kourdistoportocali.comNews DeskΠΡΟΣΟΧΗ! Σε εξέλιξη σκευωρία κατά της Ελλάδας

Γράφει η Gillian Rothschild

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε εξέλιξη σκευωρία κατά της Ελλάδας

Η στοχοποίηση των τραπεζικών στελεχών και άλλα βρώμικα παιγνίδια

To άθλιο παιχνίδι του ΔΝΤ παίζουν όλοι, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι: κυβέρνηση και Στουρνάρας και νέο μηντιακό κατεστημένο έχουν εμπλακεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που καταλήγει να απαξιώσει τις ελληνικές τράπεζες και να τις οδηγήσει στο γερμανικό «χειρουργείο».

Ρίχνοντας νερό στο μύλο του ΔΝΤ αλλά και του Σόιμπλε, σε μια κρίσιμη περίοδο που το εγχώριο σύστημα πιέζεται μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών, η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με νεόκοπους εκδότες, ακροβατούν στις πλάτες της ελληνικής οικονομίας, των καταθετών, των μετόχων και ανοίγουν την όρεξη σε κερδοσκόπους και γύπες των αγορών. Oι εντός των τειχών εμπλεκόμενοι σ΄αυτό το βρώμικο παιγνίδι ρισκάρουν να κονιορτοποιηθούν από την Ιστορία και να καταλήξουν ακόμη και φυλακή σε περίπτωση που οι μέτοχοι των τραπεζών προσφύγουν στην Δικαιοσύνη-όχι απαραίτητα στα ελληνικά δικαστήρια.

Γράφει η Gillian Rothschild

Το πυροτέχνημα του πορίσματος της ΤτΕ που έριξε η εφημερίδα (εκπρόσωπος του νέου μηντιακού κατεστημένου), ενισχύθηκε από την ίδια την κεντρική τράπεζα με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών και κυρίως την ενίσχυση της αντίληψης που συντηρούν οι ξένοι για την αναξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης του συστήματος για να δείξει ότι τελειώνει με το παλιό κατεστημένο, εμπλέκοντας τραπεζίτες και πολιτικούς, ο Γιάννης Στουρνάρας παίζει το προσωπικό του παιχνίδι.

Ποιός την πληρώνει; Οι τράπεζες που με κόπο ανακεφαλαιοποίησε ο ελληνικός λαός και το ΔΝΤ θέλει να ισοπεδώσει, η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που ψάχνουν να βρουν άκρη με τα δάνειά τους.

Η οσμή σκανδάλων που όμως δεν αποκαλύπτονται αλλά σε αυτή τη φάση μόνο υπονοούνται, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το ΔΝΤ που βλέπει την απαίτησή του για νέο έλεγχο των τραπεζών να βρίσκει ευήκοα ώτα εξαιτίας των σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, μια ανακεφαλαιοποίηση να φαίνεται πιθανή από το πουθενά με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες της χώρας: bail in, κρατικοποίηση, αφελληνισμός.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το Bloomberg είναι ιδιαίτερα επικριτικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τη στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα ενώ η ελληνική πλευρά αβαντάρει το ΔΝΤ.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας κρίνεται ως «παράλογη» ενώ κατηγορείται «εχρόφιλος» που με τις αμφιλεγόμενες οικονομικές πρακτικές του, αντί να βοηθήσει τη χώρα, καταφέρει «πισώπλατα μαχαιρώματα» που κάθε άλλο παρά οδηγούν στην οικονομική της εξυγίανση.

Το άρθρο έχει τίτλο «Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα και τις τράπεζές της» και το έχει υπογράψει ο Κάιλ Μπας, ιδρυτής και κύριος επενδυτής του Hayman Capital Management, το οποίο έχει επενδύσεις σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Το άρθρο ξεκινά με τη γνωστή φράση του Βιργιλίου: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», σπεύδοντας να σημειώσει: «Στον 21ο αιώνα, είναι οι Έλληνες εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα δώρα που δέχονται, ιδίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βασανίζει τη χώρα σε μια λανθασμένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα τελευταία έξι χρόνια, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει προσπαθήσει σκληρά να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Από το 2010 μέχρι το 2016 η κυβέρνηση έκανε το ακατόρθωτο: συμπύκνωσε το πρωτογενές της έλλειμμα κατά σχεδόν 18% του ΑΕΠ και τελικά παρουσίασε πλεόνασμα. Μετά από μια βίαιη συρρίκνωση σχεδόν 30%, η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια σε όλα σχεδόν τα πεδία- βιομηχανία, αγορά αυτοκινήτων, κατασκευές, αφίξεις τουριστών.

