kourdistoportocali.comEconomyΤο αστέρι της Grivalia

Γιώργος Χρυσικός

Το αστέρι της Grivalia

Η μεγάλη πρόκληση της αναβίωσης των Αστεριών Γλυφάδας

Η απόκτηση των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πιο πρόσφατη επένδυση της Grivalia, η οποία υπό την ηγεσία του Γιώργου Χρυσικού πραγματοποιεί ένα μπαράζ εντυπωσιακών εξαγορών τους τελευταίους μήνες.

Από τους αγαπημένους μάνατζερς του ινδοκαναδού επενδυτή Prem Watsa o Χρυσικός «τρέχει» την εταιρεία real estate της Fairfax με μεγάλη επιτυχία.

Γράφει η Gillian Rothschild

«Ο Γιώργος Χρυσικός στην Grivalia όπου έχουμε το 40%, είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στον χώρο του real estate. Πώς καταφέρνει κάποιος να κρατήσει μια επιχείρηση ζωντανή έπειτα από 8 χρόνια ύφεσης;», έχει πει πρόσφατα ο Prem Watsa για το αφεντικό της Grivalia.

Με την απόκτηση στις αρχές του καλοκαιριού επιπλέον 10 εκ.μετοχών από το πακέτο που διαθέτει σε private placement η Eurobank, η Fairfax έφθασε το 51,4%.

Η Grivalia αντιπροσωπεύει για τον ινδοκαναδό επενδυτή το καλύτερο όχημα για να αξιοποιήσει τις προοπτικές που βλέπει στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η Fairfax μπήκε στην Grivalia (τότε Eurobank Properties) τον Αύγουστο του 2012 αποκτώντας το 14,78% των μετοχών που πωλούσε η Lamda Development ενώ τον επόμενο χρόνο, μέσω αύξησης κεφαλαίου και δημόσιας πρότασης, έφθασε το 41,50%, και πλέον υπερέβη το 51% και πραγματοποιεί δημόσια πρόταση.

Εκτοτε ο 45χρονος Γιώργος Χρυσικός, με το βαρύ βιογραφικό αφού είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, έχει MBA σε Corporate Finance & Strategy από το Columbia Business School και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) σε Engineering & Construction Management από το Berkeley, έχει χτίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για την Grivalia.

Μεταξύ άλλων, απέκτησε 14 κρατικά ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ με την μέθοδο sale & leaseback , χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ήταν μισθωμένα σε εμπορικές αλυσίδες, επενδυτικό ακίνητο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα, ακίνητο σε ένα από τα τρία κτίρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της “Παπαστράτος” στον Πειραιά, μέσω της Grivalia Hospitality θα υλοποιήσει επένδυση στο “Pearl Island” του Παναμά.

Η ομάδα του και ο ίδιος πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ από αγορές και πωλήσεις στην Ελλάδα και την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, κτίζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties.

Στο παρελθόν, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Corporate Value Partners, Διευθύνων Σύμβουλος της DTZ Ελλάδος, Σύμβουλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου ΙΑΣΩ και Ανώτερο Στέλεχος με ειδίκευση στο Private Equity για την McKinsey & Co στα γραφεία του Λονδίνου. Επίσης, διαθέτει εμπειρία στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, έχοντας υπάρξει Υπεύθυνος Έργου (Project Manager) για περισσότερα από 2 έτη σε εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Ο Γιώργος Χρυσικός ίδρυσε την πλατφόρμα της Grivalia Hospitality με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων προς τον υψηλού επιπέδου τουριστικό τομέα της Ελλάδας και του εξωτερικού και ήδη στην εταιρεία που ενισχύθηκε πρόσφατα κεφαλαιακά μετέχει νέο επενδυτικό σχήμα.

Το «όχημα» αυτό απέκτησε το 80% της εταιρίας Ναυσικά Α.Ε., μισθώτριας των Αστεριών στην Γλυφάδα.

Η Ναυσικά ΑΕ έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στο ακίινητο λειτουργούσε κατά το παρελθόν το φημισμένο ξενοδοχείο «Αστέρια».

Σκοπός της Grivalia Hospitality υπό τις οδηγίες του Γιώργου Χρυσικού , είναι να αναβιώσε το θρυλικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντάς το πρωτίστως με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνοντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς εμβέλειας (με bungalows και καμπάνες) διαχειριζόμενο από αναλόγου βεληνεκούς διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα στα πρότυπα των επιτυχημένων city resorts του εξωτερικού.

Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου «Αστέρια», η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία, δημιουργώντας  περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Προ εβδομάδων έγινε μια άλλη εντυπωσιακή επένδυση, η απόκτηση του Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό διατηρητέο ακίνητο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης 5 στη Θεσσαλονίκη, θα αναπτυχθεί και θα μετατραπεί σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο.

Οπως προβλέπεται, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και στην περαιτέρω αισθητική ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης.

SHARE
MORE ECONOMY