kourdistoportocali.comMagazine«Ήμουν πάντα με τους αρχαίους Θεούς της Ελλάδας»

H Έλσα Κρος μιλάει στον Πέτρο Κασιμάτη

«Ήμουν πάντα με τους αρχαίους Θεούς της Ελλάδας»

Τη λέξη παγανιστικά δεν τη δέχομαι. Πρόκειται για λατρείες, τελετές πριν το χριστιανισμό

Αυτή η γυναίκα. Σπινθηροβόλο βλέμμα. Κοντό μαλί. Δέρμα διάφανο κι ενα θαμπό δαχτυλίδι στο χέρι με ένα σύμβολο, είναι η μεγαλύτερη ποιήτρια του Μεξικού. Η Ελσα Κρος, στη χώρα των 120 εκατομμυρίων Μεξικανών, αλλά και σε όλη την Ισπανόφωνη Λατινική Αμερική που τη διαβάζει, διαδηλώνει την πίστη της στην Ελλάδα και δηλώνει ένθερμη υποστηρικτρια της χώρας που γέννησε Θεούς και Δημοκρατία.

Αποστολή στο Μεξικό: Πέτρος Κασιμάτης

Συνεχίζει το έργο του μεγάλου Μεξικανου Νομπελίστα Οκταβιο Παζ, μελετά τις λατρευτικές δοξασίες λαών της Ανατολής -άλλωστε αυτά διδάσκει ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της μεθυστικης Γκουαρναβακα και τριγυρίζει τον κόσμο αναζητώντας ισορροπίες και συσχετισμούς με τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.

– Εγώ ως παιδί πάντοτε ήμουν με τους Αζτέκους -της λέω για να την παρασύρω σε ενα ταξίδι στο παρελθόν….
Εγώ ήμουν πάντα με τους αρχαίους Θεούς της Ελλάδας. Με τους μύθους σας. Μάλλον Πετρο, γεννηθήκαμε σε λάθος χώρες….(γέλια).

Στην πόλη που τη βρήκα ,στη μαγική Γκουαρναβακα, η Ελσα Κρος πολυβραβευμένη και με διεθνή αναγνώριση ,μου δείχνει ενα Ινδικό έργο τέχνης με θέμα το δέντρο της ζωής!!Από που να ξεκινήσει κανείς. Στον κήπο του σπιτιού της με τη δροσιά ενός παγωμένου κρασιού ,αναχαιτίζουμε την τροπική ζέστη,ανταλλάσσουμε όρκους φιλίας ,ξεκινάμε μια συναρπαστική κουβέντα.
Μια κουβέντα ,σαν να βγήκε απ τον αποχυμωτή των ονείρων. Παρούσα στον παραδείσιο κήπο, η καλύτερη μεταφράστρια της Ελληνικής λογοτεχνίας στη Λατινική Αμερική ,η σπουδαία Ναταλια Μορελεον πρέσβειρα του Ελληνισμού ,για να αποδώσουμε και τον θεσμικό της ρόλο…Σε ενα τοπίο που ακούς τα πουλιά να τιτιβίζουν , μέσα σε δέντρα και με συμβολισμούς που σε οδηγούν στη νιρβάνα ,μάλλον είπαμε λιγότερα,μάλλον κατανοήσαμε και υποσχεθήκαμε περισσότερα με τη σιωπή μας…..

-Είστε η μεγαλύτερη ποιήτρια του Μεξικου . Τελικά, τι ειναι ποίηση;
Ειναι ένας τρόπος να κοιτάς τον κόσμο και να δίνεις απαντήσεις σε αυτο το όραμα….
-Μάλλον αγαπητή Ελσα Κρος , ποίηση ειναι να αντικρύζεις τους Θεούς των Αζτέκων στις πυραμίδες κι εκείνοι να σε κοιτούν αγέρωχοι
Για λόγους που δεν καταλαβαίνω πάντα είμαι πιο κοντά με τους Έλληνες Θεούς. Και είχα μια εξαιρετική εμπειρία στην αρχαία Ολυμπία. Διέσχισαν όλη την περιοχή του αρχαιολογικούς χώρου .Ήμουν στο εργαστήρι του Φειδίας. Σκέφτηκα, δεν είναι δυνατόν αυτό το μέρος με την τόση ενέργεια να εχει μείνει ερείπια. Έκανα μια προσευχή και παρακάλεσα τον Δια -εάν υπάρχει- να μου εκπέμψει ενα σήμα.

Περπάτησα μέχρι το ναό. Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα στην Ελλάδα. Ξάφνου, μπροστά στο ναό του Δια ήλθε συννεφιά. Γυρισα και κοίταξα. Ο Ουρανός σκεπασμένος σύννεφα. Απο πάνω πετούσε ένας αετός. Τότε θυμήθηκα το άλλο όνομα του Δια (αυτός που μαζεύει τα σύννεφα ). Με συγκίνησε βαθιά αυτό το γεγονός.
Σκέφτηκα να το μοιραστώ με κάποιον. Ήταν μια ξεναγός εκεί κοντά. Της το διηγήθηκα. Συγκινήθηκε. Να ξέρετε, πάντα είχα απαντήσεις από τους Θεούς. Εμπειρίες ανάλογες είχα και σε τόπους του Μεξικου.Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Τουλούμ (σ.σ η παραθαλάσσια Ακρόπολη των Μαγιά). Εκεί βρίσκεται ενα εικονοστάσι του Σταυρου. Σε μια περιοχή των Μαγιά. Αισθάνθηκα τη δυνατή ενέργεια. Έπρεπε να καθίσω. Πιστεύω στη δύναμη των ιερών τόπων….

– Λοιπόν, οι Θεοί υπάρχουν….
Αναμφίβολα. Με διάφορες μορφές ενέργειας. Ακολουθώντας μια ιδέα απο την Ινδία, ενα σκεπτικό, υιοθετώ την αντίληψη πως αυτές οι ενέργειες υπάρχουν μέσα μας. Η εξωτερική εικόνα ενός Θεού ειναι ενα όργανο που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με αυτή την ενέργεια.

– Σε ενα ποίημα σας παλαιότερο μιλάτε για τον Θησεα. Αλήθεια, τελικά πίσω του ήταν η Αριάδνη η ο ίδιος ο Μινώταυρος….
Αυτο το ποίημα το έγραψα 18 χρόνων. Εμπεριέχεται σε ενα μικρό βιβλιαράκι με τον τίτλο «Ναξος»

-Πως ξεκίνησε αυτή η αγάπη σας για την Ελλάδα…
Απο παιδί. Ακατανοητα.  Οταν ήμουν 12 χρόνων παρακάλεσα τη μητέρα μου να μου αγοράσει ενα βιβλίο με την Ελληνική μυθολογία.Το έχω ακόμα. Διάβαζα πιο πολύ όλον αυτόν τον θαυμαστό κόσμο της χώρας σας και του αρχαίου λαού σας απ ότι αλλα βιβλία.
– Φαντάζομαι, αυτη η αγάπη σας για την Ελλάδα σας ένωσε και με τη φίλη σας την επιφανή καθηγήτρια Ναταλια Μορελεον.
Ναι. Πολλά χρόνια πριν. Γνωριστηκαμε με τη Ναταλια στην Αθήνα, όχι στο Μεξικο. Αυτό ήταν σημαδιακό.Και η κοινή μας αγάπη για την Ελλάδα, καθοριστικό για τη σχέση μας.

– Η αγάπη σας για τα παγανιστικά αρχέτυπα,για τις λατρευτικές δοξασίες αρχαίων λαών,για το ένδοξο παρελθόν τους ,ειναι μια τάση-μόδα που διεθνώς κατακτά έδαφος. Σεισμό βέβαια, είμασταν πρωτοπόρος…
Τη λέξη παγανιστικά δεν τη δέχομαι. Πρόκειται για λατρείες, τελετές πριν το χριστιανισμό. Π.χ τα Ελευσινια μυστήρια γενικά έχουν μια ομοιότητα στον τρόπο της μύησης με τελετουργίες στην Ινδία. Ομως στις λεπτομέρειες διαφέρουν παρά πολύ.Αν κι έχουν την ίδια κατεύθυνση….

-Κρίμα που ο Μπόρχες δεν ήταν Μεξικανός η ευτύχημα που ήταν Μεξικανός ο Οκταβιο Παζ;
Για μένα και οι δυο ήσαν πολύ σημαντικοί. Χωρίς να το καταλάβω είχα μεγάλη επιρροή απ τον Οκταβιο Παζ .
-Ποιος είναι ο σημαντικότερος ;
Δεν κάνω συγκρίσεις γιατί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
-Τελικά,είστε μια Ελληνίδα εν εξορία ;
Πάντα θυμάμαι τον Χένρικ Μυλλερ όταν μιλούσε για την Ελλάδα στον «Κολοσσό του Αμαρουσιου» (σ.σ τον Γ. Κατσιμπαλη).Ειχε πει πως «η Ελλάδα είναι μια στάση της ψυχής». Έχω συνειδητοποιήσει ότι στη δική μου περίπτωση παίζει ρόλο η πραγματική απόσταση που μας χωρίζει με την Ελλάδα. Την εξιδανίκευση της Ελλάδας πιθανότατα να μην την είχα αν ζούσα στη χώρα σας και όχι στο Μεξικό.
Σήμερα,νοιωθω βαθειά αυτά που έχει υποστεί η Ελλάδα ,την κατάσταση του οικονομικού εφιάλτη,και λυπάμαι πολύ.

-Ποια η γνώμη σας για την Ελληνική ποίηση ; Ποιους ποιητές ξεχωρίζετε ;
Τα κείμενα του Σεφέρη και του Ελύτη είχαν μεγάλη επίδραση πάνω μου. Ήταν βασικό για μένα που τους ανακάλυψα -παρόλο που ήταν λίγα τα ποιήματα που βρήκα όταν ξεκίνησα την ποιητική μου γραφή. Τους έχω μάθει και μέσα από τις μεταφράσεις της Ναταλίας Μορελεον. Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο , Πρατικάκη, Πατρίκιο. Πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι καλοί Έλληνες ποιητές που εκτινάσσουν στα ύψη τη λογοτεχνία σας , μα δεν τους γνωρίζω.

SHARE
MORE MAGAZINE