kourdistoportocali.comNews Desk-Nα ζητήσουμε συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου

Δημήτρης Τζιώτης_Παρέμβαση

-Nα ζητήσουμε συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου

Εγώ φταίω, έλεγε ο Καζαντζάκης, για όλη την πείνα τού κόσμου, για όλη την αδικία. Εγώ έχω την ευθύνη.

Η παρρησία είναι υποχρέωση. Να εκφράζεις ευθαρσώς τη θέση σου.

Εγώ φταίω, έλεγε ο Καζαντζάκης, για όλη την πείνα τού κόσμου, για όλη την αδικία. Εγώ έχω την ευθύνη.

 Σε αυτήν την αρχή που όλοι μαζί κάνουμε, θεωρώ πρώτιστη υποχρέωσή μας

να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Να ζητήσουμε, όλοι οι υποψήφιοι, δύο μεγάλα συγγνώμη.

Πρώτα απ’όλα, να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό.

Για τα λάθη που κάναμε.

Ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί.

 Και ένα συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εάν τον στηρίζαμε, όταν τον έριξαν τα συμφέροντα, το «Βρώμικο 2011» –

όπως ανέτρεψαν τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου –

θα ήταν ακόμη Πρωθυπουργός.

Ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, μας καθοδήγησε ο Ανδρέας.

Αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Αυτή είναι η πυξίδα μας.

Για να μην ξανακάνουμε άλλο τέτοιο λάθος.

Για να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή.

Ένα Νέο ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Τζιώτης

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Από το Μανιφέστο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΩΤΗ

Το Κίνημα της Αλλαγής

Όλοι λέμε ότι θέλουμε την Αλλαγή.

Τι είναι, όμως, Αλλαγή; Αυτό πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η αλλαγή είναι μια παγκόσμια ανάγκη. Κάθε μέρα ο κόσμος αλλάζει. Πιο γρήγορα από ποτέ. Οι άνθρωποι αναζητούν την αλλαγή, με κάθε τρόπο, σχεδόν παντού. Μπροστά στα μάτια μας. Οι πιο προοδευτικοί νιώθουν έναν ενθουσιασμό. Μια νέα αρχή. Κάποιοι άλλοι, πιο συντηρητικοί, αισθάνονται άβολα. Μεταφέρουν μια ανησυχία, ένα φόβο. Ανασφάλεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι συμβαίνει. Τι αλλάζει, όμως, πραγματικά;

Μια παράξενη δυναμική, που δεν είναι ακριβώς εύκολο να οριστεί, διαπερνά τις κοινωνίες όλου του κόσμου. Οι πιο προοδευτικοί απαιτούν να αλλάξουν τα πάντα. Οι περισσότεροι αγωνίζονται για να επιβιώσουν, διεκδικούν τα βασικά δικαιώματα στη ζωή. Οι πιο νέοι αναζητούν την ελευθερία, με ένα πάθος που είχε χαθεί για δεκαετίες. Οι λιγότερο ευνοημένοι δεν αντέχουν ούτε να αντιδράσουν. Πεθαίνουν, κάθε μέρα, από αρρώστιες και πείνα. Η ανάγκη για Αλλαγή βρίσκεται πέρα από κράτη, θρησκείες και κοινωνικές τάξεις. Διαπερνά τα σύνορα, τις γλώσσες και τις ιδεολογίες. Τη βλέπουμε παντού. Είναι εδώ. Αυτή η απαίτηση είναι τόσο προφανής, που είναι αδύνατο να μείνει κρυφή. Ένα νέο Κίνημα έχει ήδη γεννηθεί.

Για πρώτη φορά, η Αλλαγή δεν είναι μια τοπική ανάγκη. Η απαίτηση για Αλλαγή είναι παγκόσμια. Ο κόσμος θέλει μια καλύτερη ζωή. Μια άλλη ζωή. Το Κίνημα της Αλλαγής είναι ασταμάτητο. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο παγκόσμιο κίνημα είναι ζωντανό. Έχει αρχίσει, ήδη, να κινεί τον κόσμο. Ο 21ος αιώνας θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής.

