kourdistoportocali.comMagazineΚαραγκούνη-Τσοπούλου:Οι SURVIVORS της ΑMMOY

Συνέντευξη στο Κουρδιστό Πορτοκάλι

Καραγκούνη-Τσοπούλου:Οι SURVIVORS της ΑMMOY

-Δεν θα πήγαινα ποτέ στο Survivor.Δεν μπορώ καθόλου την βρωμιά...

 Μία Αθηναία και μία Θεσσαλονικιά. Η «παντρειά» τους μετράει περίπου 5 μήνες.

Δύο δροσερά, νέα, φιλόδοξα, όλο φρεσκάδα κορίτσια που τραβούν, θέλοντας και μη, τα βλέμματα πάνω τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέτουν νέους στόχους στο beach volley.

Το άθλημα τους μυρίζει σαφέστατα καλοκαίρι, την αγαπημένη τους εποχή. Eίναι η μεγάλη τους αγάπη και εκείνη που εξαιτίας της δεν έχουν ελεύθερο χρόνο.

Συνέντευξη στην Mary Ann

[Φωτό_Ηλίας Κουτολογένης]

 

Οι Ελληνίδες «survivors» της άμμου είναι μόλις 23 χρονών, αλλά απόλυτα συνειδητοποιημένες, καθόλου «καβαλημένες» και πολύ ευχάριστη παρέα!

Ο λόγος για την Πένυ Καραγκούνη και την Κωνσταντίνα Τσοπούλου…

Αν κάποιος θέλει να τις συναντήσει δεν είναι και τόσο δύσκολο, καθώς η μέρα τους κυλάει ανάμεσα στο ΣΕΦ που προπονούνται και στο γυμναστήριο του ΟΑΚΑ.

Εμείς τις συναντήσαμε στο ολυμπιακό προπονητήριο beach volley στον Πειραιά.

Εντύπωση μας έκανε η προσήλωση που είχαν και οι δυο κατά τη διάρκεια της προπόνησης…Τις έχει υπό αυστηρή «επιτήρηση» βέβαια και ο coach τους Κώστας Ποθητάκης.

Το δίδυμο μίλησε στο «κουρδιστό πορτοκάλι» για την συνεργασία τους, τα σχέδιά τους, την πορεία τους ως τώρα αλλά και για το παιχνίδι φαινόμενο της ελληνικής τηλεόρασης, το survivor.

Τι ήταν αυτό που τις τράβηξε για να ασχοληθούν με το beach volley;

Πένυ Καραγκούνη: Ασχολούμαι από 6 χρονών με το βόλεϊ. Στο beach volley ουσιαστικά με έβαλε η Βίκυ Αρβανίτη, σε ηλικία 19 ετών-4 χρόνια πριν, καθώς με επέλεξε μέσα από κάποιες αθλήτριες της σάλας, για να συνεχίσουμε μαζί, όταν σταμάτησε η παλιά της συμπαίκτρια η Μαρία Τσιαρτσιάνη.

Για να σου δώσω να καταλάβεις, το καλοκαίρι έβλεπα τη Βίκυ και τη Μαρία που έπαιζαν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και τον Δεκέμβρη μου έγινε η πρόταση. Μου ήρθε από το πουθενά.

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με αυτό το άθλημα, το ότι με επιλέγει μια τόσο μεγάλη αθλήτρια εντός αλλά και εκτός γηπέδων είναι πραγματικά τεράστια τιμή. Να μπορέσεις να συνυπάρξεις με έναν τέτοιο άνθρωπο και μια τέτοια προσωπικότητα είναι μεγάλο πράγμα και πραγματικά τη Βίκυ τη θεωρώ από τα μεγαλύτερα σχολεία που θα μπορούσε να είχε ένας αθλητής. Τη σέβομαι πάρα πολύ, είναι από τα καλύτερα άτομα που υπάρχουν στο χώρο.

Κων/να Τσοπούλου: Εγώ κατέληξα στο βόλεϊ σε σχετικά μεγάλη ηλικία, 13 χρονών. Ωστόσο επειδή μεγάλωσα στην άμμο, αν και ξεκίνησα από βόλει σάλας, κατευθύνθηκα στο beach volley .

Ουσιαστικά έπαιζα στις παραλίες και βρέθηκε μια κοπέλα που με είδε και μου πρότεινε να ξεκινήσουμε να παίζουμε μαζί. Ξεκίνησα από χαμηλά, παίζοντας σε κάτι τουρνουά (ερασιτεχνικά) της Βορείου Ελλάδας, μετά την επόμενη χρονιά στα Πανελλήνια και έτσι χρονιά με χρονιά ανέβαινε το επίπεδο και έφτασα εδώ, να είμαι τώρα μαζί με την Πένυ.

Εκτός όμως από αθλήτριες, τα κορίτσια είναι και φοιτήτριες και προσπαθούν να συνδυάσουν το beach volley με τις σπουδές τους!

Πένυ Καραγκούνη: Είμαι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής σχολής και συγκεκριμένα στο τμήμα ΦΠΨ, δυστυχώς δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ ούτε με τη σχολή μου, που θα το ήθελα πολύ (κοντεύω να την τελειώσω χωρίς να την παρακολουθώ), ούτε με κάτι άλλο. Η δουλειά μας είναι το beach volley και με αυτό ασχολούμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κων/να Τσοπούλου: Εγώ τελείωσα παιδαγωγικά, τώρα πήρα το πτυχίο. Σκεφτείτε δεν έχω ορκιστεί ακόμα γιατί η ορκωμοσία πέφτει σε περίοδο που θα λείπουμε στο εξωτερικό. Προτεραιότητα μου τώρα είναι το beach volley, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είτε εδώ, είτε στο γυμναστήριο, οπότε η ορκωμοσία θα περιμένει λίγο.

Μας λένε ότι το beach volley είναι αυτό που θέλουν να κάνουν επαγγελματικά για τα επόμενα χρόνια. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει αυτό πραγματικότητα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας;

Πένυ Καραγκούνη: Στο beach volley για να κερδίσεις χρήματα πρέπει να το αποδείξεις. Πρέπει να παίζεις συνεχώς σε υψηλό επίπεδο για να μπορέσεις να έχεις και απολαβές και περισσότερους πόντους και περισσότερη αναγνωσιμότητα κτλ. Όσο παίζεις, τόσο κερδίζεις!

Μπορείς ερασιτεχνικά να ακολουθήσεις το άθλημα αλλά δεν είναι τόσο απλό να το κάνεις επαγγελματικά. Για παράδειγμα η Κωνσταντίνα για να καλύψει κάποια από τα έξοδά της αναγκάζεται και παίζει και σε αγώνες βόλεϊ, γιατί η ομοσπονδία δεν μπορεί να της παρέχει χρήματα.

Η μόνη αθλήτρια beach volley αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαι μόνο εγώ, όλες οι άλλες πρέπει να κάνουν ταυτόχρονα και κάτι άλλο.

Είναι λυπηρό αυτό. Έχουμε δυστυχώς άπειρους ερασιτέχνες. Είναι δύσκολο σπορ και ακριβό.

Κων/να Τσοπούλου: Βάζουμε τον εαυτό μας σε ένα συνεχή ρίσκο, πρέπει να καλύψεις μόνος σου κάποια πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα σου ήταν δεδομένα. Για να ασχοληθείς επαγγελματικά χρειάζεται να θυσιάσεις πολλά και να έχεις την τρέλα σου με αυτό, γιατί δεν θα σου δοθούν οι συνθήκες που κανονικά θα άρμοζαν.

Ο κόσμος στην Ελλάδα όταν ακούει beach volley, τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό είναι ήλιος, θάλασσα, παραλίες, κορίτσια, μαγιό, καλοκαιράκι… Το αντιλαμβάνεστε και εσείς;

Πένυ Καραγκούνη: Υπάρχει διαφορά επιπέδου, όσον αφορά το εξωτερικό και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα είναι έτσι ακριβώς όπως το έχει ο κόσμος στο μυαλό του, άμμος, παραλία, κοπέλες, μαγιό.

Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι. Είναι ένα ολυμπιακό άθλημα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Τα περισσότερα τουρνουά στο εξωτερικό, στις εξέδρες φιλοξενούν 30.000 κόσμο, οπότε αντιμετωπίζεται ως ένα υψηλού επιπέδου άθλημα, που ο κόσμος το απολαμβάνει και το χαίρεται και δεν το βλέπει μόνο και μόνο για να δει 4 κοπέλες με μαγιό.

Κων/να Τσοπούλου: Με κάλυψε η Πένυ, τα είπε όπως ακριβώς είναι!

Τώρα που μιλήσαμε για άμμο, θάλασσα, μαγιό κτλ. Εμένα μου έρχεται στο μυαλό και το φαινόμενο survivor. Εσείς το παρακολουθείτε; Πως εξηγείτε όλο αυτό το χαμό που έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο ριάλιτι;

Πένυ Καραγκούνη: Εγώ βλέπω καμία φορά. Είναι φαινόμενο το βλέπει όλος ο κόσμος. Είμαστε όλοι κουτσομπόληδες να δούμε τι κάνει ο άλλος και αυτό πουλάει.

Κων/να Τσοπούλου: Εγώ έχω δει κανα δυο φορές. Ισχύει είναι φαινόμενο, δεν είναι τυχαίο που έχει παιχτεί σε τόσες χώρες.

Θα πηγαίνατε στο Survivor; Θα παίρνατε μέρος εσείς σε ένα τέτοιο ή παρόμοιο concept;

Πένυ Καραγκούνη: Δεν θα πήγαινα ποτέ. Δεν μπορώ καθόλου την βρωμιά. Μόνο που βλέπω το μαλλί άλουστο κάτι παθαίνω. Και να με πλήρωνες δεν θα πήγαινα. Δεν μου αρέσει επίσης το κουτσομπολιό, να με βλέπανε τι κάνω και να λέγανε διάφορα.

Κων/να Τσοπούλου: Εγώ θα πήγαινα. Θα μ΄ άρεσε να ψάχνω για τροφή, να δημιουργώ διάφορες κατασκευές. Θα πήγαινα πολύ άνετα.

 

Τα κορίτσια του beach volley αποκαλύπτονται…

 

Πως ξοδεύετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

 

Πένυ Καραγκούνη: Ρώτα αν υπάρχει καλύτερα, γιατί δεν υπάρχει. Εκτός από τις προπονήσεις έχουμε να ασχοληθούμε με άλλα 100 πράγματα γύρω από αυτό, που θα έπρεπε να υπήρχαν άλλοι άνθρωποι να το κάνουν για εμάς.

Δηλαδή πρέπει να πάμε σε διαφορετικό σημείο να κάνουμε μάλαξη με φυσικοθεραπευτή, να κάνουμε κάποια ραντεβού με πιθανούς χορηγούς, να κανονίσουμε τα συμπληρώματα που πρέπει να πάρουμε κ.ά. Τελευταία τρέχουμε σαν τον Βέγγο.

Αν είχα χρόνο θα έβλεπα ταινίες που μ΄ αρέσει, θα έκανα εκδρομές και θα ήθελα τον ελεύθερο μου χρόνο να τον εκμεταλλεύομαι και να τον ξοδεύω με άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που κάνω και με αυτό το χώρο. Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό τώρα, αλλά πραγματικά είναι όπως όταν έχεις μια Κυριακή ελεύθερη, ε δεν θα την περάσεις με άτομα από το γραφείο σου.

Κων/να Τσοπούλου: Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Είσαι κάθε μέρα στο γήπεδο. 3 ώρες το πρωί και ενδεχομένως 2-3 ώρες το απόγευμα στο γυμναστήριο. Δεν μπορείς να κάνεις και ενδιάμεσα πράγματα γιατί πρέπει και να ξεκουραστείς. Δεν είναι ότι τελειώνει η προπόνησή σου και είσαι μετά ελεύθερη.

Σαν Κωνσταντίνα έχω πράγματα που θα ήθελα να κάνω, αλλά δεν μπορώ αφού έχω επιλέξει αυτό το πράγμα.

Μ’ αρέσουν πολύ τα ταξίδια, με ενδιαφέρει να κάνω ένα μεταπτυχιακό με τη σχολή μου, θα μου άρεσε να είχα χόμπι όπως τένις, ρακέτες, ορειβασία, σκι. Χόμπι που δεν μπορώ να κάνω γιατί μπορούν να σου επιφέρουν ένα τραυματισμό για παράδειγμα και να σου κοστίσουν στο γήπεδο.

Ο αθλητισμός έχει καλές και κακές στιγμές, το ίδιο ισχύει και στη ζωή, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που μέχρι τώρα έχετε βιώσει;

Πένυ Καραγκούνη: Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα είναι το 2014, όταν σταμάτησα να παίζω με τη Βίκυ για ένα χρόνο και δέχθηκα κάποια πολύ άσχημη αντιμετώπιση από ανθρώπους που ήταν μέσα στο προπονητικό team. Με υποτίμησαν και ως άτομο και ως αθλήτρια και αν εγώ δεν είχα τη δική μου τρέλα, θα έπρεπε κανονικά να είχα σταματήσει.

Είχα φτάσει στα όρια μου, είχα σοβαρά προβλήματα με κάποιο άτομο, ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου. Γιατί εγώ αφιέρωνα και αφιερώνω τη ζωή μου σε αυτό και είναι πολύ άσχημο να μην επωμίζεται ο καθένας τη δική του ευθύνη και να τη ρίχνει στο απολωλός πρόβατο.

Κων/να Τσοπούλου: Για μένα ήταν μια δύσκολη στιγμή όταν κατέβηκα Αθήνα. Γιατί κατέβηκα έχοντας μόνο το beach volley. Η οικογένειά μου, οι παρέες μου, οι φίλοι μου, όλη μου η ζωή είναι στη Θεσσαλονίκη, δεν έχω κάτι άλλο εδώ.

Μια δυσκολία ήταν η προσαρμογή μου εδώ, γιατί η Αθήνα θα ήταν η τελευταία μου επιλογή στο να μείνω…

Αποφασισμένες να πετύχουν…

Προπονούνται μαζί από τον Οκτώβρη, πόσο δύσκολο όμως είναι να «δέσει» το γλυκό και γιατί όχι να αποτελέσουν το επόμενο αχτύπητο δίδυμο του ελληνικού beach volley;

Πένυ Καραγκούνη: Υπάρχει δέσιμο μεταξύ μας και πολύ καλή επικοινωνία. Βέβαια ακόμα δεν έχουμε βρεθεί σε αγωνιστικό μοτίβο για να αξιολογηθεί.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ δύσκολη η «συνύπαρξη», γιατί η καθεμία από εμάς είναι διαφορετική προσωπικότητα και ουσιαστικά μέσα από τα τουρνουά που πάμε, μέσα από τα ταξίδια αναγκαζόμαστε και να συνυπάρξουμε αγωνιστικά και να συμβιώσουμε.

Εγώ το χαρακτηρίζω έτσι όπως το έχω ζήσει με τη Βίκυ και με τις προηγούμενες συμπαίκτριές μου σαν μια ερωτική σχέση. Αναγκάζεσαι να ζεις με τον άλλον, ξυπνάς μαζί, τρως μαζί, κάνεις προπόνηση μαζί, κοιμάσαι μαζί. Πρέπει να υπάρχει τρομερή ανεκτικότητα και από τις δυο πλευρές.

Κων/να Τσοπούλου: Πρέπει να υπάρχει χημεία. Είστε όλη μέρα μαζί και υπάρχει τεράστια τριβή και φθορά. Εμείς έχουμε δεθεί αλλά πρέπει να παίξουμε και αγώνες μαζί.

Με την Πένυ είμαστε ένα νέο ζευγάρι που ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε μαζί μέσα στο γήπεδο και δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Θα παίξουμε κάποια τουρνουά φέτος , να δούμε που κυμαινόμαστε ώστε να θέσουμε πιο μακρινούς στόχους.

Τι σημαίνει για εσάς εθνική ομάδα;

Πένυ Καραγκούνη: Αυτό είναι ερώτηση παγίδα (γέλια). Εντάξει το να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο είναι σίγουρα τιμή , είναι ο στόχος κάθε αθλητή, από την άλλη πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και λόγο της οικονομικής κρίσης, οι παροχές είναι αρκετά μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ποια είναι τα όνειρά σας για τη συνέχεια; Επαγγελματικά και μη…

Πένυ Καραγκούνη: Εμένα ομαδικός στόχος αποτελεί να αγωνιζόμαστε κάθε χρόνο σε υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, γιατί δεν είναι ότι έχουμε τα πάντα λυμένα και εξαρτάται μόνο από εμάς.

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Είναι δύσκολες οι συνθήκες και δεν ξέρουμε η επόμενη μέρα τι θα μας ξημερώσει.

Γι’ αυτό να κάνουμε την προσπάθειά μας μέσα στο γήπεδο όσο περισσότερο μπορούμε και από εκεί και πέρα να ανεβαίνουμε κάθε χρόνο και αν είναι να έρθει το αποτέλεσμα τότε θα έρθει!

Προσωπικά, θα ήθελα να τελειώσω τη σχολή μου και γενικώς να βρω λίγο χρόνο και να κάνω κι άλλα πράγματα πέρα από το beach volley, γιατί μου τρώει όλο το χρόνο μέσα στη μέρα. Θα ήθελα να κάνω πράγματα που με ξεκουράζουν και με γεμίζουν.

Κων/να Τσοπούλου: Έχουμε κάποιους κοινούς στόχους με την Πένυ, αφού παίζουμε μαζί. Φέτος ας πούμε θέλουμε να παίξουμε όσο καλύτερα γίνεται στα τουρνουά. Να μπορέσουμε να δεθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε μαζί, να βρισκόμαστε σε αγωνιστικό επίπεδο, να πάρουμε παιχνίδια και να υπάρξουμε στον τελικό Ευρώπης!

Προσωπικά, θέλω να ασχοληθώ με το άθλημα επαγγελματικά και να φτάσω στο τοπ σημείο, να αγωνιστώ στα παγκόσμια τουρνουά και να στέκομαι αξιοπρεπές.

Πως όμως θα χαρακτήριζε η μία την άλλη με μόνο τρεις λέξεις; Δυσκολεύτηκαν λίγο αλλά μας απάντησαν…

Πένυ Κραγκούνη: Η Κωνσταντίνα είναι αισιόδοξη, παθιασμένη με αυτό που κάνει, συζητήσιμη.

Κων/να Τσοπούλου: Δυνατή, επαγγελματίας, ταλαντούχα και θα πω άλλο ένα χαρακτηριστικό της Πένυς, συνεννοήσιμη.

Η πραγματική δυσκολία όμως ήρθε στην επόμενη ερώτηση, να μας πουν το πιο βασικό ελάττωμα η μία της άλλης…

Πένυ Καραγκούνη: Έχει πολλά πράγματα στο μυαλό της και ίσως λόγω και της απειρίας της δεν μπορεί ακόμα να τα απομονώσει.

Κων/να Τσοπούλου: Ειλικρινά δεν βρίσκω κάτι…

Άντε πείτε μας και από ένα προτέρημα που βρίσκεται η μία στην άλλη, έτσι σαν bonus ερώτηση επειδή η προηγούμενη ήταν δύσκολη…

Πένυ Καραγκούνη: Η Κωνσταντίνα δεν τα παρατάει εύκολα, κυνηγάει το στόχο που έχει βάλει.

Κων/να Τσοπούλου:Η Πένυ παθιάζεται πολύ, δεν της αρέσει να χάνει ποτέ. Θέλει τη νίκη, άμα δεν τα καταφέρει τρελαίνεται. Το θεωρώ προτέρημα αυτό, πολύ θετικό στοιχείο.

Και για το τέλος ένα «τεστ»…για να δούμε πόσα κοινά έχουν σε βασικές ερωτήσεις:

 

Αγαπημένο χρώμα:           Πένυ Καραγκόυνη: Μοβ

                                                 Κων/να Τσοπούλου: Πράσινο

Αγαπημένο φαγητό:       Πένυ Καραγκόυνη: Μακαρόνια

                                             Κων/να Τσοπούλου: Μακαρόνια

 

Αγαπημένο μέρος διακοπών:       Πένυ Καραγκόυνη: Βραζιλία

                                                             Κων/να Τσοπούλου: Ταϊλάνδη/Καλιφόρνια

Αγαπημένη ταινία: :       Πένυ Καραγκόυνη: About time(όσα φέρνει ο χρόνος)

                                           Κων/να Τσοπούλου: Τελευταία έξοδος της Ρίτα Χέιγουορθ

 

Αγαπημένη ομάδα: Πένυ Καραγκόυνη: Μπαρτσελόνα και λίγο Παναθηναϊκός

                                    Κων/να Τσοπούλου: Μπαρτσελόνα και λίγο Παναθηναϊκός

 

Αγαπημένη σειρά: Πένυ Καραγκόυνη: Δεν έχω

Κων/να Τσοπούλου: 50-50

 

Αγαπημένη φράση: Πένυ Καραγκόυνη: Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

                                   Κων/να Τσοπούλου: Φτάσε όπου μπορείς

 

Αγαπημένη εποχή: Πένυ Καραγκόυνη: Καλοκαίρι

                                   Κων/να Τσοπούλου: Καλοκαίρι

 

Αγαπημένο τραγούδι: Πένυ Καραγκόυνη: Πριγκηπέσσα του Μάλαμα

                                           Κων/να Τσοπούλου: Wish You Were Here των Pink Floyd

 

Αγαπημένο καρτούν: Πένυ Καραγκόυνη: Φραουλίτσα

                                           Κων/να Τσοπούλου: Μαρσουπιλαμί

Τα προβλήματα οργάνωσης ζητούν λύσεις, όμως η «παλιά» Πένυ και η «νέα» Κωνσταντίνα προσπαθούν, όσο γίνεται, να μένουν ανεπηρέαστες. Τα κορίτσια σε φιλικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στη Βάρη αντιμετώπισαν τις αντίστοιχες ομάδες της Πολωνίας και της Σερβία και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Πανέτοιμες θα ταξιδέψουν στο Μονπελιέ της Γαλλίας να συνεχίσουν την προετοιμασία τους…

Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ότι κάνουν, γιατί τους αξίζει.

         

SHARE
MORE MAGAZINE