kourdistoportocali.comEconomyH ώρα του «Ερρίκος Ντυνάν»

Γράφει η Gillian Rothschild

H ώρα του «Ερρίκος Ντυνάν»

Tο επόμενο μεγάλο deal στην υγεία

Tο επόμενο μεγάλο deal στην υγεία θα είναι η πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η πίτα της αγοράς κλινικών ύψους 1,4 δις.ευρώ και τα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου καθώς είναι από τους πλέον σύγχρονους και μεγαλύτερους νοσηλευτικούς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (άρχισε να λειτουργεί το 2000), το καθιστούν ελκυστικό.

Γράφει η Gillian Rothschild

Το Ντυνάν βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και στο επίκεντρο σκανδάλων ενώ πέρασε στον Ομιλο Πειραιώς λόγω των οφειλών που είχε στην Marfin Popular Bank.

Η Πειραιώς προχωρά στην πώλησή του στο πλαίσιο της αποεπένδυσης σε μια περίοδο κατάλληλη αφού η επιχείριση φαίνεται έτοιμη να ορθοποδήσει.

Η παρούσα διοίκηση εκτιμά ότι το 2018 δεν θα είναι ζημιογόνο ενώ τους τελευταίους μήνες οι πληρότητες έχουν αυξηθεί.

Χρειάστηκε βέβαια να χρηματοδοτηθεί περί τα 180 εκατ. ευρώ από την ιδιοκτήτριά του Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βεβαίως θέλει κάποια στιγμή να ανακτήσει την επένδυσή της όπως έδειξε άλλωστε και η πρώτη, αλλά τελικά άγονη, απόπειρα πώλησης που έγινε πέρυσι.

 Το Σεπτέμβριο του 2014, η κατά 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, New Evolution μετονομάστηκε σε «Ημιθέα» και απέκτησε στο πλαίσιο διαδικασίας δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της νοσηλευτικής μονάδας «Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν» έναντι 115 εκ.ευρώ. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του προς τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, εργαζομένους και Ταμεία το ξεπερνούσαν τότε τα 300 εκατ. ευρώ.

Η «Ημιθέα» απέκτησε το σύνολο των δικαιωμάτων ενεργητικού του νοσοκομείου: ακίνητα, κινητά και διακριτικούς τίτλους και με το προϊόν του πλειστηριασμού πληρώθηκαν εργαζόμενοι και Ταμεία και μέρος του δανείου ύψους 90 εκατ. ευρώ που βάρυνε το «Ντυνάν» και το οποίο είχε δώσει η Cyprus Popular Bank αλλά πέρασε στην Πειραιώς όταν απορρόφησε την κυπριακή τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε άλλα 60 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει ενώ έγινε αύξηση κεφαλαίου στην «Ημιθέα» που προχώρησε με κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων και έχει σήμερα δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 88,8 εκατ.ευρώ.

Το 2015 και το 2016 το μάνατζμεντ της «Ημιθέα» πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών και των πληροτήτων του νοσοκομείου. Το 2016 οι πωλήσεις μετά την επιστροφή πόρων του claw back και του rebate ήταν της τάξεως των 29,8 εκατ. και η λειτουργική ζημία (EBITDA) στα 9,5 εκατ. Φέτος η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να είναι της τάξεως του 25% και οι ζημίες να περιοριστούν κατά περίπου 40.

Και πέρυσι έγινε προσπάθεια πώλησης του Ντυνάν για το οποίο έχουν ενδιαφερθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι εγχώριοι νοσοκομειακοί όμιλοι αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια και όμιλοι που αξιολογούν τις συμμετοχές των τραπεζών.

Στην πρώτη διαδικασία αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος που «έτρεξε» η τράπεζα σε συνεργασία με την PWC πέρυσι. εμφανίστηκαν επίσημα μόνον δύο υποψήφιοι με προτάσεις μη ικανοποιητικές και συγκεκριμένα, από την Ευρωκλινική που ανήκει στα συμφέροντα της Global Finance και από τη γυναικολογική μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Η Πειραιώς κήρυξε άγονη τη διαδικασία και στα μέσα του 2016 προχώρησε σε νέες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της «Ημιθέα», με πρόεδρο πλέον τον  Γεράσιμο Τσιαπάρα και μέλη τον επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή και την ιατρό Αναστασία Κουτσούρη.

Η ίδια η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, δηλαδή των κλινικών, είναι ελκυστική και παρά την κρίση υπερβαίνει τα 1,4 δισ. ευρώ, προσελκύοντας έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η συνεχιζόμενη εφαρμογή των εκπτώσεων (clawback) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (rebate) σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο και τις δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ανοίγει ευκαιρίες για επενδυτές.

Εξελίξεις όπως η επικείμενη προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Euromedica και η είσοδος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο Metropolitan δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες.

Είναι ενδεικτικό ότι το fund CVC Capital Partners κατέβαλε πρόσφατα 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα», στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Metropolitan.

 

SHARE
MORE ECONOMY