kourdistoportocali.comNews DeskΟλη η Γλυφάδα ψωνίζει από τον Σκλαβενίτη

Συνδυασμός ποιότητας-τιμής

Ολη η Γλυφάδα ψωνίζει από τον Σκλαβενίτη

Πως η οικογένεια από την Λευκάδα έχτισε βήμα-βήμα την αυτοκρατορία της

Η πρώτη φορά που είχα ακούσει για τις καλές τιμές του Σκλαβενίτη της Γλυφάδας ήταν από τους ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες της νυχτερινής βιομηχανίας της παραλιακής. Αυτοί οι άνθρωποι πάντα προσέχουν που δίνουν τα λεφτά τους και όταν οι περισσότεροι από αυτούς μου έλεγαν ότι ψωνίζουν για τη κάβα τους από τον Σκλαβενίτη δεν είχα ουδεμία αμφιβολία για τις τιμές του. Στην συνέχεια θα διαπίστωνα πως εκτός από τους επιχειρηματίες της διασκέδασης και σχεδόν όλη η υπόλοιπη Γλυφάδα ψώνιζε και εξακολουθεί να ψωνίζει από αυτό εδώ το σούπερ-μάρκετ, που είναι ίσως το πιο πετυχημένο της γνωστής αλυσίδας παρότι δεν είναι το πιο μεγάλο σε μέγεθος-όπως για παράδειγμα το αντίστοιχο της Χαλκηδόνας.

Aπό την Ιόλη Πιερίδη

Ο Σκλαβενίτης της Γλυφάδας είναι ένα πολύ καλά στημένο μαγαζί που δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να βρίσκει εύκολα το προιόν που ζητά. Το εξυπηρετικό προσωπικό δίνει δείγμα γραφής από το πάρκινγκ, εδώ όπου ο Χρήστος είναι πανταχού παρόν και έτοιμος να φέρει σε πέρας ακόμη και τα πιο δύσκολα καθήκοντα τροχονόμου καθότι εδώ η πλειοψηφία των οδηγών είναι γυναίκες και ηλικιωμένοι-οπότε αντιλαμβάνεστε τα προσόντα που απαιτεί η δουλειά του.

Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμος και Στέλιος Σκλαβενίτης, οι οποίοι όχι απλώς συνεχίζουν επάξια, αλλά γιγαντώνουν την επιχείρηση που κληρονόμησαν-θα γράψεη η Μάγδα Λιβέρη στο Έθνος.  Αρκεί να αναφερθεί πως όταν ο πατέρας τους Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ διέθετε τότε 36 καταστήματα, όλα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Εννιά χρόνια αργότερα ο όμιλος έχει επεκταθεί με 157 καταστήματα (110 με την επωνυμία Σκλαβενίτης, 38 με την επωνυμία Χαλκιαδάκης και 9 καταστήματα χονδρικής Makro Cash & Carry) σε 11 πόλεις της Ελλάδας και απασχολεί περίπου 10.500 εργαζομένους. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση – μάλιστα έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διεθνείς γίγαντες λιανικής, όπως η Tesco και η Wal-Mart.

 Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, διευθύνων σύμβουλος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, με τη σύζυγό του, Αννα Μαμιδάκη-Σκλαβενίτη, σε παλιότερη έδοδό τους.

*Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, διευθύνων σύμβουλος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ,
με τη σύζυγό του, Αννα Μαμιδάκη-Σκλαβενίτη, σε παλιότερη έξοδό τους.*

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, με τη σύζυγό του, Αννα.

*Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος,
με τη σύζυγό του, Αννα.*

Τα τρία αδέλφια, που λειτουργούν μεταξύ τους με απόλυτη σύμπνοια, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, ίδρυσαν 30 νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά 18 καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά. Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχτισε βήμα προς βήμα την αυτοκρατορία της στον χώρο της λιανικής πώλησης τροφίμων. Τα δύο αδέλφια, ο Σπύρος και ο Γιάννης, ξεκίνησαν από χαμηλά, αλλά όταν έγιναν ιδιοκτήτες δεν άλλαξαν νοοτροπία, συνέχισαν να βλέπουν τα πράγματα από το πρίσμα του εργαζόμενου και του καταναλωτή.

