kourdistoportocali.comEconomyO ΣΕΒ μπούχτισε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Αναζητεί τον Ελληνα Φιγιόν;

-Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση

O ΣΕΒ μπούχτισε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Αναζητεί τον Ελληνα Φιγιόν;

Εντυπωσιάζει ευχάριστα το εβδομαδιαίο δελτίο του

Εντυπωσιάζει ευχάριστα το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ με τις καίριες παρατηρήσεις του για την ανάγκη της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της Ε.Ε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση. Μόνο, έτσι, θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην Ενιαία Αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Όποιος διαβάσει προσεκτικά το δελτίο του ΣΕΒ θα αντιληφθεί ότι πίσω από τις λογικές επισημάνσεις του να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις “δική μας υπόθεση” κρύβεται η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι άγνωστη έννοια για τους κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ όσο για την ΝΔ με το πελατειακό παρελθόν αλλά και τα φθαρμένα στελέχη της πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κάνει πράξη μια μεταρρυθμιστική επανάσταση. Στην πραγματικότητα έχει σημάνει συναγερμός στους Ελληνες βιομήχανους καθώς συνειδητοποιούν ότι ο Τσίπρας, ο Παυλόπουλος και τα ΜΜΕ που ελέγχουν οδηγούν τη χώρα στη  δραχμή κάνοντας το χατήρι του Σόιμπλε. Η επιχειρηματική κοινότητα αναζητεί έναν ηγέτη από τις τάξεις της που θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του Ελληνα Φιγιόν έχοντας την πλειοψηφία κυρίως των νέων ανθρώπων- που δεν ονειρεύονται μια θέση στο Δημόσιο-με το μέρος του.

Το παρόν Δελτίο έχει επετειακό χαρακτήρα, με επισημάνσεις για τα θέματα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που έφυγε. Το 2016 αναλύσαμε μία σειρά από διαρθρωτικές παθογένειες και αστοχίες οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τάσεις βελτίωσης της οικονομίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εφέτος.

Βασικός στόχος για το 2017 πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της Ε.Ε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση. Μόνο, έτσι, θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην Ενιαία Αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Το κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν αφενός με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές, και αφετέρου με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, απαιτείται η περαιτέρω στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος προς ένα πιο ανταποδοτικό, σύστημα εισφορών και συντάξεων και ένα αποτελεσματικό σύστημα καταπολέμησης της φτώχειας, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, ευέλικτης και ευνομούμενης αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Κοινός παρονομαστής είναι η χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, πρέπει να αναπτύξουν μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, εντασσόμενες στενότερα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες αξίας. Μόνο, έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αυξήσουν το μέγεθός τους, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προσφέρουν καλύτερους μισθούς και η ανάκαμψη της οικονομίας θα συντελεστεί σε κλίμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής. Η ανάπτυξη δεν χαρίζεται, κερδίζεται!

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία –

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY