στην Απολλωνια συναντάμε την Αλογομαντρα -σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που παραπέμπει στους αρχαίους Βασιλιάδες του Αιγαιου και με σημαντικά ευρήματα που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Ο φωτογραφικός φακός εστιάζει σε ενα κοπάδι αλόγων. Ενα νεογέννητο πουλάρι τρέχει μέσα απο θημωνιες με άχυρα. Τα κοκόρια ξεκινούν εναν αλυσιδωτο ανταγωνισμό κακαρισματος , απεναντι τα ιστιοφόρα φτιάχνουν τις καλύτερες καρτ-ποστάλ κι οι ερωτευμένοι στο νησί μάλλον πιστεύουν βαθειά στην ψυχή τους οσα μας λένε οι λαϊκοί διανοητές. «Ζητά οτι θες ,αρκεί να ειναι πολυ…».

 

SHARE
MORE PASSBOOK