Αριστερά, η Μαρία Σκλαβενίτη, πρόεδρος του ομίλου. Δίπλα, ο Σπύρος Σκλαβενίτης, ένας εκ των ιδρυτών της επιχείρησης και πατέρας των σημερινών της μετόχων, έφυγε από τη ζωή το 2006. Επάνω, η αποθήκη τη

*Αριστερά, η Μαρία Σκλαβενίτη, πρόεδρος του ομίλου.
Δίπλα, ο Σπύρος Σκλαβενίτης, ένας εκ των ιδρυτών της επιχείρησης
και πατέρας των σημερινών της μετόχων, έφυγε από τη ζωή το 2006.
Επάνω, η αποθήκη της χονδρικής επί της Κηφισού το 1965.*
Η ιστορία, ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1920 από τη Λευκάδα, όπου ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, πατέρας της Θεοδώρας, του Γιάννη, του Σπύρου και του Νάσου, διατηρούσε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Το 1936 καταστράφηκε οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό και μαζί με την οικογένειά του βρέθηκαν στην Αθήνα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς όμως εκείνος και η σύζυγός του θα χάσουν τη ζωή τους, καταβεβλημένοι από τις κακουχίες της Κατοχής. Οι δύο μεγάλοι γιοι του, ο Γιάννης και ο Σπύρος, θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά του στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Ο τρίτος γιος του, ο Νάσος, ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού και προσχώρησε στην επιχείρηση αρκετά χρόνια αργότερα.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.
Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων. Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους. Η ανάπτυξη της εταιρείας έκτοτε ήταν σταθερή και κάθε χρόνο δημιουργούσε κατά μέσο όρο 1 με 2 καταστήματα, πάντα εντός της Αττικής.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ, την οποία έβλεπε με θετικό μάτι ένα μέρος των τότε μετόχων. Τα παιδιά όμως του Σπύρου Σκλαβενίτη, η Μαρία, ο Γεράσιμος, ο Στέλιος και η Βίκυ, ήταν αντίθετα και θέλησαν να διατηρήσουν με κάθε θυσία τον ελληνικό χαρακτήρα της εταιρείας. Γι’ αυτό εξαγόρασαν τις μετοχές της επιχείρησης από τα ξαδέλφια τους -παιδιά των Γιάννη και Νάσου Σκλαβενίτη- και από τους κληρονόμους του Μιλτιάδη Παπαδόπουλου.
Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Ιδιαίτερα μεθοδική, αποτελεί την «ήρεμη δύναμη» της επιχείρησης. Εκείνη μαζί με τον μικρότερο και αρκετά δραστήριο αδελφό της, Στέλιο, που έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου, ασχολούνται περισσότερο με το εμπορικό κομμάτι της εταιρείας. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι. Εκείνος θεωρείται ότι έχει την υψηλή επιστασία των επιχειρήσεων και βρίσκεται πίσω από την επεκτατική πολιτική. Ιδιαίτερα ευγενικοί και οι τρεις τους τρέφουν αδυναμία στη μητέρα τους, Μαριάνθη, και εργάζονται ασταμάτητα ατελείωτες ώρες. Η μικρότερη αδελφή τους, Βίκυ, αν και είναι μέτοχος δεν ασχολείται με την επιχείρηση, αφού την έχει κερδίσει ο χώρος της μουσικής. Παίζει πιάνο και είναι εξαιρετική σοπράνο. Τα αδέλφια μεγάλωσαν στην Καστέλα, ουδέποτε προκάλεσαν με τον βίο τους και έχουν επιλέξει να βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

SHARE
MORE NEWS DESK