Αλλά και ο τραπεζικός τομέας σημείωσε μεγάλες προόδους. Μετά από δύο εξονυστικούς ελέγχους, πρώτα από την BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Μηχανισμό Ελέγχου της ΕΚΤ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως δύο φορές ενώ πλέον οι κεφαλαιακοί δείκτες τους είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εφοδιασμένοι πλέον απέναντι σε μελλοντικές απώλειες.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλάει βαρύ φορτίο, επισημαίνει το άρθρο: Τα 250 δις που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δάνεισαν στη χώρα. «Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος του και να ελαφρύνει το φορτίο της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελούσε τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας, επομένως και της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, ο Ταμείο απαιτεί επιπλέον μέτρα λιτότητας και επιμένει σε «δομικές» μεταρρυθμίσεις αμφιλεγόμενης αξίας. Επιμένοντας σε αυτήν την οικονομική λογική, καταστρέφει την αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη και καταπνίγει κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας.

«Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ παρουσιάστηκε ως ο σωτήρας της Ελλάδας, τώρα όμως μοιάζει περισσότερο με εχθρόφιλος», συνεχίζει το δημοσίευμα σημειώνοντας:  Δείτε το ιστορικό του χρέους. Όταν μια χώρα εντάσσεται στο ΔΝΤ, αποδίδεται μια αρχική “ποσόστωση”, βασισμένη κυρίως στο ΑΕΠ της. Μια χώρα-μέλος μπορεί συνήθως να δανειστεί μέχρι και το 145% της ποσόστωσής της ετησίως και έως και 435% σωρευτικά – ή ενδεχομένως περισσότερο σε “εξαιρετικές περιστάσεις”. Αυτά είναι ουσιαστικά όρια πίστωσης, σχεδιασμένα να μην επιβαρύνουν υπερβολικά τον δανειολήπτη με χρέος. Εντούτοις, εν μέσω της κρίσης, το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει το 3.212% της ποσόστωσης της Ελλάδας. Μαζί με δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, το χρέος της Ελλάδας στο επίσημο τομέα ανέρχεται σε πάνω από 135 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Το ΔΝΤ γνώριζε πολύ καλά ότι τα δάνειά του δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποπληρωθούν, βεβαιώνει ο Μπας, αποκαλύπτοντας πως το έχει ακούσει ο ίδιος από αξιωματούχους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πήραν την συνειδητή και πολύ πολιτική (όχι οικονομική) απόφαση να εμποδίσουν την εξάπλωση της κρίσης και να κρατήσουν ενωμένη την ευρωζώνη. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να βγει από τη νομισματική ένωση», υπογραμμίζει.

Και τώρα τι γίνεται; Η Ελλάδα χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών σήμερα. Για να συμβεί αυτό, οι δανειστές της πρέπει να διαγράψουν το χρέος ή να το μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια.

Η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη. Προέρχεται από ίδιον συμφέρον και όχι από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα.

Το Ταμείο προσπάθησε την ίδια στιγμή να εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθώς και να υπονομεύσει τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης απαιτώντας μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα -όπως όλα τα μέλη του ευρώ- δεν μπορεί να επιτύχει μακροοικονομική προσαρμογή υποτιμώντας το νόμισμά της, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, και όχι οι εξαγωγές, θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης όμως υπονομεύει την ελληνική οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση. Η Ελλάδα έκανε το μερίδιό της, επιτυγχάνοντας νομικές μεταρρυθμίσεις που παρέχουν στις τράπεζες νέα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα επικίνδυνα δάνεια. Τις οποίες όμως το ΔΝΤ άρχισε να υπονομεύει, υποστηρίζοντας ότι δεν θα λειτουργήσουν. Οι πισώπλατες μαχαιριές προς την Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο δεν αποτελούν υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν υποφέρει. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει ακόμη περισσότερο. Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του μερίδιο διαγράφοντας το χρέος της Ελλάδας και να παραιτηθεί των αξιώσεών του για νέα ανακεφαλαιοποίηση αφήνοντας τα ινία στους ευρωπαίους ηγέτες», καταλήγει ο αρθρογράφος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK