kourdistoportocali.comIpeopleMedialandΔιαφήμιση αλά ελληνικά

Στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε

Διαφήμιση αλά ελληνικά

Θαλασσοδανεισμένα ΜΜΕ που καταρρέουν και διαφημιζόμενοι

Για όσους ζούνε την αγορά της διαφήμισης από μέσα δεν προκάλεσαν έκπληξη δύο, κάπως ασυνήθιστες για τους απ΄έξω, μετεγγραφές.

Ο CEO  ενός ιστορικού media shop, της Tempo, κ. Τάσος Μιχαλάκης, έγινε εμπορικός διευθυντής ενός ΜΜΕ με το οποίο το media shop εκ της φύσεώς του είχε συνεργασία: Η Tempo έδινε διαφημιστικό χρήμα στον ΑΝΤ1 όπου εργάζεταισήμερα ο κ. Μιχαλάκης. Αντίστοιχα ο εμπορικός διευθυντής του Mega κ. Ζαφείρης Χαραλαμπίδης μετακόμισε στην Tempo.Ο ΑΝΤ1 χρωστάει 170.000.000 εκατ. ευρώ σε δάνεια και το Mega άλλα τόσα.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Mε φόντο μια χρεοκοπημένη χώρα και θαλασσοδανεισμένα ΜΜΕ που καταρρέουν ένα μετά το άλλο, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο χώρος της ελληνικής διαφήμισης δεν είναι μια μικρογραφία της ελληνικής νοοτροπίας που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Οι κολλητοί, οι παρεούλες και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα δείχνουν να είναι ο κανόνας και στο χώρο της ελληνικής διαφήμισης.

Το λέμε αυτό εξ ιδίας πείρας μετά από 10 χρόνια ζωής του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” στο “ελληνικό” διαδίκτυο. Τα τελευταία 3 χρόνια το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα ενημερωτικά site σε παραμονή του αναγνώστη στο περιβάλλον τους. Μάλιστα σε ολόκληρο το 2016 το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” ήταν 2ο σε παραμονή του αναγνώστη μετά το Capital.gr.

Αυτό σημαίνει ότι ο αναγνώστης δεν ρίχνει μια ματιά στους τίτλους και στην συνέχεια εξαφανίζεται. Παραμένει στο περιβάλλον μας από 8-10΄της ώρας ημερησίως. Έτσι έχει όλο το χρόνο να δει τα banners των διαφημιζόμενων και τα προωθητικά κείμενα που τους αφορούν. Σε αντίθεση με ιστοσελίδες που κρατάνε ελάχιστα τον αναγνώστη στο περιβάλλον τους.

Κι όμως παρόλα αυτά, 3 media shops,  η  Τempo, η Mindshare και η Universal “αγνοούν” σχεδόν εδώ και μια δεκαετία επιδεικτικά την ύπαρξή μας.

Κι αν για μας αυτό είναι απώλεια εσόδων που κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας αναρωτιέται κανείς πως αυτά τα  media shops υπερασπίζονται τα χρήματα που τους εμπιστεύονται οι επιχειρηματίες-πελάτες τους, όταν επιλέγουν σαν διαφημιστικά οχήματα ιστοσελίδες που δεν τις διαβάζουν ούτε αυτοί που τις γράφουν και αγνοούν το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”.

Εάν δεν ζούσαμε όλοι στην καταρρέουσα Κολομβία των Βαλκανίων θα μπορούσαν να ψελλίσουν για καιρό “πειστικές” δικαιολογίες στους πελάτες τους για την απόρριψή μας. Επειδή όμως ζούμε ακριβώς στην καρδιά του χρεοκοπημένου Τέρατος, οι επιχειρηματίες που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στα media shop με οδύνη θα συνειδητοποιήσουν την τραγική αλήθεια: Η αγορά της διαφήμισης έχει τους ίδιους κανόνες που οδήγησαν την Κολομβία των Βαλκανίων στην χρεοκοπία.

Μάλιστα η ελληνική νοοτροπία ισοπεδώνει και στελέχη που μπορεί να μπήκαν στο συγεκριμένο χώρο με καλές προθέσεις όπως ο Νάσος Ευσταθιάδης (κεντρική φωτό) για παράδειγμα της Mindshare που πασχίζει να φανεί αντάξιος της οικογενειακής παράδοσης στο χώρο της διαφήμισης.

Ή ο Ανδρέας Στάιος (photo πάνω) της Universal που μαζί με τον Θωμά Μεταξά (photo κάτω) της Tempo είναι δύο γλυκύτατα λαικά παιδιά από την Αργυρούπολη και το Περιστέρι που μοιάζει να τους έχει καταπλακώσει η ελληνική νοοτροπία.

Ο Νάσος, ο Θωμάς και ο Ανδρέας χειρίζονται λογαριασμούς του digital στις εταιρίες τους και ως εκ τούτου γνωρίζουν εκ των έσω τις παθογένειες όπως τις αλλοιώσεις επισκεψιμοτήτων για παράδειγμα.

Αίφνης στο “ελληνικό” διαδίκτυο κάθε τυχάρπαστος εκδότης από το πουθενά εμφανίζεται με 300-500 χιλιάδες ή 8.000.000 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες!!!

Αυτούς “πουλάει” στα media shops κι εκείνα στην συνέχεια τοποθετούν τα χρήματα του ταλαίπωρου πελάτη τους- σε πολλές περιπτώσεις -σε έναν πλασματικό κόσμο ανύπαρκτων εκατομμυρίων αναγνωστών.

Είπαμε: Διαφήμιση αλά ελληνικά…

Τάσος Μιχαλάκης

Ζαφείρης Χαραλαμπίδης

SHARE

Περισσότερα

MORE iPEOPLE