kourdistoportocali.comEconomyΤα 63 έφθασαν τα gaming halls του ΟΠΑΠ

Τι λένε οι αναλυτές

Τα 63 έφθασαν τα gaming halls του ΟΠΑΠ

Τα τελευταία τρία καταστήματα άνοιξαν σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Πάρο

Με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων PLAY από τον ΟΠΑΠ. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 63 gaming halls σε όλη τη χώρα, ήτοι σε λειτουργία βρίσκονται περί τα 1.575 παιγνιομηχανήματα (VLTs). Τα τελευταία τρία καταστήματα άνοιξαν σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Πάρο.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στα VLTs, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πιλοτική εγκατάσταση τους σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Αθήνα και συνεχίζεται το πλάνο εγκατάστασης έως τριών παιγνιομηχανημάτων ανά πρακτορείο, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, σε 40 νομούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης δικτύου παιγνιομηχανημάτων στην Ευρώπη, με προθεσμία την 1η Μαΐου 2018, όπως έχει τεθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, για 16.500 VLTs.

Επίσης, στις αρχές Απριλίου ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία των Virtual Games σε 91 πρακτορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Σήμερα διατίθεται σε περισσότερα από 3.000 πρακτορεία σε όλη τη χώρα και βάσει του σχεδιασμού της εταιρείας, έως το τέλος του μήνα οι παίκτες θα βρίσκουν τα virtual παιχνίδια σε όλα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Η εισαγωγή των Virtual Games, που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΠΑΠ με την Inspired Gaming, ξεκίνησε με το “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Virtual Football”, το πρώτο προϊόν της νέας σειράς των “εικονικών” τυχερών παιχνιδιών. Όπως έχει γράψει το Capital.gr., θα επεκταθεί και σε άλλα virtual γεγονότα όπως μπάσκετ, τένις και ιπποδρομίες.

Σύντομα αναμένεται και η εγκατάσταση των πρώτων συσκευών αυτόματου στοιχηματισμού (SSBTs), για τα οποία στόχος της διοίκησης του Οργανισμού είναι ο αριθμός τους να φτάσει τις 4.000 πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου παγκόσμιας κλάσης, με νέα και αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος του δικτύου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθεί το 2017, και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων:

* Την αναβάθμιση του Πάμε Στοίχημα, του ιπποδρομιακού στοιχήματος, του ΚΙΝΟ και του Τζόκερ

* Την εισαγωγή των παιγνιομηχανημάτων (παιχνίδια Play), νέων υπηρεσιών πληρωμών, και την εισαγωγή συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης (SSBTs)

* Την αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση του πελάτη και η αναβάθμιση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών

Τι λένε οι αναλυτές

Ο μετασχηματισμός του ΟΠΑΠ αποτελεί το κύριο σημείων των πιο πρόσφατων reports που αφορούν στην εταιρεία.

Η Alpha Finance στο τελευταίο report της (7/4) ανέφερε ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετήσουν μια πολιτική υψηλών μερισμάτων και ένα growth story. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να διανέμει υψηλά μερίσματα τα επόμενα χρόνια, επιτυγχάνοντας μερισματική απόδοση άνω του 10%, λαμβάνοντας υπόψη το guidance της διοίκησης για διανομή του μεγαλύτερου μέρους των ελεύθερων ταμειακών ροών της επιχείρησης. Για τους λόγους αυτούς έδωσε τιμή-στόχο στα 11,20 ευρώ (τρέχουσα τιμή στα 8,84 ευρώ).

Στη δυνατότητα διανομής σημαντικών ποσών στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος στέκεται και η Eurobank Equities σε έκθεσή της για την εταιρεία στην οποία διατηρεί σύσταση “αγορά” για τη μετοχή και την τιμή-στόχο στα 9,9 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το κύριο ζητούμενο για το 2017 θα είναι η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs. Όπως σημειώνει, με τις εκτιμήσεις της για ένα ημερήσιο GGR (μικτό κέρδος) στα επίπεδα των 60-77 ευρώ για την περίοδο 2017-2019, θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αγοράς αξίας 970 εκατ.ευρώ. Η εκτίμηση της Eurobank Equities είναι πως κάθε αυξομείωση της τάξης των 10 ευρώ σε επίπεδο GGR “αξίζει” 20-25 εκατ.ευρώ σε επίπεδο EBITDA και 0,35 ευρώ ανά μετοχή σε επίπεδο αποτίμησης.

Η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα δύναται να επιστρέψει 1 ευρώ επιπλέον στους μετόχους του στην τριετία 2017-19, εκτός της υπολογισμένης μερισματικής απόδοσης ύψους 3 ευρώ ανά μετοχή στην ίδια περίοδο. Ως εκ τούτου, η συνολική απόδοση για τους μετόχους αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.

Nίκος Χρυσικόπουλος_Capital

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY