kourdistoportocali.comEconomyΘετικό βήμα η συμφωνία

Καραμούζης_Καραβίας

Θετικό βήμα η συμφωνία

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας

Δύσκολο χαρακτήρισε το δρόμο για έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι μια πιο λεπτομερή απόφαση για το χρέος που θα διευκόλυνε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσoτικής χαλάρωσης (QE) θα ήταν καλύτερη, ωστόσο έγινε ένα βήμα.

Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η εκταμίευση της δόσης που αποφασίστηκε μας επιτρέπει να εστιάσουμε από εδώ και πέρα στην ανάπτυξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσέλκυση επενδύσεων δεν θέλει phD».

Δεν δικαιολογείται, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, η Ελλάδα με καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να δανείζεται με επιτόκιο 2,5% παραπάνω από την Πορτογαλία – και να μην μπορεί να δανειστεί – και παράλληλα να αξιολογείται πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την Πορτογαλία από τους οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα, με το δυναμικό που έχει, να μην μπορεί να δανειστεί 7 δισ. ευρώ το χρόνο που εκτιμώνται οι χρηματοδοτικές της ανάγκες και να εξαρτάται από τους ξένους, επισήμανε.

Λέμε όλοι τα ίδια συνεχώς και περιγράφουμε τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από την κρίση. Ήρθε η ώρα να τα κάνουμε, είπε ο πρόεδρος της Eurobank, υποστηρίζοντας ότι μικρές κινήσεις θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα για την οικονομία.

-Η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι όλοι περίμεναν. Η ολοκλήρωσή της, όμως, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Eurobank, τονίζοντας ότι μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στον τελικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης, με  καταληκτικό στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΚΙΩΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Eurobank. Πριν μιλήσω για την πορεία της Τράπεζας το προηγούμενο έτος και τις προοπτικές της, επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά στις μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι όλοι περίμεναν. Η ολοκλήρωσή της, όμως, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο. Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στον τελικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης, με καταληκτικό στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Το τέλος μιας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν ένα ευρύ χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κάνει βήματα επιστροφής στην ευρωπαϊκή οικονομική κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία ξεκαθαρίζει και τον οδικό χάρτη προς τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει σταθερά η χώρα μας για ένα μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι το 2060.

Για να φτάσουμε στη συμφωνία αυτή, η ελληνική πλευρά έκανε όλα όσα της αναλογούσαν και της ζητήθηκαν από τους πιστωτές. Ψηφίστηκε μια ογκώδης δέσμη μέτρων και υλοποιήθηκε ή υλοποιείται ένα πλήθος προαπαιτούμενων δράσεων που αγγίζουν όλα τα σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι η δέσμη αυτή συμφωνήθηκε μετά από αίτημα της πλευράς εκείνης που έχει τις λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επιβεβαιωθούν στο όχι μακρινό μέλλον έστω και ελαφρά βελτιωμένες επιδόσεις, τα μέτρα αυτά θα παρέχουν μεταξύ άλλων και ένα ισχυρό δημοσιονομικό μαξιλάρι έναντι οποιωνδήποτε απρόβλεπτων κλυδωνισμών.

Θα ήταν ωφέλιμο είχαμε πάρει άμεσα κάποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την οικονομία η ένταξη των ομολόγων μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, και η Κύπρος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, αλλά και τα ομόλογα της διαπραγματεύονται σε αποδόσεις χαμηλότερες του 3,0% και η οικονομία της γνωρίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνεπώς, μπορεί να μην έγινε ένα άλμα προς τα εμπρός, στο οποίο προσβλέπαμε, έγινε όμως ένα σταθερό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, που μας επιτρέπει -και μας επιβάλλει- να εστιάσουμε στο πραγματικό ζητούμενο για την οικονομία μας που είναι η ανάπτυξη. Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνάει μέσα από επενδύσεις. Η αποταμίευση στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη της Ευρωζώνης. Ιστορικά, οι επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων δεν εντυπωσιάζουν. Χρειαζόμαστε, επομένως, έναν καταλύτη που μπορεί να είναι η ταχεία υλοποίηση των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων. Δυστυχώς καταγράφονται καθυστερήσεις. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια σημάδια ότι γίνεται κοινό κτήμα πόσο μεγάλο είναι το κόστος, οικονομικό, παραγωγικό αλλά και κοινωνικό, αυτών των καθυστερήσεων. Σημειώνω το ρόλο που η Eurobank έχει ήδη παίξει και αναμένεται να παίξει περαιτέρω, είτε ως σύμβουλος του Δημοσίου ή σύμβουλος και χρηματοδότης των επενδυτών στην υλοποίηση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων.

Το 2016, η Eurobank απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της και να έχει καλές επιδόσεις όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι εντελώς απαγορευτικές. Σε μια χρονιά που δεν είχαμε ανάπτυξη, αλλά διατηρήθηκε ένα περιβάλλον σχετικής σταθεροποίησης, η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά το 2010. Η επιστροφή στην κερδοφορία είναι ένα πραγματικό ορόσημο για την Τράπεζά καθώς ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η Eurobank βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα κέρδη προήλθαν από τη βελτίωση όλων των γραμμών των αποτελεσμάτων χρήσεως. Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που το αποτέλεσμα ενίσχυσε τα κεφάλαιά μας κατά 70 μονάδες βάσης, στο 13,8% (fully loaded Basel III CET1). Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017, ο δείκτης αυτός ενισχύθηκε με επιπλέον 10 μονάδες βάσης, στο 13.9%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για το σύνολο του έτους, ενώ ο συνολικός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 17.3%. Η ιδιαίτερη σημασία των αποτελεσμάτων του 2016 είναι ότι παρέχουν τη σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Eurobank.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τόκους βελτιώθηκαν κατά 5,8%, τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 22%, περίπου, τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν κατά 4% σε επίπεδο Ομίλου και 5,5% στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άνοδος κατά 27%, στα βασικά έσοδα προ-προβλέψεων, ενώ οι προβλέψεις μειώθηκαν σε €775 εκ., με αποτέλεσμα τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 230 εκ. ευρώ., αξιοσημείωτα σε απόλυτα μεγέθη και τα υψηλότερα της αγοράς.

Στις συνθήκες του 2016, αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά €1,3 δις. στην Ελλάδα και €2,6 δισ. σε επίπεδο ομίλου, βελτιώνοντας το δείκτη δανείων προς καταθέσεις από 127% το 2015 σε κάτω από 115%. Συνολικά, πετύχαμε να μειώσουμε την εξάρτηση από τον ELA κατά €8 δισ., περίπου, ή ποσοστό 40%.

Από τα €230 εκ. των κερδών, τα €45 εκ. προέρχονται από τις διεθνείς μας δραστηριότητες τις οποίες θεωρούμε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank για το μέλλον. Χάρη στην ανακεφαλαιοποίησή της αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια το 2014 και 2015, η Eurobank έχει την δυνατότητα να διατηρήσει μια ουσιαστική περιφερειακή παρουσία, με έμφαση στις αγορές που έχουμε επιλέξει ως στρατηγικής σημασίας για την Τράπεζα, περιλαμβανομένης της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Το 2016 οι οικονομίες των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε παρουσίασαν γενικά θετική εικόνα, η οποία αναμένεται να παραμείνει έτσι και τα επόμενα χρόνια. Χάρη στο διεθνές δίκτυό μας μπορούμε να παρέχουμε, ιδιαίτερα στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες που υπερβαίνουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά. Οι διεθνείς δραστηριότητες θα εξακολουθήσουν να έχουν μια διακριτή και σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα της Τράπεζας σταθερά και σε βάθος χρόνου.

Η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει με τις ρυθμιστικές αρχές για τον περιορισμό του διεθνούς αποτυπώματος του Ομίλου υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος. Το 2016 ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Ουκρανία, ενώ ξεκινήσαμε τη διαδικασία διερεύνησης των στρατηγικών επιλογών για την Bancpost, την τράπεζά μας στη Ρουμανία. Με την ολοκλήρωση των κινήσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, θα μπορούμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των εργασιών μας στις άλλες χώρες. Στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η πέμπτη τράπεζα στη χώρα, στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση μεγεθών χρόνο με το χρόνο, η Eurobank Private Bank, Luxembourg έχει σταθερές επιδόσεις, κάτι που ισχύει και για τις δραστηριότητές μας στη Σερβία.

Παρά τη σαφώς βελτιωμένη εικόνα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Το σημαντικότερο ασφαλώς πρόβλημα είναι το ύψος του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι και στο κείμενο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων. Στο πρόβλημα αυτό εστιάζουμε τις προσπάθειές μας και το έχουμε ιεραρχήσει ως απόλυτη προτεραιότητα για την Τράπεζα.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2016 ήταν 45,2% και ο αντίστοιχος δείκτης κάλυψης 50,7%. Οι επιδόσεις το 2016 ήταν ικανοποιητικές στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στο 2ο εξάμηνο του έτους. Το 4o τρίμηνο του 2016 ήταν το πρώτο τρίμηνο που η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ήταν αρνητική. Περαιτέρω, σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία μειώθηκε το απόλυτο ύψος τους. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητικό αντίκτυπο και επηρέασε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2017, η ροή νέων NPEs παρέμεινε αρνητική ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων μειώθηκε κατά 290 εκ. ευρώ, αποτέλεσμα που είναι σε συμφωνία με τον αντίστοιχο στόχο που έχει υποβληθεί στο SSM.

Η Eurobank έχει δεσμευθεί έναντι του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού (SSM) για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των NPEs κατά 40% περίπου, σε βάθος τριετίας, δηλαδή έως και το 2019. Η επίτευξη των στόχων για το 2017, συνιστά βασική δέσμευση της Διοίκησης.

Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω συνοπτικά τις βασικές αρχές με τις οποίες κινούμαστε στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρώτον, πιστεύουμε ότι οριζόντιες λύσεις δεν υπάρχουν. Εφαρμόζουμε μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους. Ήδη προχωρούμε με γρήγορα βήματα και παράλληλα σε όλα τα παραπάνω πεδία.

Δεύτερον, δίνουμε έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις, τις οποίες έχουμε ήδη δει να συμβαίνουν σε ορισμένους κλάδους και να εκτυλίσσονται σε άλλους (π.χ. ΜΜΕ, τουρισμός, τρόφιμα, εμπορία αυτοκινήτων). Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία.

Είναι θετικό ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες – κάτι που επισημάνθηκε ρητά και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ειδική αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκια και στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, παρέχει νέες δυνατότητες καθώς για κάθε οφειλέτη γίνονται πλέον γνωστές οι συνολικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές κλπ, αλλά και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ενώ σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας. Βέβαια, η υλοποίηση του στην πράξη αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του που θα χρήζουν βελτίωσης. Περαιτέρω, ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέψει στη Eurobank να κινηθεί ταχύτερα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς σε βάρους του κοινωνικού συνόλου. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις μεθόδους που παρέχει πλέον ο πτωχευτικός κώδικας επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πραγματικές περιπτώσεις, η Eurobank μπορεί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αποτελεσματικά. Βέβαια, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για τις υγιείς εταιρείες, η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου όπως και ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος σημαίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βασικός λόγος ύπαρξης της Τράπεζάς μας είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της υγιούς, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, γιατί αυτές θα στηρίξουν τα έσοδα της Τράπεζας στο μέλλον. Δεσμεύομαι, ότι για κάθε τέτοιο σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίσαμε την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς EBRD, IFC, EIB, EIF εξασφαλίζοντας πιστωτικές γραμμές €500 εκατ. συνολικά. Την τελευταία διετία, διοχετεύσαμε τη ρευστότητα αυτή, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, πέρα από τη χρηματοδότηση, συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Στις πρωτοβουλίες αυτές, όπως το πρόγραμμα GO, τα Growth Awards, η Ελλάδα Καινοτομεί, κλπ, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Με τις ίδιες ευαισθησίες κινούμαστε στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με όλες τις δράσεις μας εστιασμένες στους νέους: το EGG, για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, η επιβράβευση της αριστείας για τους μαθητές, η υποστήριξη της προσπάθειας στον αθλητισμό, η ενίσχυση του προγράμματος «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές».

Ένας σημαντικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι να αφοσιωθούν αποκλειστικά στα μεγάλα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση και να χάσουν το στίγμα των ραγδαίων μεταβολών που συντελούνται στο χώρο της τραπεζικής σε παγκόσμια κλίμακα. Η τράπεζα του μέλλοντος θα είναι μια ψηφιακή τράπεζα, κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στη στρατηγική μας. Τα ψηφιακά δίκτυα e-banking και m-banking σημείωσαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις.

Η τεχνολογία αποτελεί στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της Eurobank και γι αυτό αυξάνουμε σημαντικά τα κονδύλια που διαθέτουμε για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

Η ψηφιακή εποχή έχει ξεκινήσει και επηρεάζει κυρίως τη λιανική τραπεζική, αλλά η μετάβαση δεν θα είναι άμεση και, τελικά, τίποτα δεν θα υποκαταστήσει πλήρως την επαφή του πελάτη με το προσωπικό της Τράπεζας.

Αυτό το μέλλον υπάρχει, επειδή όλοι μαζί κρατήσαμε τη Eurobank όρθια στο πλήθος των δοκιμασιών στις οποίες υπέβαλε τον οργανισμό η οικονομική κρίση. Σε αυτή τη μεγάλη, κοινή προσπάθεια που ευοδώθηκε η συνεισφορά ορισμένων ανθρώπων υπήρξε διακριτή και ξεχωριστή. Ο καθηγητής Γιώργος Καλλιμόπουλος ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες μια μακρά διαδρομή συνυφασμένη με την πορεία της Eurobank, τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες περιόδους. Πηγή γνώσης, άνθρωπος του μέτρου, ο κ. Καλλιμόπουλος εμπνέει το σεβασμό όλων. Γνωρίζοντας τη σεμνότητά του, παρακαλώ να τον ευχαριστήσουμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες του με ένα θερμό χειροκρότημα.

Η αντίληψή μας για το ρόλο και την παρουσία της Eurobank στην κοινωνία και την οικονομία αποτυπώνεται στο κεντρικό μήνυμά μας: «προτεραιότητα σε εσένα». Κάθε πελάτης μας είναι μια ατομική περίπτωση. Από ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, τα στελέχη μας επιλέγουν, προτείνουν και συνθέτουν σε συνεργασία με τον κάθε πελάτη μια λύση, μια πρόταση, που ανταποκρίνεται στις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες και προσδοκίες.

Προτεραιότητά μας σε αυτή τη φάση είναι να θέσουμε γερά θεμέλια για την Eurobank, ώστε να διασφαλιστούν οι άμεσες προοπτικές και η μακροπρόθεσμη επιτυχία της.

Βλέπουμε να ξεκινά σύντομα μια φάση ανάπτυξης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και είμαστε αποφασισμένοι να μην φεισθούμε καμμιάς προσπάθειας για πετύχουμε ένα όραμα που είναι στόχος και δέσμευση μαζί:

να δημιουργούμε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, σε βάθος χρόνου, βάθος τραπεζικής σχέσης που να αποτελεί γι’ αυτούς – τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους – αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους

να διαθέτουμε εργαζομένους υψηλής όπως πάντοτε επαγγελματικής επάρκειας και υπερήφανους που υπηρετούν έναν κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αλλά και μια επαγγελματική οικογένεια που ξέρουν ότι θα είναι δίπλα τους στις καλύτερες και τις πιο δύσκολες στιγμές

να δημιουργούμε αξία, να προσφέρουμε ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίου, σε εσάς, τους μετόχους που μας εμπιστεύτηκαν

να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των οικονομιών που υπηρετούμε και να επιστρέφουμε στην κοινωνία μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσω δράσεων ευθύνης

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Για όλα τα παραπάνω, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στην Eurobank, η διοικητική ομάδα και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε απέναντι σας.

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2016 ανέδειξε την καθοριστική σημασία του σταθερού μακροoοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, καθώς και των ευνοϊκών προσδοκιών για τη χρηματοοικονομική υγεία και προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ένα ακόμα αβέβαιο μεν αλλά σταδιακά βελτιούμενο μακροοικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, η Eurobank διακρίθηκε με τις επιδόσεις και τις πρωτοβουλίες της.

Η Τράπεζα,

Επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια ζημιών,

βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,

περιόρισε σημαντικά την εξάρτησή της για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα,

ενίσχυσε την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και αύξησε τα υπόλοιπα καταθέσεων,

σταθεροποίησε τη δημιουργία νέων επισφαλών απαιτήσεων,

βελτίωσε περαιτέρω την εικόνα της στην πελατεία, την κοινωνία και το προσωπικό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους και,

διαμόρφωσε σχέδιο για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον.

Θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω, όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την ενεργό και σταθερή στήριξη που προσφέρουν στη Διοίκηση της Τράπεζας και τα στελέχη της, για την αφοσίωση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την προώθηση των συμφερόντων του Οργανισμού.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, τους ιδιώτες μετόχους της Τράπεζάς μας για την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της, ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύσκολων και αβέβαιων εποχών που περάσαμε, καθώς και τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την άψογη συνεργασία μας.

Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στο βασικό μέτοχο της Τράπεζας μας, την Fairfax Financial Holdings και στον ιδρυτή της Prem Watsa, που πιστεύει αταλάντευτα στο μέλλον της Τράπεζας και της χώρας μας,

που σε κρίσιμες εποχές δεν δείλιασε και επένδυσε σημαντικού ύψους κεφάλαια στη χώρα μας, την ώρα που αρκετοί επενδυτές αποχωρούσαν.

O Prem Watsa, μας στήριξε και μας ενθάρρυνε στα δύσκολα, όταν το έλλειμμα αισιοδοξίας ήταν εμφανές και κυριαρχούσε η ανησυχία και αγωνία όλων για την επόμενη μέρα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δ.Σ. όλα τα στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας, που στα δύσκολα ανέδειξαν όλες τις αρετές που κάνουν έναν Οργανισμό ξεχωριστό, ανθεκτικό στις κρίσεις, αλλά και έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στον ενάρετο κύκλο, που συνήθως ακολουθεί, με κυρίαρχα τα στοιχεία της ομαδικότητας, αφοσίωσης, επιχειρηματικού πνεύματος, πειθαρχίας, εμπιστοσύνης, σεβασμού στον πελάτη, σύνεσης, αποτελεσματικότητας, πελατοκεντρικότητας και αγάπης για την Τράπεζα.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φωκίωνα Καραβία, με τον οποίο συνεργάζομαι στενά για πάνω από 16 χρόνια και εκτιμώ βαθύτατα την ποιότητα του χαρακτήρα του και τις επαγγελματικές του ικανότητες.

Ο Φωκίωνας, σε στενή συνεργασία με τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ. Σταύρο Ιωάννου, κ. Θοδωρή Καλαντώνη, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και τα άλλα βασικά στελέχη, έβαλαν με τη δουλειά τους, τη σφραγίδα τους στην πορεία και τις επιλογές της Τράπεζας, και τους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας, που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και τη συνεργασία τους, με τους οποίους έχουμε χτίσει μία ισχυρή μακροχρόνια σχέση αμοιβαίου οφέλους και κοινής πορείας,

προσφέροντάς τους ενεργά ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σύγχρονα προϊόντα και καινοτόμες λύσεις, στηρίζοντας τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες και τα προσωπικά τους οικονομικά και επενδυτικά σχέδια.

Κυρίες και Κύριοι,

Η νέα εποχή της τραπεζικής, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή κρίση της περιόδου 2007-2008 έχει ως θεμελιώδεις βάσεις λειτουργίας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αξιοπιστία, τον περιορισμό των κινδύνων, την αποτελεσματική εποπτεία και τον έλεγχο.

Διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια :

ένα αυστηρό εσωτερικό και εξωτερικό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο,

ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης,

ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου, αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης,

με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της Τράπεζας, σε ένα περιβάλλον σύνεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων.

Πιστοί σε αυτές τις αρχές, ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες αλλαγές, εφαρμόζοντας τα καλύτερα διεθνή τραπεζικά πρότυπα και πρακτικές, αναφορικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Η Eurobank, διαθέτει σήμερα ένα Διοικητικό Συμβούλιο που ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές προδιαγραφές και συνδυάζει διεθνή εμβέλεια, μακρά εμπειρία και ολοκληρωμένη γνώση της τραπεζικής και των αγορών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στους Προέδρους των τεσσάρων βασικών επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου :

τον κ. Richard Boucher, Διευθύνοντα Σύμβουλο σήμερα της Bank of Ireland, με 30 χρόνια τραπεζική εμπειρία, που έχει ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής Κινδύνων,

τον κ. Jawaid Mirza, με πολυετή εμπειρία σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Citibank και η ΑΒΝ AMRO, που έχει ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου,

την κα. Lucrezia Reichlin, διακεκριμένη καθηγήτρια διεθνούς φήμης και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Unicredit, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και του Ageas Group, διεθνούς ασφαλιστικού οργανισμού, που προεδρεύει των Επιτροπών Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Εταιρικής Διακυβέρνησης η Τράπεζα καθιέρωσε:

ετήσια αξιολόγηση όλων των λειτουργιών του Δ.Σ.,

το θεσμό της συνάντησης των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ,

το θεσμό των εκτός έδρας συνεδριάσεων του Δ.Σ. για ολοκληρωμένη συζήτηση των στρατηγικών θεμάτων (offsite meetings),

προγράμματα και πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μελών του Δ.Σ.,

σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων,

παρουσιάσεις στρατηγικών τομέων της Tράπεζας στο Δ.Σ. από τα αρμόδια στελέχη, καθώς και από διεθνείς ειδικούς,

σύστημα αξιολόγησης των βασικών στελεχών της Τράπεζας και πλάνο διαδοχής στην ηγεσία.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που, αποχώρησαν από το Δ.Σ. το τελευταίο διάστημα, προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στο έργο του Δ.Σ. και του Οργανισμού :

τον κ. Σπύρο Λορεντζιάδη, τον κ. Wade Burton και τον κ. Jon Steven Haick, τους οποίους ευχαριστώ ξανά και εύχομαι ό,τι καλύτερο στην προσωπική τους και επαγγελματική τους πορεία.

Επιτρέψτε μου μια ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο του κ. Wade Burton, που ήταν ένας εκ των δύο στελεχών της Fairfax Holdings στο Δ.Σ..

Ο Wade σε κρίσιμες στιγμές, στήριξε καθοριστικά την Τράπεζα και τις επιλογές της και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. και την προώθηση της στρατηγικής του Ομίλου.

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας καθηγητή κ. Γιώργο Καλλιμόπουλο, που ολοκληρώνει στα τέλη Ιουνίου την πολυετή, πολύτιμη και καθοριστική θητεία του στην Τράπεζα και τον Όμιλο, κλείνοντας ένα σημαντικό κύκλο προσφοράς.

Ο καθηγητής κ. Καλλιμόπουλος, με τις γνώσεις, τις ικανότητες, τη σοφία, την ευγένεια του, την εκτίμηση και το σεβασμό που απολάμβανε, εντός και εκτός Τραπέζης, την ηπιότητα του χαρακτήρα του, προσέφερε σημαντικό έργο και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση των συμφερόντων της Τραπέζης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Τράπεζά μας, παρά τη βαθειά οικονομική κρίση και τη στενότητα πόρων, εκλογίκευσε αλλά δεν συρρίκνωσε τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης, γιατί τις θεωρεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας.

Συνεχίσαμε μια σπουδαία παράδοση κοινωνικής ευθύνης, να στηρίζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς:

της παιδείας,

της αριστείας,

του αθλητισμού,

της καινοτομίας,

της οικονομικής εξωστρέφειας,

της νεανικής επιχειρηματικότητας, και

της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προγράμματα όπως:

το Go International, με την πρόσφατη επιτυχή οργάνωση του Go in Crete,

τα Growth Awards,

το «Η Ελλάδα Καινοτομεί»,

το Export Gate,

η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία,

η στήριξη των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ και διακεκριμένων αθλητών,

η συνεργασία με την Αποστολή της Αρχιεπισκοπής στο πρόγραμμα «Η Αποστολή Στηρίζει τους Μαθητές»,

 

ενίσχυσαν περαιτέρω την εικόνα και το κύρος της Τράπεζας στην πελατεία, την οικονομία και την κοινωνία.

 

Κυρίες & Κύριοι,

Παρά τις πρόσφατες όντως θετικές εξελίξεις με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που επιβεβαιώνονται και από την πορεία και αντίδραση των αγορών, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Μια πιο ευνοϊκή και συγκεκριμένη απόφαση στο χθεσινό Eurogroup για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτάχυνε τις θετικές εξελίξεις.

Αλλά έγιναν κάποια θετικά βήματα, ενώ η εκταμίευση της δόσης, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των προσδοκιών, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στο βασικό ζητούμενο για την οικονομία μας που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού κλίματος.

Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις.

Για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούνται απλά πράγματα:

Επομένως, να κάνουμε τη χώρα μας τόπο εξαιρετικά ελκυστικό και φιλικό για οικονομική δραστηριότητα, απασχόληση, επενδύσεις, καινοτόμες δράσεις και μονιμότερη κατοικία για διαμονή και επιχειρηματική δράση για τους πολίτες του κόσμου.

Με τη βελτίωση των συνθηκών, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε δυναμικά μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, μια μοναδική επενδυτική ώθηση, για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του λαού μας και για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία.

Ως απόλυτη προτεραιότητα οφείλουμε να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις.

Η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, θα περιορίσει τις αβεβαιότητες, θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές και θα επιταχύνει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν δικαιολογείται με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να πληρώνουμε 250 πόντους βάσης παραπάνω, και να μην μπορούμε να δανειστούμε, αλλά και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P και Moody’s.

Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 φαίνεται να είναι περιορισμένες, €7δις ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, €11δις σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Είναι δυνατόν μία χώρα με τις δικές μας δυνατότητες να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε €7δις ετησίως και να εξαρτώμεθα συνεχώς από τις διαθέσεις και τους πολιτικούς κύκλους των πιστωτών;

Παράλληλα, ήρθε επιτέλους η ώρα να χαράξουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες που έχουν χιλιοειπωθεί, αλλά δεν υλοποιούνται επαρκώς:

στην οικονομική εξωστρέφεια,

τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα έργα υποδομών,

τη θεσμική σταθερότητα,

την άνθιση της επιχειρηματικότητας,

τις ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές,

τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας,

το ελκυστικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον,

την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων,

το σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο,

την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και

τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που είναι ο μεγάλος ασθενής.

Όπως τόνισα, η συνεχής και ενεργός υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο τραπεζικός τομέας εξέρχεται σταδιακά από μια μακρά και παρατεταμένη κρίση, που ο κλάδος δεν προκάλεσε, αλλά υπέστη, τις βαριές συνέπειές της.

Το 2016, ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί, επέστρεψε στην οργανική κερδοφορία, ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή του διάρθρωση, βελτίωσε τη ρευστότητα, μείωσε την εξάρτηση για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, σταθεροποίησε το ύψος των επισφαλών δανείων, βελτίωσε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και υλοποίησε με συνέπεια τα προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η κρίση κληροδότησε στις τράπεζες τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν επιτυχώς χωρίς καθυστερήσεις :

τη σημαντική μείωση του ύψους των επισφαλών δανείων, που σήμερα διαμορφώνονται στα € 106 δις,

τη στενότητα ρευστότητας, το έλλειμμα καταθέσεων και τη σημαντική εξάρτηση για χρηματοδότηση από τους έκτακτους μηχανισμούς τους Ευρωσυστήματος,

την αρνητική πιστωτική επέκταση και την απομόχλευση του ενεργητικού που επιδρούν αρνητικά στα έσοδα,

το μηδενισμό της κρατικής βοήθειας στην άντληση κεφαλαίων και ρευστότητας, ώστε, να αρθούν οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί.

Παράλληλα, ως συνθήκη μεσοπρόθεσμης επιβίωσης, οι διεθνείς εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα επιβάλουν τον επιχειρησιακό και λειτουργικό μετασχηματισμό των τραπεζών, κυρίως λόγω

της ψηφιακής επανάστασης και της ευρύτατης χρήσης νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα,

τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από μη τραπεζικούς οργανισμούς και τις διεθνείς αγορές και

τη διαμόρφωση ενός πολυπλοκότερου, αυστηρότερου και απαιτητικότερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Eurobank, όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό οικονομικό περιβάλλον,

ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και με βαθιά πίστη και αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε, ότι θα διακριθούμε.

Θα στηριχτούμε κυρίως στα ισχυρά μας ποιοτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στις αρχές και αξίες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα αυτού του Οργανισμού.

Η Τράπεζά μας διαθέτει σήμερα:

Ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική ανάπτυξης,

Ένα ισχυρό, έμπειρο και αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο

Σύγχρονη Εταιρική Διακυβέρνηση

Ικανή, σταθερή, έμπειρη και αφοσιωμένη Διοίκηση και στελέχη

Σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Ισχυρή ιδιωτική μετοχική σύνθεση

Σύγχρονη πολιτική Εταιρικής Ευθύνης και προσφοράς

Άξιο, ικανό, αφοσιωμένο, έμπειρο και κινητοποιημένο προσωπικό, αποτελεσματικούς πρεσβευτές στην πελατεία μας

Ισχυρή παράδοση και κουλτούρα πελατοκεντρικότητας, αξιοκρατίας, άριστης εξυπηρέτησης πελατείας, ομαδικότητας, καινοτομίας και ταχύτητας προσαρμογής

Την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της πελατείας, των αγορών, των εποπτικών αρχών.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω, τη βαθιά μου πεποίθηση ότι είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης,

μια ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους πολλούς,

καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν,

απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου,

αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών στις προοπτικές της χώρας,

διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό πλαίσιο επιχειρηματικής και επενδυτικής δράσης.

Μια επιχειρηματικότητα που δεν θα στηρίζεται στον κρατισμό και την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά

θα στέκεται επάξια στη διεθνή αγορά, θα επενδύει,

θα αναλαμβάνει κινδύνους και θα επιβραβεύεται για αυτούς,

θα προάγει την καινοτομία,

θα υιοθετεί τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση,

θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις,

θα έχει σύγχρονη αντίληψη κοινωνικής ευθύνης και

θα μοιράζει μέρος του μερίσματος επιτυχίας σ’ όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Αν είναι να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να αφήσουμε πίσω μας τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις ιδεολογικές εμμονές, την εσωστρέφεια και τον κρατισμό.

Ας δούμε επιτέλους την κρίση και τις προκλήσεις της σαν μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

SHARE
MORE ECONOMY