Μια Νέα Εποχή

Κάτι πραγματικά καινούριο έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Κάτι που φαίνεται μόνο, σαν μια λεπτή γραμμή φωτός στον ορίζοντα. Η δημιουργία μιας νέας εποχής. Μια νέα εποχή στην ιστορία, που θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ανθρωπότητα. Μια παγκόσμια Επανάσταση.

Το πρώτο μεγάλο κύμα ιστορικών αλλαγών, η αγροτική επανάσταση, άλλαξε τις πρωτόγονες κοινωνικές δομές σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Το δεύτερο κύμα, η βιομηχανική επανάσταση, ανέτρεψε το παραδοσιακό σύστημα σε μερικούς αιώνες. Το τρίτο κύμα, η παγκόσμια επανάσταση, θα εξελίξει την κατάσταση της ανθρωπότητας σε λίγες, μόνο, δεκαετίες. Αλλάζοντας για πάντα την αίσθησή μας για τον κόσμο, την αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα.

Σήμερα, ζούμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εποχές στην ανθρώπινη ιστορία. Μέρα με τη μέρα, όλες οι δομές του παρελθόντος μοιάζουν ξεπερασμένες. Οι διεθνείς οργανισμοί, τα έθνη-κράτη, οι δημόσιοι θεσμοί, οι μορφές ανάπτυξης, τα επιστημονικά δόγματα της μοντέρνας τάξης πραγμάτων δεν δουλεύουν πια. Η βιομηχανική επανάσταση, οι ιδεολογίες του υλισμού, ο δυτικός ιμπεριαλισμός, η καπιταλιστική οικονομία ανήκουν ήδη, διανοητικά, στο παρελθόν. Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να συνεργασθούμε για να σώσουμε τον πλανήτη. Να αγωνισθούμε για την ελευθερία. Για να δημιουργήσουμε και πάλι τον κόσμο από την αρχή. Οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που θα το κάνουν.

Το Παλιό Καθεστώς

Είναι φανερό ότι η πολιτική, όπως ασκείται σήμερα, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Παρόλα αυτά, το παλιό καθεστώς αντιστέκεται. Οι πολιτικοί εκπροσωπούν τα παλιά συμφέροντα. Προτιμούν να συνεχίσουν έτσι όπως γνωρίζουν. Με τη μικρο-πολιτικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων και όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμα, έχουν κάποια δύναμη να το κάνουν, όσο και όπως μπορούν.

Αυτοί οι πολιτικοί δεν πιστεύουν στην Αλλαγή. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν καμία Αλλαγή. Αρνούνται να την αναγνωρίσουν. Διατηρούν, απλώς, την ηγεμονία της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Οδηγώντας τις κοινωνίες στο μηδενισμό. Ένα γραφειοκρατικοποιημένο κράτος, παραδομένο στα ιδιωτικά συμφέροντα, διαβρωμένο από τη διαφθορά, ανίκανο ακόμα και να κυβερνήσει. Η πολιτική κατάντησε βαρετή. Πολύ βαρετή.

Τέλος στη Συντήρηση

Ο κόσμος αναζητά μια πραγματική Αλλαγή. Να ζήσει ελευθέρα. Μια καλύτερη ζωή. Να ξεφύγει από τη φτώχεια. Εκπαίδευση για τα παιδιά του. Αξίες για να πιστέψει. Μια δίκαιη αποζημίωση για τη δουλειά του. Υγεία. Πνευματική ισορροπία. Ένα δημιουργικό πολιτισμό. Μια κοινότητα για να ανήκει. Μια Αλλαγή πέρα από τη συντηρητική αντίληψη της πολιτικής. Μια αληθινά νέα Αλλαγή.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε διάφανη τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Σήμερα, η ανάγκη για Αλλαγή είναι παγκόσμια. Σιγά-σιγά διαμορφώνεται μια σιωπηλή, ακόμα, πλειοψηφία. Όμως, το ξέσπασμα της Επανάστασης είναι ακόμα ακατανόητο για τους πολιτικούς και τα κόμματα του παλιού κόσμου. Τα κόμματα,δυστυχώς, έχουν καταντήσει να είναι συντηρητικά. Αυτά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε. Αυτή είναι η δική μας αρχή.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK